Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 17.

A Bizottság kiemelt kutatói álláshelyeket finanszíroz a kevésbé fejlett régiókban

Az Európai Bizottság egy új kísérleti programja keretében a kevésbé fejlett európai régiókban működő egyetemek és kutatóintézmények akár 2,4 millió euró összegű támogatáshoz is juthatnak. Az „EKT-professzorok” elnevezésű kezdeményezésnek az a célja, hogy kiváló szakembereket vonzzon azokba az intézményekbe, amelyek szeretnének felkerülni a magas színvonalú kutatás nemzetközi térképére.

Európa számos régiója mind a kutatás területén elért eredményeit, mind pedig az EU által finanszírozott kutatásban való részvételét tekintve túlságosan gyenge teljesítményt mutat – mondta Máire Geoghegan-Quinn, a Bizottság kutatás-, innováció- és tudománypolitikáért felelős tagja. – Nem pusztán jótékonyságból szeretném, hogy senki se szakadjon le, hanem azért is, mert mind kutatáspolitikai, mind gazdasági szempontból értelme van annak, ha programjainkban minél többen részt vesznek. Ezért indítjuk újtára ezt a kezdeményezést.

Az „EKT-professzorok” kezdeményezés egyetemek és más arra jogosult szervezetek számára nyújt támogatást ahhoz, hogy az általuk folytatott kutatás színvonalának növelésével versenyképessé váljanak nemzetközi szinten. A támogatást elnyerő intézményeknek bizonyítaniuk kell, hogy az európai kutatási térség (EKT) elvárásainak megfelelően képesek biztosítani a kiváló kutatáshoz szükséges felszerelést és környezetet. A kiválasztott intézmények „EKT-professzor” címeket fognak odaítélni olyan kiemelkedő szakembereknek, akik nagymértékben hozzájárulnak a színvonal növekedéséhez, vonzerőt jelentenek a jól felkészült munkatársak számára, és máshonnan – például az európai uniós kutatásfinanszírozásból vagy a regionális alapokból – anyagi forrásokat mozgósítanak az adott intézmény számára.

Johannes Hahn, a Bizottság regionális politikáért felelős tagja a következőket mondta: Azáltal, hogy erőforrásainkat ezekben a régiókban koncentráltan vetjük latba, biztosíthatjuk, hogy ez a kezdeményezés fenntartható legyen, és sokáig kifejtse hatását. Az EU kutatásfinanszírozási forrásainak és regionális alapjainak összehangolt felhasználásával laboratóriumokat és felszerelést biztosíthatunk e szakemberek és kutatócsoportjaik számára. A támogatással szűkül a kutatási és az innovációs szakadék, és a meglévő ötletekből konkrét növekedési lehetőségek válhatnak.

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I075661&sitelang=en

A jelenlegi, 2007-től 2013-ig tartó hetedik kutatási keretprogram költségvetéséből 12 millió euróval gazdálkodó mostani kezdeményezés célja ennek az elképzelésnek a kipróbálása. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, a Bizottság a 2014 és 2020 közötti időszakban a „Horizont 2020” keretprogram terhére – függően annak költségvetésétől – még sokkal több EKT-professzori álláshely finanszírozását fogja javasolni.

Háttér

A kezdeményezés célja az európai kutatás és innováció megosztottságának csökkentése és az európai kutatási térségben való részvétel szélesítése. Az „EKT-professzorok” program egyetemek és más arra jogosult szervezetek számára nyújt támogatást ahhoz, hogy az általuk folytatott kutatás színvonalának növelésével fenntartható módon nemzetközi versenyképességre tegyenek szert.

A kísérleti felhívás első, a Bizottság által bonyolítandó szakaszában kiválasztásra kerülnek azok az intézmények, amelyek EKT-professzori álláshelyeket hozhatnak létre. Ez a kiválasztás versenyeztetéssel fog történni. A felhívásra bármely olyan egyetem vagy más, a hetedik keretprogram részvételi szabályai szerint nonprofit szervezetnek minősülő kutatószervezet jelentkezhet, amely úgynevezett konvergenciarégióban vagy kevésbé fejlett régióban működik. Hogy mely régiók számítanak ilyennek, azt a strukturális alapok jelenlegi programozási időszakára vonatkozó általános szabályozás határozza meg, a társult országok esetében pedig az adott régiónak ehhez hasonló követelményeknek kell megfelelnie.

Az érdeklődő intézményeknek 2013. május 30-ig kell benyújtaniuk pályázatukat. A benyújtott dokumentációt a Bizottság még 2013 nyarán elbírálja, az első támogatási megállapodások megkötésére pedig akár már 2013 decemberében sor kerülhet.

A folyamat második, 2014 elején kezdődő szakaszában a sikeres kutatószervezetek közzéteszik az álláshirdetéseket, és – ahogyan az az európai kutatási térségben a kiválóság ösztönzése érdekében szokás – nyílt, átlátható felvételi eljárás keretében kiválasztják az EKT-professzori cím leendő tulajdonosát. A jelöltek állampolgárságával kapcsolatban nincs megkötés.

A mostani felhívás indikatív költségvetése 12 millió euró. Egy pályázat legfeljebb 2,4 millió eurós támogatást kaphat legfeljebb öt évre elosztva. Országonként legfeljebb egy intézmény részesülhet támogatásban. Ha a kísérleti felhívás sikeresnek bizonyul, a Bizottság a „Horizont 2020” keretprogram keretében javasolni fogja a program kiterjesztését. Az EKT-professzorok mellett a „Horizont 2020” keretprogram a feltörekvő és a már befutott intézmények közötti ikerintézményi együttműködéseket, az úgynevezett kiválósági központok létrehozására irányuló társulásokat, a munkaerőcserét és a szaktanácsadási és segítségnyújtási szolgáltatásokat is támogatni fogja. A kutatási infrastruktúra és az eszközök korszerűsítése ugyanakkor az uniós regionális politika hatókörébe tartozik majd.

További információk: MEMO/12/988.

További információk a „Horizont 2020” keretprogramról:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/

További információk az „Innovatív Unió” elnevezésű kezdeményezésről:

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

Kapcsolattartó:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar