Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 14.

A terrorizmus finanszírozásának felderítése: a polgárok biztosítékai rendelkezésre állnak

Több mint két évvel a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó program (TFTP) hatálybalépése után a programnak és biztosítékainak bevezetése megfelelően lezajlott. Ezzel a következtetéssel zárult a TFTP végrehajtásának az EU és az Egyesült Államok által elvégzett második felülvizsgálata, amelyre 2011. február 1. és 2012 szeptember 30. között került sor.

„Örömmel fogadtam ezt az értékelést, mivel az átfogó és reális képet nyújt a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó rendszer működéséről. Az ilyen rendszeres értékelések révén megbizonyosodhatunk arról, hogy az uniós polgárok személyes adatainak és magánéletének védelmét szolgáló biztosítékok megfelelően működnek. Ez kiemelkedően fontos ahhoz, hogy megteremtsük a bizalmat egy olyan rendszer iránt, amely a biztonságunk fokozására irányul” – nyilatkozta Cecilia Malmström belügyekért felelős biztos.

A Bizottság a mai napon benyújtotta jelentését az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az értékelés fő következtetéseinek megvitatása céljából.

A felülvizsgálat megerősítette, hogy a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó program egyértelmű hozzáadott értéket képvisel a terrorizmus elleni küzdelem és a terrorizmus megelőzése terén, és az EU egyre inkább kihasználja az abban rejlő lehetőségeket. Egy sor hatékony biztosíték révén a program továbbra is erős védelmet élvez, és az igazgatása megfelelő.

A felülvizsgálat egyik különösen szemléletes példája a norvégiai Breivik-ügy. Ebben az ügyben az TFTP-n alapuló információk segítségével a norvég és más európai nyomozók – köztük az Europol – órákon belül azonosították azokat a csatornákat, amelyek útján Breivik a borzalmas terrortámadásai előkészítéséhez szükséges pénzeszközöket összegyűjtötte és mozgósította. Továbbá a Breivik-ügyben összegyűjtött TFTP-adatok alapján a finn hatóságoknak sikerült letartóztatniuk egy hasonló terrorcselekményeket tervező egyént, még mielőtt azokat ténylegesen égrehajthatta volna. A jelentés megemlít egyéb eseteket is, amelyek megoldásához a TFTP kulcsfontosságú segítséget nyújtott.

A 2011-ben készített első jelentésben szereplő ajánlások nagy részét intézkedésekre váltották, ezáltal javítva a megállapodás végrehajtását. Nevezetesen jelentős további fejlesztések történtek, elsősorban az ellenőrzéssel és felügyelettel kapcsolatos funkciók tekintetében, ideértve a felügyelő csoportjának megerősítését. E funkciók részben meghaladják a megállapodásban előírt szintet.

Mindazonáltal az uniós felülvizsgálati munkacsoport rámutatott, hogy az öt évnél régebbi adatok törlésének (6. cikk) jelenleg is zajló folyamata további ellenőrzést igényel. A Bizottság foglalkozik majd ezzel a kérdéssel abban a 2013-ban esedékes közös értékelő jelentésben, amely azt vizsgálja, hogy a TFTP által szolgáltatott adatok hogyan hasznosulnak a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az Egyesült Államok képviselőivel közös erőfeszítés eredményeképpen napvilágot látott második jelentés sokkal hosszabb alkalmazási időszakot (20 hónap) vizsgált meg, ami a TFTP működésének mélyrehatóbb tanulmányozását tette lehetővé. Az EU felülvizsgálati csoportját három bizottsági tisztviselő és két adatvédelmi szakember, valamint az Eurojust egyik igazságügyi szakértője alkotta.

Előzmények

Az Európai Uniós és az Egyesült Államok között megkötött TFTP-megállapodás 2010. augusztus 1-jén lépett hatályba.

A megállapodás a terroristák és hálózataik azonosítását, felderítését és üldözését célzó adattovábbításra és -feldolgozásra irányul. A megállapodás az uniós polgárok adatainak védelmét biztosító garanciákat foglal magában, és előírja „a biztosítékok, ellenőrzések és viszonossági rendelkezések” rendszeres felülvizsgálatát.

A 13. cikkel összhangban az első közös felülvizsgálatra 2011 elején került sor (IP/11/324).

A TFTP következő közös felülvizsgálata 2014-ben esedékes.

Hasznos linkek

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos híreit a Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit a Twitteren

Kapcsolattartók :

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar