Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Európa jobban is teljesíthet: Barroso elnök üdvözli az adminisztratív terhek csökkentésének bevált módszereiről szóló jelentést, és arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tanuljanak egymástól

Brüsszel, 2012. február 21. – Barroso elnök ma fogadta Dr. Edmund Stoibert, a független érdekképviselőkből álló, adminisztratív terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport elnökét, aki átnyújtotta a munkacsoport „Európa jobban is teljesíthet” elnevezésű jelentését a tagállamoknak az európai uniós jogszabályok legkevesebb teherrel járó végrehajtására vonatkozó bevált módszereiről.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a következőképpen nyilatkozott: „Gratulálok a Dr. Edmund Stoiber által irányított munkacsoportnak a kitűnő jelentéshez. Kiváló példákat mutat az uniós jogszabályok tagállamok általi végrehajtásának olyan intelligens módjaira, amelyek eredményeképpen érvényesülhetnek azok pozitív hatásai, és nem akadályozzák ezeket szükségtelen nemzeti szintű adminisztratív terhek. Arra kérem a tagállamokat, hogy tanulmányozzák ezeket a példákat és tanuljanak belőlük. Az intelligens szabályozással kapcsolatos kölcsönös ösztönzés révén tovább fejleszthetjük az üzleti környezetet és támogathatjuk a növekedést és a foglalkoztatást Európában.”

A Bizottság 2010 augusztusában kérte a bevált módszerekről szóló jelentést. A jelentés a bevált módszerekre vonatkozóan 74 példát tartalmaz – többek között az e-kormányzattal kapcsolatos kezdeményezésekről, intelligens megoldásokról főként kisvállalkozások számára, az érdekelt felek közvetlen bevonásáról, megfelelő iránymutatásról és határokon átívelő kezdeményezésekről.

Ez mutatja, hogy rengeteg lehetőség kínálkozik az uniós jogszabályok végrehajtásának javítására. Mivel az üzleti vállalkozásokra nehezedő, az uniós jogszabályokból eredő adminisztratív terhek harmadát az uniós előírások nem eléggé hatékony nemzeti végrehajtása eredményezi, az ilyen, terhekkel járó végrehajtás csökkentése alapvető fontosságú az üzleti vállalkozások működésének javításához, valamint az EU gazdaságának és versenyképességének fellendítéséhez.

A jelentés ellenőrző listát és ajánlásokat is tartalmaz, és az olvasókat észrevételeik megtételére kéri.

Előzmények

Az uniós vállalkozásokra háruló adminisztratív terhek 2012-ig 25 %-kal való csökkentésére irányuló célkitűzést és az ehhez kapcsolódó cselekvési programot 2007 januárjában javasolta a Bizottság, és azt 2007 márciusában hagyta jóvá az Európai Tanács. Az üzleti környezetnek a bürokrácia csökkentése révén való javítása közös célkitűzés, amelyet a tagállamok és az európai intézmények kizárólag megosztott felelősséggel és közös erőfeszítésekkel érhetnek el.

Az Európai Bizottság jelentős haladást ért el a cselekvési program végrehajtása terén. A Bizottság már javaslatot tett olyan intézkedésekre, amelyek akár 33 %-kal vagy több mint 40 milliárd euróval csökkentenék az adminisztratív terheket. A Tanács és a Parlament által ezek közül már elfogadott intézkedések 22 %-os csökkenést eredményezhetnek.

A több mint öt millió kisvállalkozást érintő, az adminisztratív terhek csökkentését célzó intézkedésekről szóló közelmúltbeli megállapodás újabb lendületet ad ahhoz, hogy a csökkentés teljes mértéke tovább nőjjön, és 2012-re megvalósítsuk az adminisztratív terhek 25 %-kal való csökkentésére irányuló célkitűzést.

A Dr. Edmund Stoiber által elnökölt, adminisztratív terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport 2008 óta segíti és látja el tanácsokkal a Bizottságot az adminisztratív terhek EU-n belüli csökkentésére irányuló cselekvési program végrehajtása kapcsán.

További információk:

Mi az EU álláspontja az adminisztratív terhek csökkentése kapcsán? Lásd: MEMO/12/116

A teljes jelentés

A válogatott példákat tartalmazó brossúra

A jelentéssel kapcsolatban a következő e-mail címre írhat visszajelzést:

SG-HLG-AB@ec.europa.eu

A Bizottság intelligens szabályozásról szóló honlapja

A magas szintű munkacsoport honlapja

Kapcsolattartók:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Jens Mester (+32 2 296 39 73)


Side Bar