Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 21. decembra 2012

Raziskovalni projekt EU za bolj zdravo preživljanje praznikov

Evropski raziskovalci so naredili napredek pri iskanju alternativnih rešitev za dodajanje žveplovega dioksida rdečemu vinu in drugim živilom, kot je sušeno sadje, kar naj bi pripomoglo k bolj zdravemu preživljanju praznikov milijonov ljudi.

Žveplov dioksid (SO2), ki je na embalaži živil označen z E220, se uporablja kot konzervans za nekatero sušeno sadje ter v vinarstvu, in sicer kot protimikrobno sredstvo in antioksidant. Čeprav večina ljudi lahko prenaša majhne količine SO2 v hrani, ki jo zaužijejo, pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijske odzive ali druge nezaželene učinke, kot so glavoboli.

Evropska unija je financirala projekt z naslovom „So2say“, ki ga vodi neprofitni raziskovalni inštitut ttz Bremerhaven iz Nemčije, ki meni, da je našel kombinacijo dveh izvlečkov, ki bi se lahko uporabljala namesto SO2. Oba v vinu nastajata sama. Na podlagi ugotovitev projekta bi se prisotnost SO2 na primer v vinu zmanjšala za več kot 95 %.

Vino, ki vsebuje nov aditiv, so že poskusili v Združenem kraljestvu, Španiji in Nemčiji ter ocenili, da je prav tako dobro kot referenčno vino z žveplom. Maja 2012 je bila proizvedena dodatna serija, januarja 2013 pa jo bo odprlo devet članov projektnega konzorcija. Dodatni preskusi se bodo izvedli štiri mesece pozneje. Če bodo uspešni, se bo ugotavljala tehnična izvedljivost proizvajanja novega izvlečka, lahko pa se bodo začeli tudi postopki za njegovo odobritev.

Ozadje

Glavna prednost SO2 je kombinacija antioksidativne dejavnosti s sposobnostjo preprečevanja „encimske porjavitve“ živil, na primer sveže narezanih jabolk. Poleg tega deluje kot konzervans, ki preprečuje rast mikrobov. Vendar SO2 in sulfiti močno zmanjšujejo vsebnost vitamina B1. To lahko povzroči več zdravstvenih težav, kot sta kronični glavobol in začasna izguba spomina. SO2 in sulfiti pa so zlasti nevarni za astmatike, pri katerih lahko že zaužitje manj kot 10 mg sulfita povzroči astmatični napad.

Triletni projekt se je začel junija 2009 s skupnim proračunom v višini 4,1 milijona evrov, od katerih je 3 milijone evrov prispevek iz sedmega okvirnega programa EU za raziskave in tehnološki razvoj. Devet članov projekta je: ttz Bremerhaven, Univerza v Bonnu in Meyer Gemüsebearbeitung GmbH iz Nemčije, Univerza v Wageningenu in Frutarom Netherlands BV z Nizozemske, raziskovalna organizacija Campden BRI iz Združenega kraljestva in proizvajalec vina Biurko Gorri, podjetje za uporabne raziskave Tecnalia in proizvajalec bioloških izdelkov Ekolo Productos Ecológicos iz Španije.

Več informacij: www.so2say.eu.

Kontakta:

Michael Jennings (+32 22963388)

Monika Wcislo (+32 22986595)


Side Bar