Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 17.

Környezetvédelem: a tisztább hajóüzemanyagokra vonatkozó új szabályozás csökkenti azok egészségkárosító hatását

A tengeri hajózásban használatos üzemanyagokra vonatkozó, a mai napon hatályba lépő új szabályok jelentősen csökkenteni fogják a légszennyezést és annak az emberi egészségre gyakorolt hatását. A tengeri hajózásból eredő légszennyező anyagok nagy távolságokra jutnak el és ezáltal tovább súlyosbítják azokat a levegőminőségi problémákat, amelyekkel számos európai nagyváros küzd. Célzott intézkedések nélkül az EU tengeri területein közlekedő hajókból származó kénkibocsátás 2020-ra meghaladhatja a szárazföldi tevékenységből eredő összes kénkibocsátást. A felülvizsgált szabályozás megállítja ezt a tendenciát: nem csupán a kén, hanem – ami még fontosabb – a szálló por kibocsátásának mértékét is csökkenti, ami az emberi egészség és a környezet védelme tekintetében egyértelmű előrelépést jelent.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Európa jó úton halad azon kötelezettségvállalások végrehajtása felé, amelyeket tagállamai 2008-ban egyhangúan tettek a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) keretében. Tudatában vagyunk annak, hogy a szabályoknak való megfelelés költségekkel jár az ágazat számára. Ezeket a költségeket mindazonáltal a 2011 szeptemberében ismertetett »fenntartható vízi közlekedési eszköztár« révén megpróbáljuk a lehető legkisebbre csökkenteni.”

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „A levegőminőség javítása régóta meglévő környezetvédelmi kihívás. Noha beletelt némi időbe, a légszennyezés csökkentésére irányuló törekvéseinket most végre a tengeri ágazatra is kiterjesztettük. Ezek az erőfeszítések az európai polgárok érdekét szolgálják, akik így tisztább levegőt fognak lélegezni és egészségesebben fognak élni, valamint élvezhetik a tisztább üzemanyagokat és technológiákat biztosító ipar előnyeit.”

A mai napon hatályba lépő irányelv alapját az IMO keretében kidolgozott előírások képezik. A jogszabály értelmében a tengeri hajózásban használatos üzemanyagok kéntartalmát 2020 januárjáig a jelenlegi 3,5%-ról 0,5%-ra kell csökkenteni. A sérülékeny ökoszisztémáknak otthont adó területeken – például a Balti-tengeren, az Északi-tengeren és a La Manche csatornában – a megengedett legmagasabb kéntartalom már 2015-ben 0,1% lesz.

A hajók az alacsony kéntartalmú üzemanyagok alternatívájaként használhatnak az említett üzemanyagokkal egyenértékű technológiákat, például kipufogógáz-tisztító berendezéseket vagy cseppfolyósított földgázon (LNG) alapuló meghajtást. A közlekedés területét érintő jelenlegi uniós finanszírozási eszközök – ilyenek például a TEN-T és a Marco Polo programok – és az Európai Beruházási Bank (EIB) finanszírozási támogatást nyújtanak a tengerhez kapcsolódó környezetbarát projektek részére. Ezen túlmenően a Bizottság olyan tevékenységeket is útnak indított, amelyek a hajózásban előmozdítják a cseppfolyósított földgáz üzemanyagként való használatát. A Bizottság ezenfelül a fenntartható vízi közlekedési eszköztár segítségével, valamint az ipar és a tagállamok részvételével továbbra is folytatja a környezetbarát hajózási technológiák, az alternatív üzemanyagok és a környezetbarát közlekedési infrastruktúra előmozdítására irányuló közép- és hosszú távú intézkedéseit.

A szóban forgó irányelv a légszennyezés témakörét érintő, immár 30 éve fejlesztett uniós szakpolitikai keret legújabb eleme. Az Európai Bizottság jelenleg átfogóan vizsgálja a keretet annak esetleges 2013-ban történő naprakésszé tétele érdekében.

Következő lépések

A tagállamoknak legkésőbb 2014. június 18-ig kell kiigazítaniuk a tengeri hajózásban használatos üzemanyagok minőségéről szóló jogszabályaikat az új irányelv követelményeinek megfelelően. Az irányelv jogbiztonságot teremt a szükséges beruházások hajótulajdonosok, kikötőüzemeltetők és finomítók általi megvalósításához.

A tagállamoknak 2015-től biztosítaniuk kell, hogy a Balti-tengeren, az Északi-tengeren és a La Manche csatornában közlekedő hajókban használt fűtőolaj kéntartalma ne haladja meg a 0,10 tömegszázalékot. Az egyenértékű megfelelési módszerek, például a kipufogógáz-tisztító rendszerek alkalmazása elfogadott.

2020-tól az Európa minden más tengeri területén közlekedő hajóknak 0,5 %-nál kisebb kéntartalmú üzemanyagot kell használniuk.

Háttér

A hajók meghajtására hagyományosan nehéz fűtőolajokat használnak. Ezek kéntartalma akár az 5 %-ot is elérheti, miközben a teherautókban, illetve személygépkocsikban használt üzemanyagok kéntartalma nem haladhatja meg a 0,001 %-ot.

A kén-dioxid-kibocsátás savas esőt okoz és finom port képez. Ez a por ártalmas az emberi egészségre, mert légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz, és általa csaknem két évvel is csökkenhet a várható élettartam az EU-ban.

További információ:

http://ec.europa.eu/environment/air/transport/ships.htm

http://ec.europa.eu/environment/air/transport/ships_proposal.htm

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar