Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 21 decembrie 2012

Proiect de cercetare al UE oferă speranța unor sărbători mai sănătoase

Cercetătorii europeni au înregistrat progrese în direcția identificării unei alternative la adăugarea de dioxid de sulf în compoziția vinului roșu și a altor produse alimentare, cum ar fi fructele uscate, menținând astfel speranța pentru milioane de oameni că pe viitor se vor bucura de sărbători mai sănătoase.

Dioxidul de sulf (SO2), etichetat E220 pe ambalajele alimentelor, este utilizat drept conservant pentru anumite fructe uscate și la producerea vinului, ca agent antimicrobian și antioxidant. Dioxidul de sulf prezent în alimente în cantități mici este tolerat de majoritatea oamenilor, dar, la unele persoane, acesta poate cauza reacții alergice sau alte efecte secundare, cum ar fi durerile de cap.

Proiectul SO2SAY, finanțat de Uniunea Europeană, condus de ttz Bremerhaven, un centru de cercetare aplicată din Germania fără scop lucrativ, consideră că a identificat o combinație a două extracte care ar putea fi utilizată în locul SO2. Ambele componente ale acesteia sunt prezente în vin în mod natural. Conform studiilor realizate în cadrul proiectului, această combinație ar putea reduce nivelurile de SO2 în vin, de exemplu, cu peste 95 %.

Vinul care conține noul aditiv a fost deja degustat în Regatul Unit, Spania și Germania și a fost considerat a fi la fel de bun ca vinul care conține sulf, îmbuteliat sub mărci de referință. În mai 2012 a fost îmbuteliat un nou lot de sticle, care vor fi destupate în ianuarie 2013 de către cei nouă membri ai consorțiului care a inițiat proiectul, iar după patru luni vor urma teste suplimentare. În cazul unei reușite, fezabilitatea tehnică a utilizării noii combinații va fi astfel demonstrată și vor putea fi demarate procedurile pentru autorizarea acesteia.

Context

Principalul avantaj al SO2 este acțiunea sa antioxidantă și, în același timp, capacitatea sa de inhibare a „înnegririi enzimatice” a produselor alimentare, de exemplu a merelor proaspăt tăiate. În plus, dioxidul de sulf acționează în calitate de conservant în alimente, prevenind proliferarea microbiană. Cu toate acestea, SO2 și sulfiții reduc în mod semnificativ asimilarea vitaminei B1. Asimilarea redusă a acestei vitamine poate conduce la mai multe probleme de sănătate, cum ar fi cefaleea cronică și pierderi temporare de memorie. Astmaticii sunt expuși în mod special la risc. Pentru acești pacienți, o doză de mai puțin de 10 mg de sulfit ar putea fi suficientă pentru a provoca o criză de astm.

Proiectul, având o durată de trei ani, a fost demarat în iunie 2009, cu un buget total de 4,1 milioane EUR, din care suma de 3 milioane EUR este pusă la dispoziție prin intermediul celui de-al 7-lea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică (PC7). Cei nouă membri care au inițiat proiectul sunt: ttz Bremerhaven, Universitatea din Bonn și Meyer Gemüse bearbeitung GmbH din Germania; Universitatea din Wageningen și Frutarom Netherlands BV din Țările de Jos; Organizația de cercetare în domeniul alimentar din Marea Britanie, Campden BRI; și Biurko Gorri, vinificator, Tecnalia, societate de cercetare aplicată și Ekolo Productos Ecológicos, producător de alimente ecologice, din Spania.

Pentru informații suplimentare: www.so2say.eu

Contact:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)


Side Bar