Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Közös szabályok az üvegházhatást okozó gázok elszámolására már az erdőgazdálkodásban és a mezőgazdaságban is

Brüsszel, 2012. március 12. – Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el az üvegházhatást okozó gázkibocsátás elszámolásáról, s ezzel megtette az első lépést annak érdekében, hogy az erdőgazdálkodási és mezőgazdasági tevékenységekből fakadó kibocsátással és abszorpcióval is számolni tudjon az uniós éghajlat-változási politika.

A határozatjavaslat megállapítja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának és abszorpciójának elszámolási szabályait az erdőgazdálkodásban és a mezőgazdaságban, azaz az utolsó két jelentős ágazatban, amelyben eddig erre még nem léteztek egységes uniós szabályok.

Az EU területének több mint háromnegyedét fedik erdők és szántóföldek, amelyek természetes módon hatalmas mennyiségű szenet kötnek meg, illetve megakadályozzák, hogy az a légkörbe jusson, így azok hozzájárulását az éghajlat-változási politika sem nélkülözheti. Ha a szénmegkötő képességet sikerülne akár csak 10 százalékponttal növelni – például az erdők vagy szántóföldek jobb hasznosítása révén –, azzal 10 millió gépjármű éves kibocsátásának megfelelő szén-dioxid-mennyiséget vonhatnánk ki a légkörből.

Az erdők és a talajok által megkötött szénmennyiség megőrzése érdekében a gazdálkodók és az erdőtulajdonosok által tett erőfeszítések és a bevált gyakorlati megoldások ezzel szemben mind a mai napig egyáltalán nem vagy csak részben nyertek elismerést. Ez egyrészről az adatgyűjtéssel járó kihívásokból, másrészről a kibocsátások és az abszorpció elszámolási módjára vonatkozó egységes szabályok hiányából fakadt. Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye kapcsán a talajokra és erdőkre vonatkozó elszámolási szabályok tárgyában 2011 decemberében született határozat nyomán az EU eltökélt szándéka, hogy kitöltse azt a szabályozási űrt, amely a közös elszámolás terén eddig az éghajlat-változási politikában létezett. Ezzel új lehetőségek nyílnak többek között az éghajlatváltozás elleni küzdelemben szerepet vállaló gazdálkodók erőfeszítéseinek elismerésére a közös agrárpolitika keretein belül.

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa így fogalmazott: „A ma előterjesztett határozatjavaslat összehangolt szabályokat tartalmaz az erdőgazdálkodásból és a mezőgazdaságból fakadó kibocsátások elszámolására. Elfogadásával megtesszük az első lépést abba az irányba, hogy ezen ágazatok is kivegyék a részüket az EU kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseiből. Durbanben a részt vevő országok mindegyike egyetértett az elszámolási szabályok ilyen irányú módosításával. Az EU kötelezettségeit teljesíti e javaslattal, amely a biológiai sokféleség és a vízkészletek védelméhez éppúgy hozzájárul, mint a vidékfejlesztéshez és egy éghajlatbarát mezőgazdaság megteremtéséhez.”

A következő lépések

Az erdők és a talajok által kibocsátott és kivont üvegházhatású gázok elszámolásának összehangolt szabályairól szóló határozatjavaslatot a Bizottság rendes jogalkotási eljárásnak megfelelően az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti. Ha a javaslatot elfogadják, az a tagállamokra nemzeti cselekvési terv elfogadásának kötelezettségét is rója, amelyben meg kell határozniuk, hogyan fogják növelni az Unión belüli erdők és a talajok szénmegkötő képességét és csökkenteni azok üvegházhatást okozó gázkibocsátását. A javaslat ezekre az ágazatokra nem állapít meg nemzeti kibocsátáscsökkentési célszámot, erre majd akkor kerülhet sor, ha az elszámolási szabályok már megbízhatóan működnek.

További információk:

Éghajlat-változási tárgyalások az ENSZ-en belül:

http://ec.europa.eu/clima/policies/international/negotiations/durban/index_en.htm

Az erdők és az éghajlatváltozás:

http://ec.europa.eu/clima/policies/forests/index_en.htm

Lásd még:

Kérdések és válaszok MEMO/12/176

Kapcsolattartók:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg(+32 2 298 72 78)


Side Bar