Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az európai filmek közül „A némafilmes” és „A Vaslady” hét Oscar-díjat söpört be

Brüsszel, 2012. február 27. – Andrula Vasziliu európai biztos örömmel üdvözölte az európai filmek által a tegnap éjszakai 84. hollywoodi Oscar-gálán aratott hatalmas sikert. „A némafilmes”-t öt, „A Vaslady”-t két Oscar-díjjal jutalmazták. Idén kilenc jelölt film részesült az Európai Unió MEDIA programjának támogatásában. „A némafilmes” a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek (Michel Hazanavicius), a legjobb férfi főszereplőnek (Jean Dujardin) a legjobb jelmeztervezésnek (Mark Bridges) és a legjobb filmzenének (Ludovic Bource) járó elismerést zsebelte be. „A Vaslady” a legjobb női főszereplőnek (Meryl Streep) és a legjobb sminkért (Mark Coulier és J. Roy Helland) járó szobrocskákat gyűjtötte be.

Vasziliu biztos, aki a tavaly májusban megrendezett cannes-i filmfesztiválon részt vett „A némafilmes” díszbemutatóján, így nyilatkozott: „Micsoda éjszaka volt ez az európai filmipar és a MEDIA program számára! Gratulálok ’A némafilmes’ és ’A Vaslady’ című Filmek alkotóinaknak. Az európai filmipar megint megmutatta, hogy fel tudja venni a versenyt a legjobbakkal, és az élvonalban végez.”

Előzmények

„A Vaslady” egy brit–francia koprodukció, amely 1,5 millió eurós forgalmazási támogatásban részesült, amely arra ösztönzi a mozikat, hogy más országban készült filmeket vetítsenek. „A némafilmes” (Franciaország–Belgium) 17 000 eurót kapott ugyanezen célra.

Hét másik uniós támogatású filmet is jelöltek Oscar-díjra:

  • A „Suszter, szabó, baka, kém” („Tinker Tailor Soldier Spy”) c. filmet (Tomas Alfredson, Egyesült Királyság/Franciaország/Németország) a legjobb férfi főszereplőnek, a legjobb eredeti filmzenének és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjra jelölték; a film 300 000 euró támogatásban részesült.

  • Az „Albert Nobbs” c. filmet (Rodrigo García, Egyesült Királyság/Írország) a legjobb női főszereplőnek a legjobb sminknek és a legjobb női mellékszereplőnek járó díjra jelölték és 130 000 euróval támogatta az Unió.

  • A „Cat in Paris” c. alkotást (Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Franciaország/Belgium/Hollandia/Svájc) a legjobb animációs film kategóriában jelölték és a 122 000 eurós uniós támogatásban részesült.

  • A „Chico and Rita” c. filmet (Fernando Trueba és Javier Mariscal, Spanyolország/Egyesült Királyság) a legjobb animációs film kategóriában jelölték és a 3000 euróval támogatta az Unió.

  • A „Bikafej” („Rundskop”) c. filmet (Michaël R. Roskam, Belgium) a legjobb külföldi film kategóriában jelölték és 20 000 euró uniós támogatást kapott.

  • A „Jane Eyre” c. filmet (Cary Joji Fukunaga, Egyesült Királyság/USA) a legjobb kosztüm kategóriában jelölték, 450 000 euróval támogatta az Unió.

  • A „Pina” c. filmet (Wim Wenders, Németország/Franciaország/Egyesült Királyság) a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölték, 550 000 eurós támogatást kapott.

A forgalmazóknak a MEDIA alapból biztosított pénzügyi támogatás összege különböző feltételektől függ, többek között a korábban a külföldi filmek jegyeladásából származó bevételektől. A támogatást a jövőbeni forgalmazási költségek fedezésére, illetve a kockázatok ellensúlyozására használják. A filmek fejlesztési finanszírozás címén gyártás előtt is kaphatnak támogatást a MEDIA programból.

A 2007–2013 közötti időszakra szóló európai uniós program, a MEDIA (francia betűszó: „Mesure pour le Développement de l’Industrie Audiovisuelle”) az európai filmipar és az audiovizuális ágazat támogatására jött létre. A 2014 és 2020 közötti időszakra a Bizottság 1,8 milliárd eurós költségvetést javasol a Kreatív Európa program támogatására, amelyből több mint 900 millió eurót a MEDIA programra fordítanának.

További információk:

Az Európai Bizottság MEDIA programot bemutató weboldala (angol nyelven)

Andrula Vasziliu weboldala

Twitter: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar