Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία της ΕΕ για «τα Παιδιά της Ειρήνης»: ο Πρόεδρος Barroso αναγγέλλει έργα στο πλαίσιο του βραβείου Νόμπελ της ειρήνης που θα βοηθήσουν 23.000 παιδιά θύματα πολέμων και συγκρούσεων

Το χρηματικό ποσό του βραβείου Νόμπελ ειρήνης που απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση τεσσάρων έργων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΕ «Παιδιά της Ειρήνης». Περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα αυτά έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso.

Η απόφαση για την παροχή του χρηματικού ποσού του βραβείου σε παιδιά που πλήττονται από συγκρούσεις ελήφθη ομόφωνα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Ο Πρόεδρος Barroso δήλωσε τα εξής: «Ήταν προφανές για εμάς ότι το χρηματικό ποσό του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θα πρέπει να διατεθεί στις πιο ευάλωτες ομάδες που δέχονται συνήθως τα πιο σκληρά πλήγματα από τους πολέμους: τα παιδιά σ’ αυτόν τον κόσμο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνεχή προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών. Όλα τα κορίτσια και τα αγόρια στον κόσμο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους. Με την προαγωγή της εκπαίδευσης δίνεται επίσης η ευκαιρία για μια διαρκή ειρήνη. Θέλουμε τα «παιδιά του πολέμου» να γίνουν «παιδιά της ειρήνης».

Ο Πρόεδρος Van Rompuy δήλωσε: «Σε περίπτωση συγκρούσεων τα παιδιά πλήττονται συνήθως περισσότερο και για τον λόγο αυτό είναι δίκαιο αυτό το βραβείο να ωφελήσει τα νεαρά θύματα ενόπλων συγκρούσεων. Χαίρομαι που αυτή η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και μετά το πρώτο έτος και ελπίζω ότι τα έργα της πρωτοβουλίας «Παιδιά της Ειρήνης» θα αποτελέσουν το σύμβολο της δέσμευσης που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ όλων όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον κόσμο.».

Ο Πρόεδρος Schulz δήλωσε: «Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα συγκρούσεων. Αυτά είναι το μέλλον μας και αυτό που διακυβεύεται είναι το δικό τους μέλλον. Ο,τιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα τραύματα και τις ταλαιπωρίες που έχουν υποστεί είναι ευπρόσδεκτο».

Τα έργα θα λάβουν συνολικά 2 εκατ. ευρώ (ποσό που περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ). Τα έργα αυτά προορίζονται για πάνω από 23.000 παιδιά που δοκιμάζονται παγκοσμίως από τις συγκρούσεις και θα παρέχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση, καθώς και σε προσαρμοσμένους στα παιδιά χώρους:

  • περίπου 4.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία που βρίσκονται σε καταυλισμούς στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας·

  • πάνω από 5.000 παιδιά από την Κολομβία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταφύγει στον Ισημερινό·

  • 11.000 παιδιά από το Κονγκό που έχουν εκτοπισθεί στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και έχουν καταφύγει στην Αιθιοπία·

  • και 3.000 παιδιά από το Πακιστάν στο βόρειο τμήμα της χώρας που πλήττεται από συγκρούσεις.

Η UNICEF θα εκτελέσει το έργο στο Πακιστάν, η οργάνωση «Save the Children» και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα εργαστούν με παιδιά από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα παράσχει τη βοήθεια στην Κολομβία και τον Ισημερινό και η ACTED, γαλλική οργάνωση, θα εργαστεί στον καταυλισμό προσφύγων του Domiz, στο βόρειο Ιράκ, με παιδιά από τη Συρία. Όλες αυτές οι οργανώσεις συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των αναγνωρισμένων ανθρωπιστικών εταίρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα έργα που θα ενισχυθούν μέσω της πρωτοβουλίας «τα Παιδιά της Ειρήνης» εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση κρίσεων, Kristalina Georgieva. Σήμερα η Επίτροπος δήλωσε: «Σε περίπτωση συγκρούσεων, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι συνήθως ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, γεγονός που όχι μόνο βελτιώνει τις μελλοντικές προοπτικές τους, αλλά και τα προστατεύει από την κακομεταχείριση και την εκμετάλλευση. Αυτό το σημαντικό εγχείρημα αξίζει τη συνεισφορά του βραβείου Νόμπελ της ειρήνης που έλαβε η ΕΕ. Στα σύνορα της Συρίας και της Κολομβίας, στο Πακιστάν, στην Αιθιοπία και στο Κονγκό, θα αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών που, χωρίς τη βοήθειά μας, κινδυνεύουν να αποτελέσουν μια χαμένη γενιά – και θα τους προσφέρουμε μια ευκαιρία να ζήσουν την παιδική ηλικία, μια ευκαιρία ανάκαμψης, μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.»

Η πρωτοβουλία της ΕΕ «τα Παιδιά της Ειρήνης» δεν θα αποτελέσει μια έκτακτη δράση: τον επόμενο χρόνο θα ακολουθήσει νέα χρηματοδότηση για περισσότερα έργα στήριξης παιδιών που πλήττονται από τις συγκρούσεις.

Ιστορικό

Στις 10 Δεκεμβρίου, η ΕΕ έλαβε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης 2012 για την εξηκονταετή συμβολή της στην ειρήνη και τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε επισήμως, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χρηματικό ποσό του βραβείου που ανέρχεται σε 930.000 ευρώ και αποφάσισε να το συμπληρώσει μέχρι το ποσό των 2 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί στα παιδιά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συνίσταται σε ποσό 8 εκατ. SEK, μετάλλιο και σε δίπλωμα. Το μετάλλιο και το δίπλωμα θα φυλαχθούν από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το χρηματικό ποσό και το μετάλλιο συνιστούν δωρεά κατά την έννοια του άρθρου 19 του κανονισμού αριθ. 1605/2002.

Το βραβείο Νόμπελ ειρήνης συμβολίζει τη συμφιλίωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, το χρηματικό ποσό του βραβείου πρέπει να αφιερωθεί σε αυτούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον, αλλά και τα πρώτα θύματα των συγκρούσεων: τα παιδιά που στερούνται του δικαιώματός τους να μεγαλώσουν ειρηνικά και να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους.

Σήμερα, το 90% των θυμάτων συγκρούσεων είναι οι άμαχοι πληθυσμοί και το 50% των πληθυσμών αυτών είναι παιδιά. Επτά εκατομμύρια παιδιά είναι πρόσφυγες και 12,4 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπισθεί στο εσωτερικό της χώρας τους λόγω συγκρούσεων.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους παροχής βοήθειας και προστασίας στα παιδιά που δοκιμάζονται από βίαιες συγκρούσεις είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να επανέλθουν στο σχολείο και να συνεχίσουν τις σπουδές τους – διαφορετικά το μέλλον τους θα είναι ακόμη δυσκολότερο. Από τα 75 εκατομμύρια παιδιά περίπου που εγκαταλείπουν το σχολείο παγκοσμίως, τα μισά διαβιούν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Το ανθρωπιστικό έργο της ΕΕ αντιμετωπίζει τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που πλήττονται από συγκρούσεις. Πάνω από το ήμισυ της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης της Επιτροπής αφιερώνεται σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και το 12% του προϋπολογισμού της στον ανθρωπιστικό τομέα αφιερώνεται σε οργανώσεις αρωγής με στόχο τα παιδιά, δηλαδή ποσοστό που υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η Επιτροπή χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια σε δραστηριότητες προστασίας των παιδιών, σε ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους από τις νάρκες και σε δράσεις κατά της επιστράτευσης παιδιών στρατιωτών.

Η δέσμευση αυτή είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία αναφέρει ότι «ανταποκρινόμενη στις ανθρωπιστικές ανάγκες, η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερα ευάλωτες πτυχές. Εν προκειμένω, η ΕΕ θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους αναπήρους».

Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής για τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων (2008) εξετάζει, ιδίως, την κατάσταση των παιδιών σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις και ομάδες. Η ΕΕ εξέδωσε επίσης κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά παιδιά που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες παρέχουν μια κοινή βάση δράσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δικτυακός τόπος της Επιτροπής για τη βοήθεια της ΕΕ σε παιδιά σε καταστάσεις συγκρούσεων:

http://ec.europa.eu/echo/EU4children/index_en.htm

Δικτυακός τόπος της Επιτρόπου Georgieva:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Δικτυακός τόπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Mark Gray (+32 2 298 86 44)

Leonor Ribeiro Da Silva (+32 2 298 81 55)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar