Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

UE și-a reînnoit angajamentul de promovare a păcii și securității în Somalia

Bruxelles, 21 februarie 2012 - astăzi, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunțat că UE este pregătită să acorde sprijin suplimentar pentru Misiunea Uniunii Africane în Somalia (AMISOM), în urma unei întâlniri cu prim-ministrul guvernului federal de tranziție din Somalia, Abdiweli Mohamed Ali. Anunțul prefațează o conferință internațională cu privire la viitorul Somaliei, care va avea loc la data de 23 februarie la Londra, în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU va aproba consolidarea AMISOM. Înaltul Reprezentant și vicepreședinte al Comisiei, Catherine Ashton, precum și comisarul UE pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, vor fi la Londra pentru a reafirma că stabilizarea și dezvoltarea Somaliei, împreună cu Uniunea Africană și cu partenerii internaționali, reprezintă o prioritate pentru UE. Noul angajament va contribui la creșterea propusă în ceea ce privește forța militară activă în cadrul misiunii conduse de Uniunea Africană în Somalia (AMISOM). Ajutorul UE acoperă costuri cum ar fi alocațiile militare, asistența medicală, locuința, combustibilul și echipamentul de comunicare.

Președintele Barroso a declarat: „Astăzi, înțelegem că este nevoie de un număr mai mare de trupe, pentru a contribui la asigurarea securității Somaliei. Înaintea conferinței din Londra, mă bucur să vă anunț că, în așteptarea unei decizii a Consiliului de securitate al ONU, UE este pregătită să mobilizeze resurse suplimentare în vederea creșterii numărului de trupe. Efortul nostru va fi substanțial, însă va acoperi doar o parte din necesitățile sporite, astfel încât fac apel la alți contributori și la comunitatea internațională să își intensifice ajutorul.”

Președintele Barroso și prim-ministrul au pus în discuție importanța schimbărilor politice în Somalia, inclusiv chestiuni cum ar fi reforma instituțională și adoptarea unui proiect de Constituție federală. Întrucât situația în materie de securitate se îmbunătățește dincolo de Mogadishu în alte regiuni, trebuie să se înființeze administrații locale care să furnizeze servicii de bază și să instituie statul de drept. Acestea ar trebui să fie conectate la administrația centrală a unei viitoare Somalii federale.

Reuniunea de astăzi are loc înaintea Conferinței internaționale privind Somalia, care se va desfășura la data de 23 februarie, în Londra. Acest eveniment va reuni membrii comunității internaționale și liderii somalezi, în scopul de a se ajunge la un acord privind cooperarea în domeniile-cheie ale procesului politic, securitatea și sprijinul pentru stabilitatea la nivel local. Evenimentul va contribui la relansarea procesului politic în Somalia și la coordonarea sprijinului internațional pentru această țară.

Prim-ministrul Abdiweli Mohamed Ali l-a întâlnit, de asemenea, pe comisarul UE pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, și pe comisarul pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și protecție civilă, Kristalina Georgieva.

AMISOM

AMISOM este o misiune condusă de Uniunea Africană, mandatată de către Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. UE a sprijinit această misiune în permanență, de la lansarea acesteia, în 2007. Prin anunțul de astăzi, UE intenționează să asigure o finanțare suplimentară necesară pentru sprijinirea propunerii de consolidare a forței militare aflată sub mandatul AMISOM, și anume de la nivelul actual autorizat de 12 000, la 17 731 (în așteptarea aprobării de către Consiliul de Securitate al ONU). Această nouă finanțare are la bază sprijinul continuu pe care UE l-a acordat AMISOM de la lansarea acesteia, în 2007. Până în prezent, sprijinul acordat AMISOM de către UE s-a ridicat la 325,4 milioane EUR, incluzând suma de 67 de milioane EUR, care va fi decisă în curând de Comisia Europeană ca sprijin pentru AMISOM în perioada februarie-iulie 2012.

Misiunea sprijină dialogul și reconcilierea și oferă protecție infrastructurilor-cheie (de exemplu, clădirile guvernamentale și aeroportul internațional din Mogadishu) pentru a permite instituțiilor federale de tranziție să își exercite funcțiile. Aceasta contribuie, de asemenea, la punerea în aplicare a planului național de securitate și stabilitate, oferind totodată sprijin în eforturile de dezarmare și stabilizare și facilitând operațiunile umanitare, inclusiv repatrierea refugiaților și a persoanelor strămutate în interiorul țării.

În ultimele luni, au fost realizate progrese considerabile, întrucât AMISOM și forțele guvernului federal de tranziție al Somaliei (GFT) au redobândit controlul asupra celei mai mari părți din capitala Mogadishu. În prezent, efectivul trupelor este mai mare de 9 800. Sprijinul reînnoit al UE va permite AMISOM să își îndeplinească în continuare mandatul. De asemenea, UE instruiește forțele de securitate somaleze prin intermediul misiunii sale de instruire (EUTM Somalia), în cadrul politicii comune de securitate și apărare. Această misiune, împreună cu o soluționare politică durabilă, este parte din strategia pe termen lung a AMISOM de ieșire din criză.

Context

Încă de la desfășurarea forțelor AMISOM, UE a fost unul dintre principalii finanțatori ai operațiunii, atât prin intermediul Instrumentului financiar pentru pace în Africa (APF), care este principalul instrument de sprijinire a păcii și securității în Africa, dar și prin contribuțiile bilaterale ale statelor sale membre. Sprijinul financiar acordat AMISOM de către APF face parte integrantă din abordarea cuprinzătoare și pe termen lung a UE de sprijinire a eforturilor în materie de securitate și dezvoltare în Somalia. Această abordare are dimensiuni politice, diplomatice, civile, militare, umanitare și de dezvoltare.

Ajutorul UE pentru Somalia

Pentru perioada 2008-2013, UE alocă aproximativ 415 milioane EUR proiectelor de dezvoltare în Somalia:

  • guvernanța (inclusiv sprijin pentru consolidare instituțională, reconciliere, statul de drept, drepturile omului, precum și sprijin pentru societatea civilă somaleză);

  • educație și sectorul social (inclusiv învățământul primar și secundar, rata de alfabetizare a adulților, formarea profesorilor și formarea profesională). Finanțarea este acordată, de asemenea, pentru îmbunătățirea accesului la apă potabilă în zonele urbane și rurale;

  • dezvoltarea economică, inclusiv sprijinul pentru sectorul creșterii animalelor și sectorul agricol, precum și pentru îmbunătățirea securității alimentare; în principal, prin distribuția de semințe și îngrășăminte, precum și prin sisteme de transfer de numerar.

La acestea se adaugă proiectele finanțate de UE (102 milioane EUR) privind securitatea maritimă, gestionarea resurselor de apă și operațiunile de deminare în zonele eliberate.

În 2011, Oficiul European pentru Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) a alocat Somaliei 77 de milioane EUR pentru sprijinirea victimelor secetei, inundațiilor, foametei, conflictelor și strămutării. Pentru 2012 a fost angajată o primă tranșă de 40 de milioane EUR.

Pentru informații suplimentare:

Presă online cu fișe informative și materiale audiovizuale:

http://europa.eu/press_room/press_packs/somalia/index_en.htm

Site-ul internet al președintelui José Manuel Barroso:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/index_en.htm

Site-ul internet al comisarului european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs

Site-ul internet al EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Relațiile UE cu Somalia:

http://eeas.europa.eu/somalia/index_en.htm

Site-ul internet al comisarului european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacția la situații de criză, Kristalina Georgieva: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Site-ul internet al Oficiului European pentru Ajutor Umanitar și Protecție Civilă: http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Persoane de contact :

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Sebastien Brabant (+32 2 298 64 33)


Side Bar