Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 18.

Utasjogok: Nagyobb védelem a hajóval utazó európai polgároknak

Az év végéig hatályba lépnek azok az új uniós jogszabályok, amelyek alapján az Európai Unió egészében minimumjogok fogják biztosítani a tengeri és belvízi közlekedést igénybe vevő utasok nagyobb védelmét. December 31-ét követően a tengeri közlekedést igénybe vevő utasoknak baleset esetén jogukban áll kártérítést igényelni káruk vagy veszteségeik után.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, közlekedésért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „Betartjuk ígéretünket, befejezzük a néhány évvel ezelőtt megkezdett munkát: valamennyi közlekedési eszközre vonatkozóan megvalósítjuk Európában az utasok jogairól szóló koherens szakpolitikát. Mostantól fogva e szabályok védelmét élvezi az az évi 200 millió fő, akik hajóval utaznak.”

Mától kezdve az EU-ban tengeri és belvízi közlekedést igénybe vevők, különösen a fogyatékossággal élő és mozgáskorlátozott utasok a repülőn vagy vasúttal utazók jogaihoz hasonló jogokat élvezhetnek. Ezek az új jogok az alábbiak:

 1. megfelelő és hozzáférhető utastájékoztatás a hajóút előtt és alatt, valamint általános információk az utasok jogairól a kikötőkben és a fedélzeten;

 2. megfelelő ellátás (pl. üdítőitalok, hideg- és meleg ételek, valamint szükség esetén szállás legfeljebb három napra, naponta legfeljebb 80 EUR összegben), ha a hajójáratot törlik vagy az több mint 90 perces késéssel indul;

 3. garantált választási lehetőség a visszatérítés, illetve az útvonalmódosítás között abban az esetben, ha a hajójáratot törlik vagy az több mint 90 perces késéssel indul;

 4. a jegyár 25%-a és 50%-a közötti mértékű kártérítés, ha a hajó késve érkezik a célállomásra;

 5. hátrányos megkülönböztetéstől mentes bánásmód és speciális igényeiknek megfelelő, ingyenes segítségnyújtás a fogyatékossággal élő és mozgáskorlátozott utasok számára mind a kikötőkben, mind a hajók fedélzetén, a mozgást segítő eszközökben keletkezett károk vagy veszteségek anyagi kompenzációját is beleértve;

 6. a tengeri utasszállítók és a kikötőket üzemeltetők által bevezetendő, az utasok panaszainak kezelésére irányuló eljárások;

 7. a rendelet végrehajtásáért felelős független nemzeti szervek kijelölése, szükség esetén szankciók alkalmazása.

Ezenfelül 2012. december 31-től a tengeri közlekedést igénybe vevő és balesetet szenvedő utasokra az uniós jogszabályok értelmében az alábbi jogok vonatkoznak:

 1. pénzügyi hozzájárulás halál, személyi sérülés, illetve csomagok, járművek és mozgást segítő vagy egyéb különleges eszközök elvesztése vagy az azokban keletkezett károk esetén;

 2. előlegfizetés (15 napon belül) az azonnali pénzügyi szükségletek fedezésére halál vagy személyi sérülés esetén;

 3. közvetlenül az utasszállító biztosítójához benyújtható igény halál vagy személyi sérülés esetén;

 4. a fent említett jogokra vonatkozóan az indulást megelőzően vagy – legkésőbb – induláskor nyújtott, megfelelő és érthető tájékoztatáshoz való jog.

Előzmények

Amikor az Európai Bizottság négy évvel ezelőtt úgy határozott, hogy előterjeszti a vízi utasok jogairól szóló javaslatát, nem volt érvényben sem nemzetközi megállapodás, sem uniós jogszabály az e közlekedési módra vonatkozó általános jogok meghatározásáról. Az EU várakozásokat ébresztett az európai fogyasztókban, amikor előírásokat vezetett be a repülőgépen vagy vasúton közlekedő utasok védelmében, és hangot adott azon szándékának, hogy ezen utasvédelmi intézkedéseket valamennyi közlekedési módra kiterjessze. Az európai jogszabályok most már biztosítják, hogy az utasok Európában mindenütt hasonló jogokkal rendelkezzenek, függetlenül attól, hogy hajóval, repülővel vagy vonattal utaznak. Hamarosan hatályba lépnek az autóbusszal közlekedő utasokra vonatkozó új előírások is.

Következő lépések

 1. Az utasok jogairól szóló valamennyi információ egy ingyenes, minden platformon működő alkalmazás segítségével letölthető az okostelefonokra. A tengeri utasokra vonatkozó jogok 2013 januárjától állnak majd rendelkezésre, először angol, majd azt követően valamennyi egyéb uniós nyelven.

 2. Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok által kijelölt nemzeti hatóságok először 2013-ban ülnek össze abból a célból, hogy koordinálják a tengeri utasok jogairól szóló jogszabályok eredményes alkalmazását.

 3. 2013. március 3-án a helyi járatú és távolsági autóbusszal utazó utasok jogaira vonatkozó új jogszabály bevezetésével létrejön az utasjogok egységes európai piaca.

További információk

 1. A jelenlegi jogszabály elérési útvonala:

 • Az Európai Parlament és a Tanács 2010. november 24-i 1177/2010/EU rendelete a tengeri és belvízi közlekedést igénybe vevő utasok jogairól, valamint a 2006/2004/EK rendelet módosításáról.

 • Az Európai Parlament és a Tanács 2009. április 23-i 392/2009/EK rendelete a tengeri utasszállítók baleseti felelősségéről.

További információkért látogasson el a Bizottság EU utasok jogai elnevezésű weboldalára.

Kapcsolattartók :

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar