Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Vervoer: Eerste wedstrijd slimme mobiliteit – en de winnaar is…

Brussel, 12 maart 2012 – Siim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en bevoegd voor vervoer, heeft vandaag de winnaars bekend gemaakt van de eerste wedstrijd slimme mobiliteit om een multimodale Europese reisplanner te ontwikkelen. De winnaars in de categorie "operationele routeplanners" zijn Idos en Trenitalia. In de categorie "innovatieve ideeën" kwamen Penelope Ventures GmbH en de SNCF als besten uit de bus. Deze wedstrijd is opgezet om de ontwikkeling van multimodale internationale routeplanners, waarbij verschillende vervoerswijzen worden gecombineerd, te stimuleren.

Vicevoorzitter Kallas becommentarieerde de resultaten van de stemming als volgt: "Ik ben er sterk van overtuigd dat de winnende projecten, maar ook alle andere deelnemende projecten, zullen helpen om alle Europeanen een ruimere keuze aan multimodale routeplanners te bieden. Deze wedstrijd heeft ook duidelijk aangetoond welke horden nog moeten worden genomen; met name moeten reisgegevens toegankelijker worden gemaakt".

Het aantal en de kwaliteit van de ingediende projecten en ideeën was indrukwekkend. Er werd ook massaal online gestemd om de winnaars in de categorie "operationele routeplanners" te selecteren. De twee beste inzendingen in deze categorie zijn de routeplanner Idos (ingezonden door het Tsjechische Chaps spol. s r.o.) en de routeplanner van Trenitalia (ingezonden door het Italiaanse Ferrovie dello Stato Italiane SpA). In de categorie "innovatieve ideeën" werden Penelope Ventures GmbH, met de routeplanner Byebyehello, en de SNCF, met de routeplanner Mytripset, als winnaars geselecteerd.

De winnaars in de categorie "operationele routeplanners" sleepten het hoogste aantal stemmen in de wacht van de 12 routeplanners waarop online kon worden gestemd.

Idos is een deur-tot-deur-routeplanner voor Tsjechië en Slowakije. Ook internationale verbindingen per bus en trein door Europa kunnen met deze planner worden opgezocht. Hij wordt maandelijks 66 miljoen maal online geraadpleegd.

De routeplanner van Trenitalia – SIPAX – verschaft gegevens over trein‑, bus‑ en ferryverbindingen in Italië en een aantal buurlanden. Als aanvulling biedt Viaggiatreno verkeersinformatie in real-time. Deze planner wordt dagelijks 3 miljoen keer geraadpleegd.

De winnaars in de categorie "innovatieve ideeën" trokken de aandacht van de juryleden door blijk te geven van duidelijk inzicht in de kern van het probleem en projecten te ontwikkelen die rekening houden met alle toekomstige noden van de reiziger, inclusief de aankoop van tickets.

Het routeplannerconcept Byebyehello, dat werd ingediend door Penelope Ventures GmbH, overtuigde de jury omdat het zoveel innoverende elementen bevat en kan rekenen op een flink aantal belanghebbenden die deze visie in werkelijkheid kunnen omzetten. Het bedrijf wil de planner in mei 2012 in Duitsland te lanceren.

Het concept Mytripset werd ingediend door de SNCF en genoot bijval van de jury omdat in dit concept op innovatieve wijze gebruik wordt gemaakt van sociale netwerken om inhoud en real-time gegevens beschikbaar te stellen. Ook dit voorstel steunt op een sterke groep partners. Deze routeplanner wordt in het najaar van 2012 in Frankrijk gelanceerd.

De winnaars van de eerste wedstrijd slimme mobiliteit worden door de Commissie uitgenodigd om hun ideeën en oplossingen op 26 maart 2012 voor te stellen tijdens een bijeenkomst van de Commissie Vervoer en Toerisme (TRAN) van het Europees Parlement. Zij zullen eveneens worden uitgenodigd op het volgende ITS-wereldcongres in Wenen (22-26 Oktober 2012) om het debat over de perspectieven en uitdagingen van Europese multimodale reisoplossingen aan te zwengelen.

Het bevorderen van innovatieve, multimodale routeplanners is een prioriteit. De Commissie verrichtte in 2011 de studie: "Towards a European Multimodal Journey Planner" (De Europese multimodale routeplanner van de toekomst). Het eindrapport van deze studie wordt eveneens vandaag bekendgemaakt:

http://ec.europa.eu/transport/its/studies/index_en.htm.

Deze wedstrijd werd op 6 juni 2011 uitgeschreven door vicevoorzitter Kallas. Belanghebbenden uit de sector en Europese burgers werden opgeroepen om hetzij kant en klare (op zijn minst internationale) multimodale routeplanners, hetzij innovatieve ideeën op basis waarvan dergelijke Europese multimodale instrumenten kunnen worden ontwikkeld, voor te stellen.

In de eerste categorie werden 28 routeplanners voorgesteld. Hieruit werden de 12 meestbelovende routeplanners geselecteerd. Van 5 december 2011 tot 13 januari 2012 kon online voor de verschillende planners worden gestemd.

MEMO/12/175

Contact :

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar