Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT

Европейска комисия — Съобщение за медиите

В Брюксел стартира кампанията „Професионалният футбол срещу глада“ за 2012 г.

Брюксел, 28 февруари 2012 г. „Необходими са спешни действия в региона Сахел, където глад заплашва милиони хора.“ Това е посланието на професионалните футболисти в Европа, които работят съвместно с Европейската комисия и Организацията по прехрана и земеделие на ООН, за да повишат нивото на осведоменост относно спешната нужда да се окаже помощ на пострадалите от продоволствената криза и да им се помогне да си възвърнат продоволствената независимост.

Европейската комисия, Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) и Асоциацията на европейските професионални футболни лиги (EPFL) стартират съвместна кампания за повишаване на осведомеността относно нуждата от борба с глада и недохранването. Кампанията ще се концентрира върху региона Сахел в Западна Африка (Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер), където Комисията и FAO работят за предотвратяването на повторна продоволствена криза в региона на Африканския рог.

Символичният старт на кампанията бе даден днес в Брюксел, където европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева приветства с добре дошли посланика на добра воля на FAO — футболната звезда Раул Гонсалес Бланко, и други членове на екипа на кампанията: президента на EPFL и на Английската висша лига сър Дейвид Ричардс, президента на испанската висша лига („La Liga“) Хосе Луис Астиасаран и Tом Бендер, член на управителния съвет на германската Бундеслига и председател на нейната фондация.

„Европейската комисия вече участва в незабавната реакция, необходима за предотвратяване на унищожителната продоволствена криза, която може да засегне почти 12 милиона души в региона Сахел. Тясното ни сътрудничество с най-популярния спорт в света и с надежден партньор като Организацията по прехрана и земеделие на ООН ще подчертае неотложната нужда от осигуряване на животоспасяващо подпомагане и ще постави в центъра на вниманието усилията ни да допринесем за намирането на решение“, заяви комисар Георгиева.

„Европейският футбол иска да даде своя принос за облекчаването на тежкото положение на гладуващите, когато възникнат кризи като тази в Сахел, “ заяви президентът на EPFL сър Дейвид Ричардс.

"Хората в Сахел се нуждаят от помощта ни и то спешно. Тази кампания търси подкрепата на обществеността за решаване на кризи по прехраната като тази в Сахел. Никой не знае по-добре от мен колко е важно да имаш подкрепата на стадиона, за да спечелиш мача," каза Раул Гонсалес, посланик на добра воля за кампанията.

КОНТЕКСТ

Кампанията „Професионалният футбол срещу глада“ цели да повиши осведомеността относно съвместните усилия, необходими за борба с глада и недохранването. Мотото на кампанията — „Заедно можем да спасим човешки живот“ — разкрива нейния дух на солидарност и сътрудничество

По време на кампанията ще се състоят футболни срещи, посещения на място, прояви в рамките на панаири, изложби и дейности в социалните медии, които ще привлекат вниманието към тежкото положение на гладуващите по света. Чрез съвместните си проекти Европейската комисия и FAO ще демонстрират ефективни и резултатни способи за предотвратяване и облекчаване на глада.

За да помогне за привличането на общественото внимание към мащабите на свързаните с продоволствената криза предизвикателства, EPFL мобилизира огромната мрежа от членуващи в нея лиги и футболни клубове по целия континент, включително и футболисти от световна класа.

Кулминацията на кампанията е Европейският футболен ден срещу глада, който ще се отбележи в 15 европейски държави на 31 март и 1 април — 20-годишнината на Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ (ECHO) на Европейската комисия. Събитието ще събере 20 европейски футболни лиги в мачове, които ще се играят от над 300 професионални футболни клуба.

ЗА КОНТАКТИ:

Европейски професионални футболни лиги (EPFL):

Alberto Colombo (+4279 237 5104) - alberto.colombo@europeanleagues.com

Организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO):

Maarten Roest (+39 06 570 56524) - Maarten.Roest@fao.org

Clara Velez Fraga (+39 06 570 55238) - Clara.VelezFraga@fao.org

Интернет адреси:

Хуманитарното подпомагане за региона Сахел на Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/hot_topics/looming_hunger_in_the_sahel_bg.htm

Уебсайт на кампанията „Европейският професионален футбол срещу глада“:

www.endinghunger.org

а контакти :

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar