Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Европейската комисия се присъединява към операциите по оказване на първа помощ на жертвите на експлозиите в Бразавил

Брюксел, 8 март 2012 г. — Европейската комисия реагира бързо на инцидента, при който загинаха близо 200 души, а повече от 1 500 бяха ранени в столицата на Република Конго Бразавил. Един ден след първите и най-разрушителни взривове в склад за боеприпаси, пострадалият район бе посетен от Кристалина Георгиева, eвропейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Тя отиде в болница, в която се полагат грижи за жертвите на взривовете, и обсъди нуждите и предизвикателствата с министрите на здравеопазването и на вътрешните работи.

„Съпричастна съм с хората от Бразавил, особено с онези, които страдат от загубата на обичани хора. Тази трагедия е още едно напомняне за това колко крехък е нашият свят, в който твърде често катастрофите ни сполетяват без предупреждение и ни съкрушават“, заяви комисар Кристалина Георгиева.

За да подсили реакцията по отношение на извънредната ситуация, Комисията ще отпусне 200 000 EUR на Международната федерация на Червения Кръст (МФЧК).

„Нашият принос ще помогне за предоставянето на спешни здравни грижи и подслон и за разчистването на опустошения от експлозията район. Хуманитарните експерти на Комисията непрекъснато следят какви са нуждите на място и осъществяват координация с партньорите ни, работещи в Бразавил“, обясни комисар Георгиева.

Центърът за наблюдение и информация на Комисията поддържа тесни контакти с хуманитарните експерти на Комисията в Киншаса и с Делегацията на ЕС в Бразавил, за да събере информация и да установи какви са най-спешните нужди. Ако Механизмът на ЕС за гражданска защита бъде задействан от националните власти, Комисията може да координира и да съфинансира предоставянето на помощ от държавите-членки на ЕС и може да предложи на Република Конго експертен опит в областта на гражданската защита.

Контекст

Механизмът на ЕС за гражданска защита

Механизмът на ЕС за гражданска защита улеснява сътрудничеството при отговор на бедствия между 32 европейски държави (27-те държави—членки на ЕС плюс Хърватия, бившата югославска република Македония, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Участващите държави обединяват ресурсите, които могат да бъдат предоставени на държавите, засегнати от бедствия по целия свят. Когато механизмът бъде задействан, с негова помощ се координира предоставянето на помощ в рамките на Европейския съюз и извън него. Европейската комисия управлява механизма посредством Центъра за наблюдение и информация (MIC).

От създаването му през 2001 г. досега механизмът е бил задействан във връзка с бедствия или катастрофи в държавите членки (като горските пожари в Португалия, експлозията в морска база в Кипър през 2011 г. и наводненията и извънредно тежката зима на Балканите през 2012 г.). Освен това той работи из целия свят, като бе задействан включително след земетресенията в Хаити, Чили и Япония.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar