Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Magyarország: a Bizottság folytatja a gyorsított jogsértési eljárást az adatvédelmi biztos függetlensége és a bírói kart érintő intézkedések ügyében, valamint további tájékoztatást kér a jegybank függetlenségével kapcsolatban

Brüsszel, 2012. március 7. – Az Európai Bizottság a mai napon további lépésekről döntött azt követően, hogy Magyarország válaszolt a január 17-én küldött három hivatalos felszólításra (lásd: IP/12/24), és megtörtént a válaszok jogi elemzése. A Bizottság ígéretet kapott arra, hogy legfontosabb aggályainak eloszlatása céljából módosítják a Nemzeti Bank függetlenségét érintő magyar jogszabályt. Most tehát Magyarországnak valóra kell váltania ezeket az ígéreteket, és az új jogszabály bemutatása révén alá kell támasztania azok teljesítését. Magyarországnak emellett további kötelezettségvállalásokat is kell tennie, és kiegészítő tájékoztatásokat kell szolgáltatnia. A Bizottság az említett további bizonyítékok és tájékoztatás alapján fog dönteni a következő lépésekről. Ugyanakkor továbbra is aggályosnak tartja a bírói kart és a magyar adatvédelmi biztos függetlenségét érintő intézkedéseket.

Ezért a Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy – az uniós jogsértési eljárás második szakaszaként, az ügy későbbi Bíróság elé terjesztésének lehetősége mellett – két indokolással ellátott véleményt, továbbá két adminisztratív levelet intéz Magyarországhoz. Az indokolással ellátott vélemények tárgya az adatvédelmi hatóság függetlensége, valamint a bírák, ügyészek és közjegyzők szolgálati viszonyának felső korhatárára vonatkozó intézkedések, amelyek 236 bíró szolgálati viszonyának idő előtti megszűnését eredményezhetik. A két adminisztratív levélben a Bizottság a bírói kar és a jegybank függetlenségével kapcsolatban kér további tájékoztatást (részletes információkért lásd: MEMO/12/165).

Viviane Reding alelnök, az Unió jogérvényesülési biztosa a következőket nyilatkozta: „Magyarország megválaszolta a Bizottság egyes jogi aggályait, azonban továbbra is komoly kétségeink vannak a magyar adatvédelmi hatóság függetlensége tekintetében, továbbá azzal kapcsolatban, hogy sérülhet-e az uniós jog 236 magyar bíró szolgálati viszonyának idő előtti kötelező megszűnése okán. Most, hogy a Bizottság áttért a jogsértési eljárás második szakaszára, rendkívül lényeges, hogy a magyar hatóságok gyorsan választ adjanak a Bizottság jogi aggályaira. Szeretném, ha érdemben módosítanák a kérdéses jogszabályokat, hogy eloszlassák a Bizottság jogi fenntartásait.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős alelnöke kijelentette: „Örömömre szolgál, hogy Magyarország kész a jegybanktörvény kiigazítására. Mindazonáltal egyértelmű kötelezettségvállalásokra van szükségünk, amelyek bizonyítékai például a törvénytervezetben is megjelennek. A levelünkre érkező válasz alapján a Bizottság döntést hoz majd arról, hogy folytatja-e a jogsértési eljárást, vagy sem.”

Az ügy sürgősségére tekintettel (a szóban forgó jogszabályok már hatályba léptek) a Bizottság a szokásos két hónap helyett egy hónapban állapította meg a határidőt, amelyen belül Magyarországnak válaszolnia kell az indokolással ellátott véleményekre és adminisztratív levelekre.

További információk:

MEMO/12/165).

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Olli Rehn alelnök, gazdasági ügyekért, a monetáris politikáért és az euróért felelős uniós biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/rehn/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Amadeu Altafaj Tardio (+32 2 295 26 58)

Vandna Kalia (+32 2 299 58 24)


Side Bar