Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

ЕС продължава хуманитарното подпомагане на Югоизточна Азия дълго след като е угаснала светлината на прожекторите

Брюксел, 9 март 2012 г. — Европейската комисия отпусна нови 11 милиона евро за жертвите на наводненията от 2011 г. в Югоизточна Азия. С това хуманитарното подпомагане от страна на Комисията за най-уязвимите от 7-те и половина милиона души, пострадали от циклоните, бурите и наводненията, засегнали региона към края на миналата година, достигна 24 милиона евро. От новоотпуснатите средства ще се възползват хора от четири страни — Филипините, Лаос, Камбоджа и Виетнам.

Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, обяснява: „Нивото на водата може вече да е спаднало, но хуманитарните нужди не са намалели. Въпреки че светлината на прожекторите угасна и събитията в региона вече не са новина номер едно, ние оставаме, докато не бъдат реализирани тaка необходимите проекти за предотвратяване на бедствия. Това е от първостепенна важност, ако не искаме догодина хората, на които днес помагаме да се изправят на крака, да бъдат ударени отново от наводнения.“

Тези страни, в които бурите и тропическите депресии са обичайни явления, преживяха наводнения, причинени от мощни циклони през септември, октомври и декември 2011 г. Наводненията бяха изключително мащабни, като поставиха националните и местните власти в ситуация, която бе на предела на техните възможности и дори го надхвърли. В селските райони големи площи обработваема земя бяха унищожени, а в градовете бяха нанесени сериозни щети на инфраструктурата. В резултат на това се очаква, че през идните месеци във Филипините поне 150 000 души ще продължат да се нуждаят от помощ, а прогнозите за Камбоджа, Виетнам и Лаос са съответно за 250 000, 200 000 и 70 000 души.

Днешната сума от 11 милиона евро ще бъде използвана за възстановяване и оздравителни действия, за компенсиране на евентуалния недостиг на средства на национално равнище. Хуманитарната помощ на Комисията е насочена към най-уязвимите групи и общности, като особено внимание ще бъде обърнато на местните общности в района Минданао във Филипините, където миналата година циклонът Уаши отне живота на близо 1 300 души.

Контекст

Двадесет и четирите милиона евро хуманитарна помощ за жертвите на наводненията от 2011 г. в Югоизточна Азия, включват 10-те милиона евро, отпуснати през октомври 2011 г., които бяха разпределени между пет страни в региона след наводненията, причинени от циклоните и тропическите депресии. Още 3 милиона евро бяха отпуснати през декември за жертвите на циклона Уаши във Филипините, а допълнителните 11 милиона евро, отпуснати днес, ще бъдат използвани за възстановяване и оздравителни действия в четири от страните в региона.

Последната сума ще бъде използвана за разработването на мерки за намаляване на риска от бедствия и за действия, целящи укрепването на устойчивостта на местните общности на извънредни ситуации, причинени от бъдещи подобни наводнения и циклони. Изграждането на устойчивост е основополагаща първа стъпка за предотвратяването на други подобни изпитания за хората вследствие на наводнения, тропически депресии и циклони, които са нещо обичайно в този регион.

Финансирането на подобни проекти за ограничаване на рисковете от бедствия носи и висока икономическа изгода — всяко похарчено за тази цел евро спестява до 7 евро в случай на бедствие. Комисията отдавна отстоява идеята ограничаването на рисковете от бедствия да бъде включвано ефективно и последователно в икономическото планиране и планирането на развитието и земята.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar