Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 14 decembrie 2012

Urmărirea finanțărilor în scopuri teroriste: garanțiile pentru cetățeni sunt puse în aplicare

La peste doi ani de la data intrării sale în vigoare, Programul de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste (TFTP) și garanțiile oferite de acesta au fost puse în aplicare în mod corespunzător. Acest lucru este rezultatul celei de-a doua evaluări realizate de către UE și SUA privind punerea în aplicare a TFTP, vizând perioada 1 februarie 2011 - 30 septembrie 2012.

Salut realizarea acestei evaluări, deoarece ne oferă o imagine cuprinzătoare și realistă a modului de funcționare a sistemului pentru urmărirea finanțărilor în scopuri teroriste. Aceste evaluări periodice asigură faptul că sunt puse în aplicare garanțiile pentru protecția vieții private și a datelor referitoare la cetățenii UE. Acest lucru este de o importanță capitală pentru consolidarea încrederii într-un sistem care ne oferă o mai mare securitate”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne.

Comisia a prezentat astăzi un raport către Parlamentul European și Consiliu în vederea discutării principalelor sale constatări.

Evaluarea a confirmat evidenta valoare adăugată a Programului de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste în vederea combaterii și prevenirii terorismului, precum și faptul că UE beneficiază din ce în ce mai mult de pe urma acestuia. Programul este, în continuare, protejat și gestionat în mod corespunzător în conformitate cu o serie de garanții eficiente.

Un exemplu deosebit de frapant prezentat în evaluare este cazul Breivik din Norvegia. Informațiile obținute prin intermediul TFTP i-au ajutat pe anchetatorii norvegieni și europeni, inclusiv Europol, să identifice, în termen de câteva ore, canalele prin care Breivik colectase și transferase fondurile utilizate pentru pregătirea atacurilor sale extrem de violente. În plus, pe baza datelor colectate prin TFTP în cazul Breivik, autoritățile finlandeze au fost în măsură să aresteze o persoană care urmărea obiective teroriste similare înainte ca aceasta să poată să le pună în practică. Raportul subliniază, de asemenea, alte exemple de cazuri în care TFTP a furnizat informații-cheie.

Recomandările prezentate în primul raport din 2011 au fost urmate în mare măsură, îmbunătățindu-se astfel punerea în aplicare a acordului. În special, au fost efectuate îmbunătățiri suplimentare semnificative, mai ales în ceea ce privește funcțiile de verificare și de supraveghere, inclusiv o consolidare a echipei organismului de control. Aceste funcții depășesc în anumite aspecte cadrul prevăzut de acord.

Cu toate acestea, echipa de evaluare a UE a subliniat faptul că procesul în curs de desfășurare de ștergere a datelor mai vechi de 5 ani (articolul 6) este un aspect care necesită o monitorizare suplimentară. Comisia va aborda această chestiune în cadrul unui raport comun de evaluare cu privire la valoarea datelor furnizate de TFTP în lupta împotriva terorismului, care va fi finalizat în 2013.

Ca urmare a unui efort comun cu reprezentanții SUA, al doilea raport a analizat o perioadă de punere în aplicare mult mai lungă (20 de luni), ceea ce a permis o înțelegere mai aprofundată a funcționării TFTP. Din echipa de evaluare a UE au făcut parte trei funcționari ai Comisiei și doi experți în protecția datelor, precum și un expert judiciar de la Eurojust.

Context

Acordul TFTP între Uniunea Europeană și Statele Unite a intrat în vigoare la 1 august 2010.

Acesta are ca obiect transferul și prelucrarea datelor în scopul identificării, detectării și urmăririi penale a teroriștilor și a rețelelor acestora. Acordul conține garanții pentru protecția datelor referitoare la cetățenii UE și prevede o evaluare periodică a „dispozițiilor în materie de garanții, controale și reciprocitate”.

În conformitate cu articolul 13, prima evaluare comună a avut loc la începutul anului 2011 (IP/11/324).

Următoarea evaluare comună a TFTP se va efectua în 2014.

Linkuri utile

Site-ul internet al dnei comisar Cecilia Malmström

Urmăriți pe Twitter informațiile difuzate de dna comisar Cecilia Malmström

Site-ul internet al DG Afaceri Interne

Urmăriți pe Twitter informațiile difuzate de DG Afaceri Interne

Persoane de contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar