Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 2012

Ερευνητικό έργο της ΕΕ προσφέρει ελπίδα για υγιέστερες εορταστικές περιόδους

Οι ευρωπαίοι ερευνητές έχουν σημειώσει πρόοδο για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης αντί της προσθήκης διοξειδίου του θείου στο κόκκινο κρασί και άλλα τρόφιμα, όπως οι αποξηραμένοι καρποί, που δημιουργεί ελπίδες για υγιέστερες εορταστικές περιόδους για εκατομμύρια ανθρώπους στο μέλλον.

Το διοξείδιο του θείου (SO2), που αναφέρεται στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως E220, χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για ορισμένους αποξηραμένους καρπούς και ως αντιμικροβιακό και αντιοξειδωτικό κατά την οινοπαραγωγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται μικρές ποσότητες SO2 στη διατροφή τους, σε κάποιους, όμως, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή να έχει άλλες συνέπειες, όπως πονοκεφάλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδότησε το έργο so2say, στο οποίο πρωτοστάτησε το ttz Bremerhaven, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας στη Γερμανία, θεωρεί ότι ενδέχεται πλέον να έχει εντοπισθεί συνδυασμός δύο εκχυλισμάτων φυσικής προέλευσης που μπορεί να το υποκαταστήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερα τα προαναφερόμενα εκχυλίσματα απαντούν υπό φυσιολογικές συνθήκες στο κρασί. Σύμφωνα με το εν λόγω ερευνητικό έργο, η παρουσία SO2 στο κρασί θα μπορούσε τοιουτοτρόπως να περιορισθεί κατά περισσότερο από 95%.

Κρασιά με το νέο πρόσθετο έχουν ήδη εξετασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γερμανία και θεωρήθηκαν εφάμιλλα με φιάλες αναφοράς που περιείχαν θείο. Η επιπλέον παρτίδα, που εμφιαλώθηκε το Μάιο του 2012, θα ανοιχθεί τον Ιανουάριο του 2013 από τα εννέα μέλη του ομίλου που εκτέλεσε το συγκεκριμένο έργο. Περαιτέρω δοκιμές θα ακολουθήσουν τέσσερις μήνες αργότερα. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα έχει αποδειχθεί η τεχνική σκοπιμότητα του νέου εκχυλίσματος και θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση σχετικής άδειας.

Ιστορικό του φακέλου

Το κυριότερο πλεονέκτημα του SO2 είναι ο συνδυασμός της αντιοξειδωτικής του δράσης με την ικανότητά του να εμποδίζει «την ενζυματική αμαύρωση» τροφίμων, όπως τα κομμένα, νωπά μήλα. Επιπλέον, το διοξείδιο του θείου ενεργεί ως συντηρητικό τροφίμων, προλαμβάνοντας την ανάπτυξη μικροβίων. Ωστόσο, το SO2 και τα άλλα θειώδη μειώνουν αισθητά την πρόσληψη βιταμίνης Β1. Η μειωμένη πρόσληψη της εν λόγω βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όπως χρόνια κεφαλαλγία και πρόσκαιρη αμνησία. Ιδιαιτέρως κινδυνεύουν οι πάσχοντες από άσθμα. Σε αυτούς τους ασθενείς ακόμη και η πρόσληψη λιγότερο από 10 mg θειωδών ενώσεων ενδέχεται να είναι αρκετή για να προκαλέσει ασθματική κρίση.

Το τριετές έργο άρχισε τον Ιούνιο του 2009 με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια από το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ7). Οι εννέα συμμετέχοντες στο σχέδιο έχουν ως εξής: ttz-Bremerhaven, Πανεπιστήμιο της Βόννης, και Meyer Gemüse bearbeitung GmbH στη Γερμανία, Πανεπιστήμιο του Wageningen και Frutarom Netherlands BV στις Κάτω Χώρες, η οργάνωση Campden BRI που ασχολείται με την έρευνα τροφίμων και εδράζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ο οινοπαραγωγός Biurko Gorri, η εταιρεία εφαρμοσμένης έρευνας Tecnalia, και παραγωγός βιολογικών ειδών διατροφής Ekolo Productos Ecológicos στην Ισπανία.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.so2say.eu

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)


Side Bar