Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 18.

Éghajlat-politika: a Bizottság 1,2 milliárd euróval segíti 23 innovatív, megújuló energiával kapcsolatos projekt beindítását

Az Európai Bizottság a NER300 névre keresztelt finanszírozási program első pályázati felhívása keretében a mai napon 1,2 milliárd eurót adományozott 23 kiemelkedően innovatív, a megújuló energiával kapcsolatos demonstrációs projektre. A projektek társfinanszírozásban valósulnak majd meg, és a költségek egy részének fedezése az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszeren belül az új belépők részére fenntartott tartalék 200 millió kibocsátási egységének értékesítéséből befolyt összegekből történik.

A szóban forgó projektek a megújuló technológiák különböző területeit ölelik fel, úgy mint a bioenergia (beleértve a fejlettebb bioüzemanyagokat), a koncentrált napenergia, a geotermikus energia, a szélenergia, az óceánból nyert energia és a megosztott megújulóenergia-gazdálkodás (intelligens hálózatok).

Connie Hedegaard, az éghajlat-politikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Idén korábban örülhetünk a karácsonynak – a mai napon született döntés fontos állomás az uniós éghajlat-politika történetében. A NER300 program az uniós mechanizmusok Robin Hoodja, hiszen a gazdag szennyezők zsebéből teremti elő az új, karbonszegény technológiára irányuló nagyszabású projektekhez szükséges forrásokat. A 23 kiválasztott, kis szén-dioxid-kibocsátást célzó demonstrációs projektnek a szennyezők közvetett bevonásával juttatott 1,2 milliárd eurónyi támogatás további 2 milliárd euró összegű magánbefektetéssel egészül ki. E lépésnek köszönhetően az EU képes lesz megtartani a megújuló energiák területén betöltött vezető pozícióját, valamint a lehető leghamarabb új munkahelyeket teremteni az Unióban.”

Amint megindulnak és a tervek szerint haladnak az említett projektek, évente együttesen mintegy 10 TWh villamos energiát állítanak elő megújuló energiaforrásokból, amely mennyiség több mint egymillió személygépkocsi éves üzemanyag-fogyasztásának felel meg. Ennél is fontosabb viszont, hogy teret nyerhessenek azok a technológiák, amelyek segítségével jelentős mértékben növelhető a megújuló források uniós felhasználása.

A megvalósítás szakaszában (az elkövetkezendő 3–4 évben) a támogatott projektek együttesen több ezer embernek biztosítanának teljes munkaidős állást. Működésbe lépésüket követően pedig a létesítmények üzemeltetése révén szintén ezreket foglalkoztatnának a soron következő 15–20 évben. Az ágazatot ellátó kínálati láncban is pozitív hatás várható a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés tekintetében.

A NER300 alapból a projektek „vonatkozó költségeinek” legfeljebb 50%-át teremtik elő, amely néven tulajdonképpen a jelenleg már használatban lévő technológiákhoz képest többletként jelentkező költségeket lehet összefoglalni. A fennmaradó részt magánbefektetésekből és/vagy kiegészítő nemzeti támogatásokból fedezik. Az NER300 finanszírozási program éves alapon, továbbá bizonyított teljesítmény (az előállított zöld energia mennyisége) és a tudásmegosztási követelmények teljesítése alapján áll majd rendelkezésre.

A ma meghozott döntés értelmében a szén-dioxid leválasztásával és tárolásával foglalkozó projektek sajnos nem kapnak támogatást. A szén-dioxid-leválasztási és -tárolási projektekre az első felhívás keretében előirányzott 275 millió euró továbbra is elérhető lesz a NER300 program második szakaszában.

A Bizottság rövidesen meghirdeti a második pályázati felhívást, melynek keretében kiosztásra kerülnek egyrészt az első pályázati fordulóban felhasználatlanul maradt összegek, másrészt az új belépők részére fenntartott tartalék további 100 millió kibocsátási egységének értékesítéséből származó bevételek.

A NER300 finanszírozási program végrehajtása a Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) közös feladata mind, ami a projektek kiválasztását és az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer 300 millió kibocsátási egységének értékesítését, mind pedig ami a bevételek kezelését illeti.

További információk az alábbi weboldalon olvashatók:

http://ec.europa.eu/clima/policies/lowcarbon/ner300/index_en.htm

http://ec.europa.eu/clima/funding/ner300/index_en.htm

Lásd még: MEMO/12/999 (kérdések és válaszok)

Kapcsolattartók:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)


Side Bar