Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 20.

2012. őszi Standard Eurobarométer felmérés: Már látszik a fény az alagút végén?

A legutóbbi felmérés eredményei azt mutatják, hogy az európaiak túlnyomó többsége (85%) szerint a válság legyőzése érdekében az uniós tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük. A 2012. őszi Eurobarométer felmérés – az Európai Bizottság által évente kétszer elvégzett közvélemény-kutatás – szerint összességében az európaiak 41%-a (a 2012. tavaszi felméréshez képest plusz 1 százalékpont) úgy találja: az EU a helyes irányban indult el ahhoz, hogy leküzdje a válságot és szembenézhessen az új globális kihívásokkal (lásd a mellékletet).

Az európaiak továbbra is úgy vélik, hogy a gazdasági válság hatásainak kezelésében – a nemzeti kormányok előtt – az EU a leghatékonyabb szereplő. E tekintetben változatlanul az EU áll az első helyen (23%, plusz 2 százalékpont), majd szorosan utána következnek a nemzeti kormányok (20%, mínusz 1 százalékpont). A G20-csoport (14%, változatlan) áll a harmadik helyen, megelőzve a Nemzetközi Valutaalapot (15%, mínusz 2 százalékpont).

Az európaiak számára országuk szempontjából a munkanélküliség (48%, plusz 2 százalékpont), az általános gazdasági helyzet (37%, plusz 2 százalékpont), az infláció (24%, változatlan) és az államadósság (17%, mínusz 2 százalékpont) jelenti a legnagyobb problémát, saját életük szempontjából pedig a legnagyobb aggodalomra egyértelműen az infláció ad okot (44%, mínusz 1 százalékpont). A polgárok az általános gazdasági helyzetben (53%, mínusz 1 százalékpont), a munkanélküliségben (36%, plusz 4 százalékpont) és a tagállamok költségvetési helyzetében (32%, mínusz 2 százalékpont) látják az EU előtt álló legnagyobb aktuális problémákat.

A korábbi felmérésekhez hasonlóan a válaszadók véleményei között tagállamonként ezúttal is jelentősek az eltérések a nemzeti gazdaság helyzetének megítélését illetően. Míg Svédországban és Németországban a polgárok háromnegyede jónak tartja a gazdaság állapotát, addig 10 tagállamban 10%-nál, Spanyolországban és Görögországban pedig 2%-nál is kevesebben vélekednek így.

Végezetül, az európaiak továbbra is támogatják azokat a növekedést, stabilitást és munkahelyteremtést szolgáló kezdeményezéseket, amelyeket az EU gazdasági növekedést célzó stratégiája, az Európa 2020 stratégia vázolt fel.

Előzmények

A 2012. őszi Standard Eurobarométer felmérést 2012. november 3–18. között folytatott személyes beszélgetések révén készítették. A 27 uniós tagállamban és a tagjelölt országokban összesen 32 731 személyt kérdeztek meg.

További információk

Az eredményeket összegző első jelentést a mai napon tették közzé, és abból kitűnik, hogy az európaiak hogyan ítélik meg a gazdaság jelenlegi helyzetét, mely kérdések foglalkoztatják őket leginkább a jövőt illetően, illetve miként vélekednek a válságról és az Európa 2020 stratégiáról.

Az eredményeket összegző első jelentés az alábbi internetcímen található:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb78/eb78_en.htm

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

MELLÉKLET

1. Az Európa 2020 megközelítés helytállósága a megkérdezettek szerint

2. Az Európa 2020 kezdeményezéseinek fontossága a megkérdezettek szerint

3. Az Európa 2020 célkitűzéseinek értékelése

4. A válság legyőzésében leghatékonyabb szereplők

5. A legfőbb aggályok – a megkérdezettek országa szempontjából

6. A legfőbb aggályok – a megkérdezettek egyéni élete szempontjából

7. A legfőbb aggályok – Európa szempontjából

8. A válsággal kapcsolatban adott válaszok: Az uniós tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük és az EU hosszú távon megerősödik

9. A tagállamok között mutatkozó különbségek a jelenlegi gazdasági helyzet megítélését illetően


Side Bar