Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen – Pressemeddelelse

Transport: Første konkurrence om intelligent mobilitet – og vinderen er…

Bruxelles, 12. marts 2012 – Næstformand Siim Kallas, kommissær for mobilitet og transport, annoncerede i dag vinderne af den første konkurrence om intelligent mobilitet for multimodale rejseplanlæggere. I kategorien "operationelle rejseplanlæggere" er de to vindere Idos og Trenitalia, mens vinderne i kategorien "innovative ideer" er Penelope Ventures GmbH og SNCF. Formålet med initiativet er at fremme udviklingen af alt-i-en-rejseplaner, der er grænseoverskridende og kombinerer forskellige transportformer.

Siim Kallas havde følgende kommentar til resultatet: "Jeg er overbevist om, at både vinderne og de andre deltagende projekter vil være med til at gøre udvalget af multimodale rejser større for alle europæere. Denne konkurrence har også bekræftet de udfordringer, der stadig er på området, især behovet for at åbne op for adgangen til rejsedata".

Antallet og kvaliteten af de deltagende projekter og ideer har været imponerende. Det samme var deltagelsen i den e-afstemning, som bestemte vinderne i kategorien "operationelle rejseplanlæggere". De to bedste projekter i denne kategori er Idos (fra tjekkiske Chaps spol. s r.o.) og rejseplanlæggeren Trenitalia (fra italienske Ferrovie dello Stato Italiane SpA). Følgende vindere blev valgt i kategorien "innovative ideer": Penelope Ventures GmbH for ideen til rejseplanlæggeren Byebyehello og SNCF for ideen til rejseplanlæggeren Mytripset.

Vinderne i kategorien "operationelle rejseplanlæggere" modtog det højeste antal stemmer ud af de 12 rejseplanlæggere, der deltog i e-afstemningen.

Idos er en dør-til-dør-rejseplanlægger, der dækker Tjekkiet og Slovakiet. Den tilbyder også oplysninger om grænseoverskridende rejseforbindelser i Europa med bus og tog. Den har 66 millioner visninger om måneden.

Trenitalias rejseplanlægger SIPAX tilbyder oplysninger om tog-, bus- og færgeforbindelser i Italien og en række af dets nabolande. Den suppleres af Viaggiatreno-værktøjet til overvågning af trafikken i realtid. Den har 3 millioner besøg dagligt.

Vinderne i kategorien "innovative ideer" fangede juryens opmærksomhed, fordi de havde en meget klar forståelse af denne type udfordring og af udviklingen af løsninger, som dækker alle de rejsendes mulige behov, herunder tjenester som billetudstedelse.

Ideen til rejseplanlæggeren Byebyehello, som blev præsenteret af Penelope Ventures GmbH, overbeviste juryen med sine mange innovative elementer og en stærk gruppe af interessenter, som kunne gøre denne vision til virkelighed. Virksomheden regner med at lancere rejseplanlæggeren i maj 2012 i Tyskland.

Ideen til rejseplanlæggeren Mytripset, som blev præsenteret af SNCF, tiltalte juryen på grund af den innovative brug af sociale netværk til levering af indhold og trafikopdateringer. En stærk gruppe af partnere står ligeledes bag denne ide. Lanceringen er planlagt til at finde sted i 2012 i Frankrig.

Kommissionen inviterer vinderne af den første konkurrence om intelligent mobilitet til at præsentere deres ideer og løsninger ved et møde i Europa-Parlamentets Transport- og Turismeudvalg den 26. marts 2012. De vil også blive inviteret til den kommende ITS-verdenskonference i Wien (22.-26. oktober 2012) for dér at bidrage til diskussionen om muligheder og udfordringer inden for multimodale rejseløsninger, der dækker hele Europa.

At fremme udviklingen af innovative, multimodale rejseplanlæggere har høj prioritet. I 2011 gennemførte Kommissionen studiet "Towards af European Multimodal Journey Planner". Den endelige rapport offentliggøres også i dag: http://ec.europa.eu/transport/rail/studies/index_en.htm.

Konkurrencen, som blev lanceret af næstformand Kallas den 6. juni 2011, henvendte sig til interessenter i branchen og europæiske borgere, som havde mulighed for at deltage med europæiske (eller i det mindste grænseoverskridende) multimodale rejseplanlægningsløsninger eller innovative ideer, som ville gøre det muligt at realisere egentlige europadækkende multimodale værktøjer.

I den første kategori var der 28 deltagende rejseplanlæggere, hvoraf de 12 mest lovende gik videre til en elektronisk afstemning, som fandt sted mellem den 5. december 2011 og 13. januar 2012. Sideløbende hermed blev de 22 deltagende "innovative ideer" vurderet af et ekspertpanel.

MEMO/12/175

Kontaktpersoner:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar