Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Комисар Георгиева във връзка с кризата с храните в Сахел: „Подаден е сигнал за тревога — трябва да предприемем мерки незабавно“

Брюксел, 17 януари 2012 г. — Комисарят на Европейския съюз по въпросите на хуманитарната помощ Кристалина Георгиева пристига днес в Нигер в момент на задаваща се криза в африканския регион Сахел. Присъствието на комисаря е в отговор на призиви за помощ от засегнатите държави.

По време на четиридневното си посещение в региона тя ще посети Нигер и Чад — две от петте държави в Сахел (сред които Буркина Фасо, Мали и Мавритания), които са изложени на най-голям риск от огромен недостиг на храна през идните месеци.

Никой не трябва да живее в страх от глад и въпреки това до няколко месеца хората ще започнат да гладуват, ако не предприемем мерки,“ заяви комисарят. „Това е третият път за десетилетие, когато този регион бива връхлетян от криза. Всяка година спасяваме над 200 000 деца от тежко недохранване, но трябва и ще направим повече.“

Комисарят заяви, че както при последната голяма криза през 2010 г., чрез предвиждане на най-тежките последици от наближаващия недостиг на храна и чрез предприемане на мерки, преди той да настъпи, ще бъдат спасени повече човешки животи. „Тази седмица съм тук, за да се уверя, че предоставяме интелигентна помощ, предназначена за най-уязвимите и осигурена по най-икономичния и ефективен начин.“

Тя ще оцени хуманитарните нужди с органите и настоящата реакция на Европейската комисия на кризата, като също ще установи потенциалните нужди от допълнителна помощ.

Поради слабите реколти през миналия месец септември, ежегодният „сезон на оскъдица“, когато хранителните резерви са намалели, ще започне следващия месец вместо от юни. Седем милиона души вече изпитват недостиг на храна. Цените на храните вече са нараснали с 40 %, като според някои прогнози ще се утроят с настъпването на сезона на оскъдица.

Комисията работи за смекчаване на бъдещите кризи, като въвежда иновационна програма чрез своите партньори. Понастоящем тази програма помага на над 200 000 деца, страдащи от тежко недохранване, в Сахел и работи за намиране на постоянно и трайно решение на хроничните проблеми с продоволствената сигурност в региона.

Комисар Георгиева добави: „От 2005 г. до момента Комисията е отпуснала над 225 милиона EUR. Но искаме да направим повече и да прекъснем цикъла на глад. През настоящата криза вече сме предоставили над 100 милиона EUR за борба с глада и работим в тясно сътрудничество с други агенции с цел въвеждане на всеобхватна стратегия в областта на помощите, която да обхваща както краткосрочните, така и дългосрочните действия, необходими, за да остане недохранването в миналото.

Контекст

Приблизително 22,9 милиона души започват 2012 г. с огромна несигурност за това как ще изхранват себе си и семействата си.

Сахел страда от хронична криза на недохранване, но вероятността от широкомащабно бедствие тази година вече е сигнализирана, като правителствата и на петте държави предприемат безпрецедентната стъпка да обявят бедствено положение и да поискат международна помощ. Ранните, ефективни и координирани действия на правителствата на Сахел, подпомагани от международната общност, могат да намалят риска от настъпването на голямо бедствие.

Повечето хора, които живеят в Сахел, разчитат в много голяма степен за оцеляването си на нуждаещо се от дъждове земеделие и на животновъдство. Недостигът на храна възлиза на цели 52 % в сравнение с миналата година, а близо 1,3 милиона деца в региона понастоящем страдат от тежко недохранване.

Комисията е сред най-активните участници в предоставянето на хуманитарна помощ за справяне с недохранването в Сахел от 2007 г. насам, когато беше приет специален план на ECHO за Сахел с цел повишаване на осведомеността по въпросите на изхранването, доказване на ползите от действията за изхранване и засилване на вниманието към проблематиката, свързана с изхранването.

За повече информация

Интернет сайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Интернет сайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar