Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Бейрут, 15 декември 2012 г.

Европейският комисар Георгиева и Върховният комисар на ООН за бежанците Гутерeш разглеждат на място проектите в полза на бежанците в Ливан

Европейският комисар Кристалина Георгиева и Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутереш в събота оцениха високо щедростта на народа на Ливан и други околни държави към стотиците хиляди бежанци от Сирия.

Г-жа Георгиева, Европейският комисар в областта на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, и г-н Гутереш, Върховният комисар на ООН за бежанците, посетиха в събота сутринта района Бекаа в Ливан, в който са приети сирийци, избягали от насилието в своята родна страна. Те разгледаха хуманитарните програми както за бежанците, така и за ливанските семейства, които споделят с тях своите домове и средства.

157,000 регистрирани бежанци в Ливан са разпръснати в около 500 общини, често живеещи в пренаселени жилища за отдаване под наем, при претоварвани приемни семейства или в различни видове колективни центрове и ремонтирани квартири — повечето от които не отговарят на изискванията. Липсват бежански лагери.

Като отбелязва, че броят на сирийски бежанци, търсещи помощ в съседни държави в региона е надхвърлил половин милион и продължава да нараства с около 3200 дневно, г-жа Георгиева заяви, че още много трябва да се направи, тъй като кризата се задълбочава с настъпването на зимата . „Тук съм в качеството си на комисар в областта на хуманитарната помощ, за да видя лично степента на нуждите, породени от сирийската криза“, заяви тя. „Европейският съюз няма да бездейства, докато кризата се задълбочава. Тази седмица се погрижих да бъдат отпуснати още 30 милиона евро за хуманитарна помощ, с което общият размер на сумата, за която Европейският съюз е поел задължение до момента, достига почти 400 милиона евро.“

Г-н Гутереш, заяви: „Както видяхме в Бекаа днес, Ливан и неговите граждани приеха сирийските бежанци с отворени граници, както и с отворени обятия. Тяхната щедрост може да послужи за пример на останалите народи, които също могат да помогнат, като подкрепят хуманитарните дейности тук и из целия регион. Ето защо ние във ВКБООН сме много благодарни на комисар Георгиева, Европейската комисия и държавите членки на ЕС за техните съвместни усилия, чрез които бе осигурена повече от половината от цялата международна помощ до този момент за Сирийската криза.“

И двамата лидери в сферата на хуманитарните действия отбелязаха, че големият брой бежанци, които се нуждаят от помощ, са оказали огромен социален и икономически натиск върху Ливан. Те призоваха цялата международна общност да покаже солидарност като подкрепи хуманитарните програми в страната, което ще спомогне да се гарантира, че границите ще останат отворени за търсещите закрила сирийци.

„Бих искала да изразя благодарността на Европа към Ливан, който демонстрира забележително гостоприемство към всички бежанци от Сирия“, заяви г-жа Георгиева. Ливан също така улеснява работата на хуманитарните работници. В тази толкова променлива криза е от съществено значение Ливан и неговите съседи да запазят границите си отворени. „От наша страна мога да ви уверя, че ще компенсираме всички внезапни допълнителни тежести за тази страна с допълнително финансиране за хуманитарна помощ. Започнахме със седем милиона евро. В момента прехвърляме средства, чрез които нашият принос към агенциите на ООН и НПО в Ливан ще достигне 21 милиона евро. Съвсем скоро ще бъдат предоставени още финансови средства.“

Г-н Гутереш и г-жа Георгиева също призоваха всички страни в конфликта да спазват международното хуманитарно право, да предоставят безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ и да осигурят безопасното преминаване на цивилни лица, бягащи от бойните действия. „Милиони сирийци са засегнати от този конфликт, а стотици хиляди са отделени насила от родината си и бягат в търсене на безопасност“, заяви г-н Гутереш. „Доставянето на помощи за тях е трудно и опасно. Лицата, които търсят закрила в съседните страни, често са в изключителна опасност чак до границата. Безопасността на цивилното население е от първостепенно значение.“

Друг непосредствен приоритет е защитата от студа, тъй като температурите достигат опасно ниски стойности в някои части на региона. Много бежанци не носят нищо със себе си. Студът е голяма заплаха, особено за децата и тези, който вече са отслабени от глад и от често рискованите изпитания, преживени при бягството от Сирия.

Европейската комисия е един от най-големите партньори на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Нейните програми обхващат широк набор от хуманитарни нужди както в Сирия, така и в съседните страни. В допълнение към дейността на ВКБООН нейните проекти се изпълняват от няколко хуманитарни партньори, включително няколко други агенции на ООН, Червения кръст/Червения полумесец и редица международни неправителствени организации.

В Сирия финансираните от ЕС проекти за изселените лица и приемните семейства включват спешна медицинска помощ, защита, храни и хранителни стоки, вода, канализация, подслон, подготовка за зимата и психо-социални грижи. Уязвимите палестински бежанци в Сирия също получават помощ. Извън Сирия чрез финансирани от ЕС програми се подпомагат както бежанците, така и приемните общности, и в тях се включват подслон, подготовка за зимни условия, храни, комплекти с хигиенни принадлежности, спешна медицинска рехабилитация за ранените и правна помощ.

Планирано е г-жа Георгиева и г-н Гутереш да се срещнат с министър-председателя Najib Miqati в събота следобед преди да отпътуват за Йордания.

За контакти:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar