Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Европейските филми „Артистът“ и „Желязната лейди“ получиха седем награди „Оскар“

Брюксел, 27 февруари 2012 г. – На проведената миналата нощ 84-та церемония по връчване на наградите на филмовата академия в Холивуд еврокомисарят Андрула Василиу приветства големия успех, постигнат от европейските филми. „Артистът“ бе отличен с пет награди „Оскар“, а „Желязната лейди“ – с две. Тази година девет от номинираните филми бяха получили подкрепа за киноизкуство по програмата на Европейския съюз МЕДИА. „Артистът“ обра големите награди за най-добър филм, най-добър режисьор (Мишел Азанависиюс), най-добър актьор (Жан Дюжарден), костюми (Марк Бриджис) и най-добра музика (Людовик Бурс). „Желязната лейди“ получи статуетките за най-добра актриса (Мерил Стрийп) и най-добър грим (Марк Кулие и Дж. Рой Хелънд).

Комисар Василиу, която присъства на премиерата на „Артистът“ на филмовия фестивал в Кан през май миналата година, заяви: „Това е една славна нощ за европейската филмова индустрия и за програма МЕДИА. Поздравления за „Артистът“ и за „Желязната лейди“. За пореден път европейската филмова индустрия показа, че може да се съревновава с най-добрите и да бъде на върха“.

Контекст

„Желязната лейди“ – копродукция на Великобритания и Франция, е получил финансова помощ за разпространение в размер на 1,5 милиона евро, за да се насърчи прожектирането на филма в кина извън страните, в които е заснет. „Артистът“ (Франция/Белгия) е получил 17 000 евро за същата цел.

Други седем филма, получили подкрепа от ЕС, също бяха номинирани за „Оскар“:

  • „Дама, поп, асо, шпионин“ на Томас Алфредсон, Великобритания/Франция/Германия, номиниран за най-добър актьор, най-добра музика и най-добър адаптиран сценарий, е получил 300 000 евро;

  • „Албърт Нобс“ (Родриго Гарсия, Великобритания/Ирландия), номиниран за най-добра актриса, най-добър грим и най-добра актриса в поддържаща роля, е получил 130 000 евро;

  • „Котка в Париж“ (Ален Ганьол, Жан-Луп Фелисиоли), Франция/Белгия/Холандия/Швейцария, номиниран за най-добър анимационен филм, е получил 120 000 евро;

  • „Чико и Рита“ (Фернандо Труеба и Хавиер Марискал, Испания/Великобритания), номиниран за най- добър анимационен филм, е получил 13 000 евро;

  • Bullhead“ (Михаел Р. Роскам, Белгия), номиниран за най-добър чуждоезиков филм, е получил 20 000 евро;

  • „Джейн Еър“ (Кари Йоджи Фукунага, Великобритания/САЩ), номиниран за дизайн на костюми, е получил 450 000 евро;

  • „Пина“ (Вим Вендерс, Германия/Франция/Великобритания), номиниран в категорията за най-добър документален филм, е получил 550 000 евро.

Размерът на финансирането, което киноразпространителите получават от фонда МЕДИА, се определя въз основа на различни критерии, в т.ч. обема на продажбите на билети за прожекции на чуждестранни филми до момента. Получените средства се влагат повторно в покриването на бъдещи разходи за разпространение и за гарантиране на рисковете. По линия на програма МЕДИА на филмите могат да се отпускат и средства за развитие на етап предпродукция.

МЕДИА (акроним от френски език на „Mesure pour le Développement de l’Industrie Audiovisuelle“) е програмата на ЕС за периода 2007—2013 г., чрез която се предоставя подкрепа за европейската филмова индустрия и за аудиовизуалния сектор. За периода 2014—2020 г. Комисията е предложила бюджет в размер на 1,8 милиарда евро за програма „Творческа Европа“, от които 900 милиона евро ще бъдат заделени за МЕДИА.

За повече информация:

Уебсайт на Европейската комисия за програма МЕДИА

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Туитър: @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Туитър: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar