Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az egyenlő fizetés napja: az európai nők még mindig átlagosan 16,4%-kal kevesebbet keresnek a férfiaknál

Brüsszel, 2012. március 2. – Az Európai Bizottság az egyenlő fizetés európai napján közzétette a legfrissebb idevágó adatokat, amelyek szerint a nők Európa-szerte még mindig átlagosan 16,4%-kal kevesebbet keresnek a férfiaknál. Európai szinten idén második alkalommal kerül sor az egyenlő fizetés napjára, amelyet az Európai Bizottság 2011. március 5-én hirdetett meg (lásd IP/11/255). Az uniós szintű esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek ugyanazért a jövedelemért jóval többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. Az Európai Bizottság fel kívánja hívni a figyelmet az Unió egész területén érvényesülő, nemek közötti bérszakadékra. Az idei egyenlő fizetés napján, amely a március 8-i nemzetközi nőnap előtt kerül megrendezésre, különös hangsúlyt helyeznek a munkaadókra.

„Az egyenlő fizetés európai napja arra emlékeztet bennünket, hogy (akár csak) január 1-je óta hány napot, illetve hány órát dolgoztak a nők ingyen. Az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv már 1957 óta szerepel az uniós szerződésekben. Legfőbb ideje, hogy mindenütt érvényesítsük is a gyakorlatban” – nyilatkozta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke és a jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

A legfrissebb adatok szerint 2010-ben az Európai Unióban átlagosan 16,4%-os volt a különbség a nők és férfiak bére között. Az elmúlt évekhez képest, amikor ez az adat 17% körüli vagy afeletti volt, enyhe csökkenés figyelhető meg. Az arány az egyes tagállamokban igencsak eltérő: Lengyelországban például körülbelül 2%, míg Észtországban a 27%-ot is meghaladja.

A nemek közötti bérszakadék – amely a gazdaságban dolgozó nők és férfiak átlagos bruttó órabérének különbsége – tartósan magas, és az egyes országok és ágazatok között jelentős különbségek tapasztalhatók. A bérszakadék a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakításával összefüggő problémát tükrözi: sok nő veszi igénybe a szülői szabadságot és csak részmunkaidőben vállal munkát. Az általánosságban enyhén pozitív tendenciák ellenére vannak olyan tagállamok, ahol a nemek közötti bérszakadék egyre nő: így például Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Magyarországon, Portugáliában és Romániában.

A figyelemfelkeltő intézkedések döntő szerepet játszanak a munkáltatók, a munkavállalók és az érintettek tájékoztatásában arról, hogy miért áll fenn még mindig és hogyan csökkenthető a nemek közötti bérszakadék. Az új eszközök a következők:

  • Az azzal kapcsolatos vállalati képzések és bevált gyakorlatok cseréje, hogy miért éri meg egy vállalatnak fenntartani a nemek közötti egyenlőséget, módszerek és eszközök a vállalatoknál tapasztalható nemek közötti bérszakadék csökkentése érdekében;

  • A nők és férfiak közötti béregyenlőtlenségeket bemutató videoklip;

  • Frissített kampány weboldal, amely a nemek közötti bérszakadék csökkentése terén a szociális partnerek közötti kollektív megállapodások jelentőségéről szóló új részt, a munkahelyen a nemek közötti bérszakadék meghatározására szolgáló eszközöket, valamint a béregyenlőség kollektív megállapodásokba való beépítésével kapcsolatos ellenőrzőlistát tartalmaz.

  • Nemzeti események 17 uniós tagállamban a béregyenlőtlenségekről szóló tájékoztatás érdekében.

Előzmények

Az okok sokrétűsége miatt a nemek közötti bérszakadék csökkentése többszintű fellépést igényel, ezért a Bizottság e kérdésben szorosan együttműködik a tagállamokkal: 2011 decemberében például találkozót rendezett a bevált gyakorlatok cseréje céljából. A német kormány bemutatta az általa 2009-ben elindított eszközt (Logib-D szoftver), amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy elemezzék a szervezetükön belül fennálló, nemek közötti bérszakadékot. Ausztria új jogalkotási intézkedéseket terjesztett elő a vállalatokon belüli jövedelem-transzparencia javítása érdekében, amelyek magukban foglalják a bérszakadékra vonatkozó éves jelentés kötelezettségét.

Az egyenlő fizetésről szóló uniós és nemzeti jogszabályoknak köszönhetően ma már ritkábban fordul elő közvetlen diszkrimináció, vagyis az azonos munkát végző férfiak és nők fizetése közötti különbség. A bérszakadék fogalma azonban ennél tágabb és tükrözi a teljes álláspiacon érvényesülő folyamatos egyenlőtlenséget.

További információk:

Európai Bizottság – Nemek közötti bérszakadék:

http://ec.europa.eu/equalpay

A Jogérvényesülési Főigazgatóság híroldala: http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja: http://ec.europa.eu/reding

Melléklet

 

Kapcsolattartók:

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar