Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Transporturi: Primul concurs în domeniul mobilității inteligente - anunțarea câștigătorilor

Bruxelles, 12 martie 2012 - Vicepreședintele Siim Kallas, comisarul pentru mobilitate și transporturi, a anunțat astăzi câștigătorii primului concurs în domeniul mobilității inteligente, și anume concursul de planificatoare europene de călătorii multimodale. La categoria „sisteme operaționale de planificare a călătoriilor”, cei doi câștigători sunt Idos și Trenitalia, iar la categoria „idei inovatoare”, câștigătorii sunt Penelope Ventures GmbH și SNCF. Scopul acestei inițiative a fost de a promova dezvoltarea unor planificatoare integrate de călătorii care să depășească frontierele naționale și să ofere opțiuni de călătorie care să combine diferite mijloace de transport.

Referindu-se la rezultatele votului, vicepreședintele Kallas a declarat: „Am ferma convingere că proiectele câștigătoare, dar și toate celelalte proiecte participante, vor contribui la extinderea posibilităților de alegere în materie de călătorii multimodale pentru toți europenii. De asemenea, acest concurs a confirmat faptul că, în viitor, ne așteaptă noi provocări, mai ales în ceea ce privește necesitatea de a deschide accesul la datele referitoare la călătorii”.

Numărul și calitatea proiectelor și ideilor prezentate au fost impresionante. La fel de impresionantă a fost și rata de participare la votul electronic, care a contribuit la selecționarea câștigătorilor de la categoria „sisteme operaționale de planificare a călătoriilor”. La această categorie, cele mai bune planificatoare de călătorii sunt Idos (din Republica Cehă, gestionat de Chaps spol. s r.o.) și planificatorul prezentat de Trenitalia (din Italia, gestionat de Ferrovie dello Stato Italiano SpA). La categoria „idei inovatoare”, au fost selectați următorii câștigători: Penelope Ventures GmbH, pentru proiectul de planificator de călătorii Byebyehello și SNCF, pentru proiectul de planificator de călătorii Mytripset.

La votul electronic pentru categoria „sisteme operaționale de planificare a călătoriilor” au participat 12 planificatoare, fiind desemnate câștigătoare cele care au primit cel mai mare număr de voturi.

Idos este un planificator de călătorii door-to-door pentru Republica Cehă și Slovacia, dar asigură și alte legături transfrontaliere cu autobuzul și cu trenul în întreaga Europă și a ajuns la 66 de milioane de vizualizări online pe lună.

Planificatorul de călătorii al grupului Trenitalia, SIPAX, completat de Viaggiatreno, un instrument pentru monitorizarea traficului în timp real, asigură legături cu trenul, autobuzul și feribotul în Italia și în mai multe țări învecinate și a ajuns la 3 milioane de vizualizări online pe zi.

Câștigătorii de la categoria „idei inovatoare” au atras atenția juriului prin faptul că au dovedit o profundă înțelegere a naturii acestui concurs și au dezvoltat proiecte care acoperă toate necesitățile previzibile ale călătorilor, inclusiv servicii precum emiterea biletelor.

Proiectul de planificator de călătorii Byebyehello, prezentat de Penelope Ventures GmbH, a convins juriul prin numeroasele sale elemente inovatoare și printr-o echipă puternică de părți interesate care ar putea transforma această viziune în realitate. Societatea intenționează să lanseze planificatorul în mai 2012, începând din Germania.

Proiectul Mytripset, prezentat de SNCF, a sedus juriul prin utilizarea inovatoare a rețelelor sociale ca modalitate de comunicare în vederea actualizării conținutului și a datelor referitoare la trafic. Și acest planificator se bazează pe un grup solid de parteneri. Lansarea sa este planificată pentru toamna anului 2012, începând din Franța.

Câștigătorii acestui prim concurs în domeniul mobilității inteligente vor fi invitați de Comisie să-și prezinte ideile și soluțiile la o reuniune a Comisiei pentru transport și turism din cadrul Parlamentului European, care va avea loc la 26 martie 2012. De asemenea, ei vor fi invitați la Viena, cu ocazia viitorului Congres mondial STI (22 ‑ 26 octombrie 2012), pentru a stimula continuarea discuțiilor referitoare la oportunitățile și provocările legate de soluțiile de călătorii multimodale la nivel european.

Promovarea de planificatoare inovatoare de călătorii multimodale reprezintă o prioritate. În 2011, Comisia a realizat un studiu intitulat Towards a European Multimodal Journey Planner („Către un planificator european de călătorii multimodale”), al cărui raport final este publicat tot astăzi:

http://ec.europa.eu/transport/its/studies/index_en.htm.

În cadrul concursului, lansat de vicepreședintele Kallas la 6 iunie 2011, părțile interesate din industrie și cetățenii europeni au fost invitați să prezinte fie soluții de planificatoare europene (sau cel puțin transfrontaliere) de călătorii multimodale, fie idei inovatoare care ar permite dezvoltarea unor astfel de instrumente cu adevărat europene și multimodale.

La prima categorie au fost propuse 28 de planificatoare de călătorii, dintre care cele mai promițătoare, în număr de 12, au fost supuse votului public electronic în perioada 5 decembrie 2011 ‑ 13 ianuarie 2012. În paralel, un juriu format din experți a evaluat cele 22 de „idei inovatoare” prezentate.

MEMO/12/175

Contact :

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar