Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Транспорт: известни са победителите в първия конкурс за интелигентна мобилност

Брюксел, 12 март 2012 г. Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за мобилността и транспорта, обяви днес победителите в първия конкурс за интелигентна мобилност за европейски програмни продукти за планиране на маршрута на комбинирани пътувания с различни видове транспорт (multi-modal journey planners). В категорията „Оперативни програми за планиране на маршрута“ двамата победители са Idos и Trenitalia, а в категория „новаторски идеи“ победители са Penelope Ventures GmbH и SNCF. Инициативата има за цел да насърчи разработването на интегрирани програмни продукти за планиране на маршрути за пътуване, включително трансгранични, с варианти за комбиниране на различни видове транспорт.

В своя коментар за резултатите от гласуването заместник-председателят Калас заяви: „Твърдо съм убеден, че спечелилите проекти, както и всички други представени проекти, ще спомогнат всички европейци да разполагат с по-големи възможности за избор на комбинирани пътувания. Конкурсът потвърди и наличието на все още нерешени проблеми: най-вече необходимостта от осигуряване на достъп до по-богата пътническа информация“.

Броят и качеството на представените проекти и идеи бяха впечатляващи, както и участието в гласуването по електронен път, което спомогна за определяне на победителите в категорията „Оперативни програми за планиране на маршрута“. Двата най-добри програмни продукта в тази категория са Idos (Чешка република, разработен от Chaps spol. s r.o.) и Trenitalia (Италия, разработен от Италианските държавни железнициFerrovie dello Stato Italiane SpA). В категорията „Новаторски идеи“ бяха определени следните победители: Penelope Ventures GmbH за идейния проект Byebyehello и Френските национални железници (SNCF) за Mytripset.

Някои подробности за победителите измежду 12-те програмни продукта в категорията „Оперативни програми за планиране на маршрута“, получили най-голям брой гласове при електронното гласуване.

Idos е софтуер, който планира маршрута от врата до врата в границите на Чешката република и Словакия. Този продукт предлага и други трансгранични транспортни връзки за цяла Европа с автобус или влак. Неговият уебсайт регистрира 66 милиона посещения месечно.

Програмата SIPAX на Trenitalia изчислява маршрута с влак, автобус и фериботни линии в Италия и няколко съседни на нея държави. Допълнение към нея се явява инструментът Viaggiatreno за проследяване на движението в реално време. Нейният уебсайт регистрира 3 милиона посещения дневно.

Победителите в категорията „Иновативни идеи“ спечелиха вниманието на журито със своята съобразителност относно решаването на проблемите и разработването на проекти, които обхващат всички потенциални нужди на пътниците, включително услугите по издаване на билети.

Идейният проект Byebyehello за софтуер за планиране на маршрути, представен от Penelope Ventures GmbH, убеди журито с многото си новаторски елементи и със силния екип от участници, който може да осъществи на практика този проект. Дружеството смята да пусне съответният софтуер на пазара през май 2012 г. най-напред в Германия.

Идейният проект Mytripset, представен от SNCF, спечели журито с новаторското прилагане на социалните мрежи за предоставяне на съдържание и актуална информация за движението. За осъществяването му също се разчита на силен екип от партньори. Пускането на съответния софтуер е предвидено за есента на 2012 г. във Франция.

Победителите от първия конкурс за интелигентна мобилност ще бъдат поканени от Комисията да представят своите идеи и решения на заседание на Комисията по транспорт и туризъм към Европейския парламент на 26 март 2012 г. Те ще бъдат поканени и на предстоящия Световен конгрес за интелигентни транспортни системи във Виена (22—26 октомври 2012 г.) с цел по-обстойно обсъждане на възможностите за европейски комбинирани пътувания и решаване на проблемите по тях.

Приоритетно се насърчава разработването на новаторски програмни продукти за планиране на маршрута за комбинирани пътувания. През 2011 г. Комисията проведе проучване „За софтуер за планиране на маршрута за комбинирани пътувания в Европа“. Окончателният доклад с резултатите от него също бе публикуван днес и е на разположение на интернет адрес:

http://ec.europa.eu/transport/its/studies/index_en.htm.

На 6 юни 2011 г. заместник-председателят Калас прикани заинтересованите страни от промишления сектор и европейските граждани да представят или готови програмни продукти, които да планират маршрута за комбинирани пътувания в Европа (или най-малкото в няколко държави), или новаторски идеи, които да позволят разработването на действително приложими на европейско ниво инструменти за планиране на пътувания, при които се съчетават различни видове транспорт.

В първата категория бяха предложени 28 програмни продукта, за 12-те най-обещаващи от които беше проведено електронно публично гласуване между 5 декември 2011 г. и 13 януари 2012 г. Успоредно с това жури от експерти оцени 22-те предложения в категория „Иновативни идеи“.

MEMO/12/175

За контакти:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar