Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az EU ismételten elkötelezte magát a béke és a biztonság elősegítése mellett Szomáliában

Brüsszel, 2012. február 21. – A mai napon José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EU készen áll, hogy további támogatást nyújtson az Afrikai Unió szomáliai missziója (AMISOM) számára az Abdiweli Mohamed Alival, a szomáliai átmeneti szövetségi kormány miniszterelnökével folytatott megbeszélést követően. A bejelentés a Szomália jövőjéről szóló nemzetközi konferencia előtt hangzott el, amelyre február 23-án Londonban kerül majd sor, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyja, hogy megerősíti az AMISOM-ot. Catherine Ashton, főképviselő és a Bizottság alelnöke, valamint Andris Piebalgs uniós fejlesztési biztos is részt vesz a londoni konferencián, hogy megerősítse, Szomália stabilizálása és fejlesztése közösen az Afrikai Unióval és nemzetközi partnereikkel az EU prioritásai közé tartozik. Az új kötelezettségvállalás hozzájárul az Afrikai Unió szomáliai missziójában (AMISOM) részt vevő csapatok létszámának megnövelésére irányuló javaslathoz. Az uniós támogatás a csapatok juttatásait, orvosi ellátását, lakhatást, üzemanyagot és a kommunikációs berendezéseket fedezi.

Barroso elnök a következőképpen nyilatkozott: „Tisztában vagyunk vele, hogy jelenleg a csapatok számának növelésére van szükség ahhoz, hogy segítsünk az ország biztonságának fenntartásában. A londoni konferenciát megelőzően örömmel jelentem be, hogy az EU készen áll többlet erőforrások mobilizálására, hogy ezáltal növelni tudjuk a csapatok létszámát az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntésének meghozataláig. Erőfeszítésünk jelentős lesz, azonban a megnövekedett szükségleteknek csak egy részét fogja fedezni, ezért támogatásuk erősítésére kérem a donor országokat és a nemzetközi közösséget.”

Barroso elnök és a miniszterelnök a szomáliai politikai változások fontosságát vitatták meg, beleértve olyan kérdéseket is, mint az intézményi reform és egy szövetségi alkotmánytervezet elfogadása. Mivel a biztonsági helyzet Mogadishun kívül más régiókban is javul, helyi közigazgatási szerveket kell létrehozni az alapszolgáltatások biztosítása és a jogállamiság megteremtése érdekében. Ezeknek a jövőbeni szövetségi berendezkedésű Szomália központi kormányához kell kapcsolódnia.

A mai találkozóra a Szomáliáról szóló nemzetközi konferencia előtt kerül sor, amely február 23-án Londonban kerül megrendezésre. Az esemény a nemzetközi közösség tagjait, valamint szomáliai vezetőket hoz össze, hogy megállapodjanak a politikai fejlődés és a biztonság fő területeit érintő együttműködésről, valamint támogassák a helyi stabilitást. Az esemény segíteni fogja a politikai fejlődés újraindítását Szomáliában, és az ország nemzetközi támogatásának koordinálását.

Abdiweli Mohamed Ali miniszterelnök Andris Piebalgs uniós fejlesztési biztossal és Kristalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és polgári védelemért felelős biztossal is találkozott.

AMISOM

Az AMISOM az Afrikai Unió által vezetett misszió, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa bízott meg. Az EU a misszió 2007-es létrehozása óta folyamatosan támogatja azt. A mai bejelentéssel az EU kiegészítő finanszírozást kíván biztosítani az AMISOM megbízott csapatai számának javasolt növelésére a jelenleg engedélyezett 12 000-ről 17 731-re (ehhez szükséges az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása). Ez az új finanszírozás az EU által az AMISOM-nak nyújtott folyamatos támogatására épül annak 2007-es létrehozása óta. Mostanáig az EU 325,4 millió euró összegű támogatás nyújtott az AMISOM számára, beleértve azt a 67 millió euró támogatást a 2012 februárja és júliusa közötti időszakra vonatkozóan, amelyről hamarosan dönt az Európai Bizottság.

A misszió támogatja a párbeszédet és a megbékélést, valamint védelmet nyújt az alapvető infrastruktúra (például kormányzati épületek és a Mogadishu nemzetközi repülőtér) számára, lehetővé téve ezáltal az ideiglenes szövetségi intézmények számára, hogy ellássák feladataikat. Segíti továbbá a nemzeti biztonsági és stabilizációs terv végrehajtását, támogatást nyújt a leszerelési és stabilizációs erőfeszítésekhez, valamint elősegíti a humanitárius tevékenységet, beleértve a menekültek és belső menekültek hazaszállítását.

Az elmúlt néhány hónapban jelentős fejlődés történt, mivel az AMISOM és a szomáliai átmeneti szövetségi kormány erői visszaszerezték az ellenőrzést a főváros, Mogadishu nagy része felett. A csapatok jelenlegi létszáma meghaladja a 9800-at. A megújított uniós támogatás lehetővé teszi, hogy az AMISOM teljesítse megbízatását. Az EU ezen felül képzést nyújt Szomália nemzeti biztonsági erői számára kiképzési misszióján (EUTM Somalia) keresztül a közös biztonság- és védelempolitika keretében. Ez a misszió, valamint egy tartós politikai rendezés az AMISOM kivonulási stratégiájának része hosszú távon.

Előzmények

Az AMISOM telepítése óta az EU az egyik fő támogatója a műveletnek az afrikai békefenntartási mechanizmuson (APF) keresztül, amely az EU legfőbb eszköze a béke és biztonság támogatásának Afrikában, illetve tagállamai kétoldalú hozzájárulásai révén. Az APF pénzügyi támogatása az AMISOM számára szerves részét képezi az EU átfogó és hosszú távú megközelítésének, amelynek célja a biztonság és a fejlesztési erőfeszítések támogatása Szomáliában. Ez a megközelítés politikai, diplomáciai, polgári, katonai, humanitárius és fejlesztési dimenziót is tartalmaz.

EU-segély Szomáliának

A 2008–2013 közötti időszakban az EU hozzávetőlegesen 415 millió eurót különít el szomáliai fejlesztési projektekre:

  • kormányzás (beleértve az intézményfejlesztés, megbékélés, jogállamiság, emberi jogok és a szomáliai civil társadalom támogatását),

  • oktatás és a szociális szféra (beleértve az általános és középiskolai oktatást, a felnőttkori analfabetizmust, és a tanár- és szakképzést). A támogatást a biztonságos ivóvízellátás javítására is fordítják városi és vidéki területeken,

  • gazdasági fejlődés, beleértve az állatállomány és a mezőgazdasági ágazat támogatását és az élelmezésbiztonság javítását, főként vetőmag és műtrágya szétosztásával, valamint tranzakciós rendszereken keresztül.

Ezt a tengerhajózási biztonsággal, vízgazdálkodással és a felszabadított területeken történő aknamentesítéssel kapcsolatos, az EU által finanszírozott projektekkel egészítik ki (102 millió euró).

A Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) 2011-ben 77 millió eurót különített el Szomália számára az aszály, áradás, éhínség, konfliktus áldozatai és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek megsegítésére. A 40 millió euró értékű részfolyósítást 2012-re ütemezték be.

További információk:

Online sajtócsomag tájékoztatókkal és audiovizuális anyagokkal:

http://europa.eu/press_room/press_packs/somalia/index_en.htm

José Manuel Barroso elnök honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/index_en.htm

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs

A EuropeAid honlapja:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_hu.htm

Az EU Szomáliával való kapcsolata:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/index_en.htm

A humanitárius segélyekkel és polgári védelemmel foglalkozó európai hivatal:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Sebastien Brabant (+32 2 298 64 33)


Side Bar