Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Promet: znani so zmagovalci prvega Izziva pametne mobilnosti

Bruselj, 12. marca 2012 – Siim Kallas, podpredsednik Evropske komisije in komisar za mobilnost in promet, je danes razglasil zmagovalce prvega natečaja „Izziv pametne mobilnosti“ za evropske načrtovalnike večmodalnih potovanj. V kategoriji „funkcionalni načrtovalniki potovanj“ sta zmagala projekta Idos in Trenitalia, v kategoriji „inovativne zamisli“ pa podjetji Penelope Ventures GmbH in SNCF. S to pobudo je komisija želela pospešiti razvoj načrtovalnikov potovanj, ki nudijo celostne storitve, delujejo mednarodno in ponujajo možnosti za načrtovanje potovanja z različnimi prevoznimi sredstvi.

Podpredsednik Kallas je ob razglasitvi zmagovalcev povedal: „Trdno sem prepričan, da bodo tako zmagovalci kot tudi drugi ponudniki, ki so prijavili svoje projekte, pomagali obogatiti ponudbo večmodalnih potovanj za vse Evropejce. V okviru natečaja so bili ugotovljeni tudi preostali izzivi, s katerimi se bomo soočali v prihodnje, predvsem se je pokazala potreba po izboljšanju dostopa do potovalnih podatkov.“

Število in kakovost prijavljenih projektov sta presegla pričakovanja, kar velja tudi za udeležbo v e-glasovanju, ki je pomagalo določiti zmagovalca v kategoriji „funkcionalni načrtovalniki potovanj“. Za najboljša projekta v tej kategoriji sta bila izbrana načrtovalnika potovanj Idos, katerega ponudnik je Chaps spol. s.r.o. iz Češke, in Trenitalia, ki ga ponuja podjetje Ferrovie dello Stato Italiane SpA iz Italije. V kategoriji „inovativne zamisli“ sta bila za zmagovalca izbrana: Penelope Ventures GmbH za zamisel za načrtovalnik potovanj Byebyehello in SNCF za zamisel za načrtovalnik potovanj Mytripset.

Zmagovalca v kategoriji „funkcionalni načrtovalniki potovanj“ sta prejela največ glasov izmed 12 načrtovalnikov, ki so bili uvrščeni na seznam za e-glasovanje:

Idos je načrtovalnik potovanj „od vrat do vrat“ na območju Češke in Slovaške. Vključuje tudi druge čezmejne avtobusne in železniške povezave po Evropi. Njegova spletna stran ima 66 milijonov ogledov na mesec.

SIPAX – načrtovalnik potovanj Trenitalie – vključuje železniške, avtobusne in trajektne linije po Italiji in številnih sosednjih državah. Dopolnjuje ga spletna aplikacija Viaggiatreno za spremljanje aktualnih prometnih informacij. Ima tri milijone ogledov na dan.

Zmagovalca v kategoriji „inovativne zamisli“ sta žirijo prepričala s svojim poglobljenim razumevanjem narave izzivov in razvijanja projektov, ki bi zadovoljili vse potrebe popotnikov, vključno s storitvami, kot je na primer izdajanje vozovnic:

Zamisel za načrtovalnik potovanj Byebyehello, ki jo je predstavilo podjetje Penelope Ventures GmbH, je žirijo prepričala s številnimi inovativnimi elementi in močnim zaledjem zainteresiranih strani, ki bi to vizijo lahko uresničile. Podjetje namerava načrtovalnik dati v splošno uporabo maja 2012, in sicer najprej v Nemčiji.

Zamisel za načrtovalnik potovanj Mytripset, ki jo je predstavilo podjetje SNCF, je žirijo navdušila z inovativno uporabo družabnih omrežij za ustvarjanje vsebine in posredovanje prometnih informacij. Tudi ta zamisel ima močno partnersko zaledje. Načrtovalnik naj bi zaživel jeseni 2012, najprej v Franciji.

Zmagovalce prvega Izziva pametne mobilnosti bo Evropska komisija povabila, naj svoje zamisli in rešitve 26. marca 2012 predstavijo na seji odbora TRAN Evropskega parlamenta. Prejeli bodo tudi vabilo na Svetovni kongres o inteligentnih transportnih sistemih (ITS), ki bo potekal na Dunaju od 22. do 26. oktobra 2012 in kjer bodo lahko spodbujali nadaljnje razprave o priložnostih in izzivih, povezanih z rešitvami za načrtovanje večmodalnih potovanj po vsej Evropi.

Promoviranje načrtovalnikov večmodalnih potovanj je prednostna naloga. Evropska komisija je leta 2011 opravila študijo z naslovom „Razvoj načrtovalnika večmodalnih potovanj po Evropi.“ Danes je bilo objavljeno tudi njeno končno poročilo:

http://ec.europa.eu/transport/its/studies/index_en.htm.

V okviru tega natečaja, ki je bil objavljen 6. junija 2011, je podpredsednik Kallas zainteresirani strani iz sektorja in vse Evropejce pozval, naj prijavijo bodisi že pripravljene načrtovalnike večmodalnih potovanj po Evropi (ali vsaj med več državami), bodisi inovativne zamisli, na podlagi katerih bi bilo mogoče razviti takšna zares vseevropska in večmodalna orodja.

V prvi kategoriji je bilo prijavljenih 28 načrtovalnikov potovanj, od katerih jih je bilo 12 najbolj obetavnih uvrščenih na seznam za elektronsko glasovanje, ki je potekalo med 5. decembrom 2011 in 13. januarjem 2012. Vzporedno je strokovna žirija ocenila tudi 22 prijavljenih „inovativnih zamisli“.

MEMO/12/175

Kontakti:

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)


Side Bar