Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Környezetvédelem: Bologna nyerte el az Európai Mobilitási Hét 2011. évi fődíját

Brüsszel, 2012. március 5. – Az olaszországi Bologna vehette át az Európai Mobilitási Hét 2011. évi fődíját. A város teljesítményét a mobilitás témájában járatos, független szakértőkből álló zsűri értékelte, amely úgy találta, hogy a 2011. évi Európai Mobilitási Hét keretében Bologna tette a legtöbbet a gépjárművek alternatíváját kínáló, környezetbarát közlekedési módok népszerűsítésért, és vonta be a leghatékonyabban a polgárokat a fenntartható városi mobilitással kapcsolatos programokba. A két másik kiemelt döntős a ciprusi Larnaca és a horvát főváros, Zágráb volt. A díjat Janez Potočnik környezetvédelmi biztos és Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke adta át 2012. március 5-én a brüsszeli hangszermúzeumban rendezett díjátadó ünnepségen.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a következőképpen nyilatkozott: „A 2001. évi közlekedéspolitikai fehér könyv egyrészről arra a kihívásra keresi a választ, hogy miként tehetjük városainkat tisztábbá és biztonságosabbá, másrészről új megközelítést javasol a városi mobilitás terén. A győztesek rendkívül sokat tettek ezeken a területeken: fontos, hogy az európai városok megosszák egymással az alternatív közlekedési módokkal kapcsolatos tapasztalataikat, hiszen ez elősegíti, hogy vonzóbb és megbízhatóbb megoldásokat valósítsanak meg, ez pedig mindannyiunk életminőségét javítja.”

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „Városaink és polgáraink egyre inkább szenvednek a zsúfoltságtól és a környezetszennyezéstől: ma minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a személyautók helyett más közlekedési módokat válasszunk. Bologna, Larnaka és Zágráb kreatív megoldások révén hosszú távra szóló lépéseket tettek közlekedési infrastruktúráik fenntarthatóvá tételére. Őszintén remélem, hogy példájukat más városok is követni fogják.”

A 2011. évi Európai Mobilitási Hét

A 2011. év témája – az alternatív mobilitási lehetőségek – a tiszta és üzemanyag-hatékony vagy emberi erővel hajtott közlekedési módok népszerűsítése révén az erőforrás-hatékony közlekedési rendszerre való áttérést kívánta ösztönözni. Az autók túlzott használata lerontja a városi élet minőségét, és zajhoz, levegőszennyezéshez és forgalmi dugókhoz vezet. Erőforrásaink (energia, föld, víz és nyersanyagok) korlátozott mértékben állnak rendelkezésre, ezért egyre inkább tudatosodik bennünk, hogy alternatív közlekedési formákra van szükség, olyanokra, amelyek kevesebb szennyezést generálnak, kevesebb erőforrást használnak fel és segítik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését. A 2011. évi Európai Mobilitási Hét mindenekelőtt a magángépjárművek alternatíváira hívta fel a figyelmet, és célja az volt, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó közlekedési módok igénybevételére ösztönözze a városi területeken élő európai polgárokat.

A fődíj nyertese: Bologna

Bologna városának azzal sikerült meghódítania az Európai Mobilitási Hét zsűrijét, hogy nem csupán autómentes napot, hanem egész autómentes hétvégét szervezett. A megvalósult hosszú távú intézkedések között érdemes kiemelni az elektromos járművek feltöltésére szolgáló állomások kiépítését, valamint a város kerékpárút-hálózatának 130 km-re való kibővítését célzó tervet. A Mobilitási Hét során az önkormányzat arra biztatta a polgárokat, hogy adjanak hangot a tervvel kapcsolatos észrevételeiknek. Bologna a hét során nagy kiterjedésű autómentes övezetet is kijelölt: a sétálóövezetet utcai művészek, árusok és sportegyesületek vették birtokukba, és az esemény több mint 60 000 érdeklődőt vonzott. A sikerre való tekintettel a város vezetősége úgy döntött, a jövőben is megismétli ezt a kezdeményezést. Bolognában emellett kerékpáros túrákat, kerékpáros és kerékpárszerelési műhelyeket, játékokat, sétákat, valamint az elektromos gépjárműveket bemutató kiállítást is szerveztek. A rendőrök tájékoztatókat tartottak, amelyeken hasznos tanácsokkal és felvilágosítással látták el a családokat a biztonságos kerékpározással kapcsolatban, valamint információs pontot állítottak fel, ahol a kerékpárosoknak kínált új szolgáltatásokról kaphattak tájékoztatást a polgárok.

Larnaka, az egyik kiemelt döntős

A ciprusi Larnaka számos partnert bevont a 2011. évi Európai Mobilitási Hét eseményeink szervezésébe. A sokszínű programban szerepeltek a környezetbarát közlekedést népszerűsítő események, így például egy napon át ingyenes volt a buszközlekedés, és hibrid gépjárműveket bemutató kiállításra, „környezetvédelmi kávézóra” és a fenntartható mobilitásról szóló előadásokra is sor került. Azzal, hogy a központi üzleti negyed egyik utcáját sétálóutcává alakította át, a város bizonyította, hogy hosszú távra elkötelezte magát az útfelületek újraosztása iránt. Emellett több kerékpárparkolót alakítottak ki, valamint a kerékpárok karbantartásának és újbóli hasznosításának érdekében „kerékpárbankot” hoztak létre.

Zágráb, a másik kiemelt döntős

A 2011. évi Európai Mobilitási Hét során a horvát főváros számos várostervezési intézkedés révén adta tanúbizonyságát a fenntartható városi mobilitás iránti elkötelezettségének. A CIVITAS ELAN elnevezésű uniós projekttel együttműködésben Zágráb városa közvélemény-kutatást készített, amelynek keretében a fenntartható közlekedési infrastruktúra fejlesztésének lehetőségeivel és a 2011. évi rendezvénysorozat színvonalával kapcsolatban gyűjtöttek össze értékes információkat. A város önkormányzata programok széles választékát kínálta: az érdeklődők ismeretterjesztő műhelyeken, szervezetett sétákon, szabadtéri sportprogramokon, konferenciákon, ökopiacokon és elektromos járműveket bemutató kiállításokon vehettek részt.

A következő lépések

A 2012. évi Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatra szeptember 16. és 22. között kerül sor a „Tartsuk a helyes irányt!” mottó jegyében.

Előzmények

2011-ben tizedik alkalommal került megrendezésre az Európai Mobilitási Hét. Az elmúlt évtized során a Mobilitási Hét támogatást nyújtott a városoknak ahhoz, hogy kellemesebb és egészségesebb környezetet hozzanak létre polgáraik számára – a rendezvénysorozat a forgalmi dugók csökkentésére, valamint a fenntartható és emberi erővel hajtott közlekedési módok alkalmazására ösztönzött. A 2002-es legelső Mobilitási Hét óta a részt vevő városok száma folyamatosan nőtt: 2011-ben a világ 2268 városa vett részt az eseményben.

További információk:

http://www.mobilityweek.eu

Kapcsolattartók :

Robert Flies (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar