Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 21 decembrie 2012

Mediu: Stimularea cu fonduri a INTERPOLULUI pentru combaterea criminalității la adresa speciilor sălbatice

Pentru a sprijini eforturile INTERPOLULUI de combatere a criminalității la adresa speciilor sălbatice și pentru a proteja resursele naturale mondiale de comerțul internațional ilegal cu specii din flora și fauna sălbatică, Comisia Europeană trebuie să contribuie cu fonduri în valoare de circa două milioane de euro. În următorii trei ani, cele 1,73 milioane EUR vor fi folosite pentru a sprijini proiectul de combatere a criminalității la adresa speciilor sălbatice lansat de organizația mondială de poliție sub auspiciile Consorțiului internațional pentru combaterea criminalității la adresa speciilor sălbatice (ICCWC), care include și secretariatul Convenției privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție din fauna și flora sălbatică (CITES), Biroul ONU pentru droguri și criminalitate (UNODC), Banca Mondială și Organizația Mondială a Vămilor (OMV).

Janez Potočnik, Comisarul european pentru mediu, a declarat: „Puțini sunt martori la infracțiunile împotriva mediului, însă efectele acestora au caracter mondial, țările în curs de dezvoltare fiind adesea cele care suferă cel mai mult de pe urma lor. Creșterea traficului cu specii sălbatice constituie un motiv serios de îngrijorare; comerțul ilegal cu fildeș și coarne de rinocer a atins cel mai înalt nivel în decursul unui deceniu și alte specii pe cale de dispariție, cum ar fi tigrul sau unele specii de lemn tropical sunt și ele afectate. Aceasta constituie o cauză majoră a pierderii biodiversității, iar aceste fonduri vor contribui la aplicarea legii și la cooperarea internațională în vederea înlăturării acestui fenomen îngrijorător. Fondurile ar trebui, de asemenea, să asigure un climat de încredere cu partenerii noștri și să reprezinte o dovadă a seriozității noastre în ceea ce privește lupta pentru a nu pierde biodiversitatea în lume.”

„Acest sprijin oferit de Comisia Europeană va ajuta semnificativ INTERPOLUL și partenerii acestuia din cadrul ICCWC să soluționeze cu mai multă eficacitate problema furtului de resurse naturale din unele dintre cele mai sărace țări din lume și să urmărească infractorii care câștigă milioane din acest comerț ilicit. Nu putem obține rezultate decât prin intermediul cooperării, iar INTERPOLUL își va continua activitatea și va reacționa la această problemă, care afectează fiecare regiune din lume, prin aplicarea legii la nivel mondial”, a declarat Ronald K. Noble, Secretarul General al INTERPOLULUI.

Înființat în 2010, ICCWC este rezultatul unui efort colectiv de a furniza sprijin coordonat agențiilor naționale de aplicare a legii în privința faunei și florei sălbatice și rețelelor subregionale și regionale pentru a contribui la conservarea și utilizarea sustenabilă a biodiversității și pentru a promova o mai bună guvernanță în vederea gestionării resurselor naturale în țările în curs de dezvoltare.

Proiectul de combatere a criminalității la adresa speciilor sălbatice urmărește să asigure pe termen lung consolidarea capacităților, un mai bun schimb de informații la nivel internațional și coordonarea eforturilor de aplicare a legii prin sprijinirea autorităților naționale responsabile cu fauna sălbatică și a administrației pădurilor din țările de origine, de tranzit și din țările consumatoare. La un nivel mai general, proiectul va contribui, de asemenea, la o mai bună guvernanță și la combaterea corupției.

Printre activitățile cheie se numără analiza necesităților în materie de capacitate sprijinită de furnizarea de asistență tehnică și financiară țărilor în care sunt identificate lipsuri; dezvoltarea și găzduirea unor programe de consolidare a capacităților, inclusiv materiale de formare, cursuri și ateliere; și mobilizarea echipelor de intervenție pentru acțiuni de aplicare a legii specifice în colaborare cu țările în curs de dezvoltare.

Ca parte a eforturilor sale de combatere a criminalității la adresa speciilor sălbatice, Comisia Europeană a decis, de asemenea, să pună la dispoziție 2 milioane EUR pentru a prelungi programul MIKE, un mecanism unic care monitorizează și abordează problema braconajului elefanților pe teritoriul continentului african.

Context

Bunurile naturale și bazate pe natură ale planetei noastre – de la specii individuale la ecosisteme precum pădurile, recifele de corali, apele dulci și solurile – se degradează într-un ritm alarmant. Costurile anuale generate de pierderea biodiversității se ridică la miliarde pentru economia mondială, subminând economiile, perspectivele de afaceri și șansele de a combate sărăcia. Ritmul actual mondial de dispariție a speciilor este de 100 până la 1 000 de ori mai mare decât ritmul natural, în principal din cauza activităților umane – dintre care unele sunt ilegale.

Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție din fauna și flora sălbatică (CITES) restrânge și, în unele cazuri, interzice comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție și produsele derivate din acestea. UE face eforturi de consolidare a CITES, integrând-o în regulamentele privind comerțul cu specii sălbatice. Convenția CITES are 176 de părți și reglementează comerțul internațional cu aproximativ 30 000 de specii pe cale de dispariție din fauna și flora sălbatică. Conferințele părților la CITES au loc o dată la trei ani, iar următoarea reuniune va avea loc la Bangkok, în martie 2013.

Programul MIKE al CITES pentru monitorizarea uciderii ilegale a elefanților este în vigoare din 2001, cu participarea deplină a guvernelor din 43 de state africane și asiatice din zona de răspândire a elefanților, unde MIKE monitorizează nivelurile de braconaj al elefanților în circa 85 de locuri. În ultimii cinci ani, Programul MIKE din Africa a beneficiat de o subvenție de aproximativ 9 814 000 EUR din cel de-al zecelea Fond european de dezvoltare. Comisia Europeană finalizează în prezent acordarea unei subvenții suplimentare de 2 milioane EUR pentru a asigura continuarea programului până la sfârșitul anului 2014.

Programul MIKE al CITES a semnalat o creștere alarmantă a nivelului uciderilor ilegale de elefanți pe teritoriul Africii începând din 2006, acesta atingând un nivel record în 2011. Dovezile prezentate au adus în centrul atenției la nivel mondial amenințările cu care se confruntă în prezent elefanții și stimulează luarea unor măsuri pentru a soluționa problema la nivel național și internațional. Programul MIKE a contribuit, de asemenea, la îmbunătățirea cooperării dintre statele din zona de răspândire a elefanților și a promovat un nou nivel de înțelegere între acestea, așa cum s-a arătat în planul de acțiune privind elefanții africani, elaborat de statele din zona de răspândire a elefanților cu ocazia reuniunilor pe tema elefanților africani organizate sub auspiciile programului MIKE al CITES și adoptat în unanimitate de către acestea în urma celei de-a 15-a reuniuni a Conferinței părților la CITES (Doha, 2010).

Pentru informații suplimentare:

Informații despre politica UE privind comerțul cu specii sălbatice sunt disponibile la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/environment/cites/news_en.htm

Contact:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar