Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 21. december 2012

Europæisk forskningsprojekt giver håb om sundere højtider

Europæiske forskere har gjort fremskridt med at finde alternativer til svovldioxid, som tilsættes rødvin og andre fødevarer, såsom tørret frugt. Det giver håb om, at højtiderne fremover bliver sundere for manges vedkommende.

Svovldioxid (SO2), der angives som E220 på emballagen, bruges som konserveringsmiddel til visse tørrede frugter og som antioxidant og antimikrobielt stof i vinfremstillingen. De fleste mennesker tåler små doser af SO2 i deres mad, men for andre kan det føre til en allergisk reaktion eller give andre bivirkninger, f.eks. hovedpine.

Forskerne i det EU-finansierede projekt "So2say", som ledes af ttz Bremerhaven, et nonprofit‑center for anvendt forskning i Tyskland, mener nu at have identificeret en kombination af to ekstrakter, der kan bruges i stedet for SO2, og som begge forekommer naturligt i vin. Det betyder ifølge forskerne, at indholdet af SO2 i f.eks. vin vil kunne reduceres med mere end 95 %.

Vine, der indeholder de nye stoffer er allerede blevet prøvesmagt i Det Forenede Kongerige, Spanien og Tyskland og vurderes som værende lige så gode, som deres referencevine, der indeholder sulfitter. I maj 2012 blev der tappet endnu et parti vine, som vil blive prøvesmagt i januar 2013 af projektets ni konsortiemedlemmer. Der vil blive afholdt yderligere prøvesmagninger fire måneder senere. Hvis de giver gode resultater, vil de tekniske muligheder for at anvende de nye ekstrakter være bevist, og man kan påbegynde godkendelsesproceduren.

Baggrund

Én af de største fordele ved SO2 er kombinationen af den antioxiderende virkning og stoffets evne til at forhindre enzymatisk misfarvning af fødevarerne, f.eks. udskårne æbler. Derudover fungerer svovldioxid som konserveringsmiddel, der forhindrer mikrobakteriel vækst. SO2 og sulfitter har imidlertid den ulempe, at de i væsentlig grad mindsker evnen til at optage B1-vitamin, hvilket kan give betydelige sundhedsproblemer, såsom kronisk hovedpine og midlertidigt hukommelsessvigt. Astmatikere er særligt udsatte, da et indtag på mindre end 10 mg sulfitter kan være nok til at fremprovokere et astmaanfald.

Det treårige projekt blev lanceret i juni 2009 med et samlet budget på 4,1 mio. EUR, hvoraf 3 mio. EUR finansieres gennem EU's syvende rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling (FP7). De ni projektdeltagere er: ttz Bremerhaven, Bonn universitet og Meyer Gemüse bearbeitung GmbH i Tyskland, Wageningen universitet og Frutarom Netherlands BV i Nederlandene, fødevareforskningsorganisationen Campden BRI i Det Forenede Kongerige og vinproducenten Biurko Gorri, Tecnalia, en virksomhed, der arbejder med anvendt forskning, og Ekolo Productos Ecológicos, der producerer økologiske fødevarer, i Spanien.

Yderligere oplysninger: www.so2say.eu

Kontaktpersoner:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)


Side Bar