Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

A növekedés és a foglalkoztatás támogatása Görögországban – a Görögországgal foglalkozó munkacsoport második negyedéves jelentése

Brüsszel, 2012. március 15. – A mai napon a Bizottság Görögországgal foglalkozó munkacsoportja bemutatja a Görögországnak nyújtott uniós támogatásról szóló második jelentését. A munkacsoportot azért hozták létre, hogy segítsen Görögországnak végrehajtani kihívást jelentő reformprogramját, amelynek célja a növekedés helyreállítása és a munkahelyteremtés. A munkacsoport a kézzelfogható bizonyítéka az EU Görögország iránti szolidaritásának. Mivel hamarosan végrehajtásra kerül a Görögországnak szánt második pénzügyi támogatási program, a munkacsoport szerepe még nagyobb jelentőségűvé válik.

A munkacsoportot 2011 júliusában hozta létre Barroso elnök, és azóta számos eredményt sikerült elérnie. Ez a második jelentés áttekinti Görögországnak az uniós források felhasználása (meghaladja az uniós átlagot), valamint a körülbelül húsz tagállam, a Bizottság és az IMF támogatásával a Görögországnak kilenc kulcsterületen nyújtandó technikai segítségnyújtás kapcsán elért fejlődését.

Barroso elnök kijelentette: „Görögország jövőjét a pénzügyi stabilitás és a növekedési potenciál helyreállítása jelenti. A Bizottság munkacsoportja által nyújtott támogatás kulcsfontosságú eszköz a növekedés és munkahelyteremtés támogatásához Görögországban. A számos tagállam, a Bizottság és más nemzetközi intézmények által tanúsított szolidaritás nagyon biztató jelzés az ország számára. Építsük közösen Görögország jövőjét.”

Folyt. köv.

Előzmények

2011. július 20-án a görög miniszterelnökkel folytatott konzultációt követően Barroso elnök létrehozta a munkacsoportot, amely technikai segítséget nyújt Görögország számára. Ezt a kezdeményezést határozottan támogatta az Európai Tanács (július 21., 4. bekezdés), amely kijelentette, hogy „… a tagállamok és a Bizottság minden szükséges erőforrást haladéktalanul mozgósítani fognak annak érdekében, hogy rendkívüli szakmai segítséget nyújtsanak Görögországnak a reformok végrehajtásában…”

A Görögországgal foglalkozó munkacsoport 2011 szeptemberében kezdte meg működését, és feladata azon technikai segítségnyújtás meghatározása és koordinálása, amelyre Görögországnak szüksége van, hogy teljesítse a gazdasági kiigazítási programban vállalt kötelezettségeket. Emellett fel kívánja gyorsítani az uniós források felhasználását a gazdasági növekedés, versenyképesség és foglalkoztatás fenntartása érdekében.

A munkacsoport az elnök felé tartozik jelentési kötelezettséggel és Olli Rehn alelnök politikai irányítása alatt dolgozik. A munkacsoport vezetője negyedéves eredményjelentéseket készít a görög hatóságok és a Bizottság számára.

A munkacsoportnak körülbelül 45 tagja van, és székhelye Brüsszelben és Athénban található.

Lásd még:

MEMO/12/184, IP/11/1360

További információk:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/taskforce-greece/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Olivier Bailly (+32 2 296 87 17)

Pia Seppälä (+32 2 299 24 88)


Side Bar