Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 12 декември 2012 г.

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Судан и Южен Судан с 30 млн. EUR

Поради бързо влошаващата се хуманитарна ситуация в Судан и Южен Судан Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ с 30 млн. EUR и за двете държави. Основният проблем е все по-големият брой бежанци и разселени лица, които бягат от района на конфликта в провинциите Южен Кордофан и Сини Нил в Судан главно към Южен Судан и Етиопия.

„Конфликтът в граничния район превърна повече от 210 000 души в бежанци. Други 650 000 души са вътрешно разселени. И тези цифри продължават да нарастват. Освен това перспективите за изхранването на повече от половината от населението са мрачни, тъй като наводненията и военните действия са увредили реколтата. Трябва да се реагира бързо преди да стане прекалено късно. Докладите за ситуацията в Южен Кордофан и Сини Нил пораждат сериозно безпокойство. Няма оправдание за недопускането на хуманитарна помощ до хора, които имат нужда от нея“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Все повече и повече бежанци пристигат в препълнените лагери в Южен Судан. Тези лагери са изцяло зависими от хуманитарната помощ и увеличават риска от холера и други болести. Почти половината от населението на Южен Судан, 4,7 милиона души, страда от продоволствена несигурност.

Предоставянето на помощ в Судан е изключително трудно поради ограничения достъп. В Южен Кордофан и Сини Нил на хуманитарните работници не се разрешава достъп до стотици хиляди жертви на конфликти. След девет години конфликт в Дарфур 3,5 милиона души все още зависят от хуманитарна помощ, включително 1,7 милиона вътрешно разселени лица.

Комисар Георгиева поднови своя призив към всички заинтересовани страни да позволят достъпа на помощта до суданското население в нужда: „Жизненоважно е неутрални, безпристрастни и опитни хуманитарни работници да могат да достигнат до уязвимите хора с цел да оценят техните нужди и да доставят помощта, необходима за оцеляването им.“

С новото финансиране помощта на Комисията за Судан и Южен Судан достига общо 157 млн. EUR за тази година. Тя ще е за подпомагане на незабавни животоспасяващи дейности като раздаване на основни хранителни и нехранителни продукти, както и за предоставянето на подслон, здравни услуги, защита, вода, хигиенни и санитарни съоръжения. Помощта ще достигне до най-уязвимите хора, включително бежанци, завърнали се лица и вътрешно разселени лица.

Контекст

Европейската комисия подпомага животоспасяващи дейности в Судан и Южен Судан от средата на 90-те години. Екип от хуманитарни експерти на Комисията е на територията на страната, като извършва мониторинг на положението, оценява потребностите и извършва надзор на използването на средствата на ЕС. Европейската комисия работи с хуманитарните организации, които са в най-добра позиция за предоставяне на помощ в засегнатите държави (с Върховния комисар на ООН за бежанците, Световната продоволствена програма, Международния комитет на Червения кръст и с няколко НПО).

ЕС също е предоставил на Судан и Южен Судан 285 млн. EUR помощ за развитие от 2012 г. насам. Тази помощ е насочена към основните нужди на най-уязвимите хора в засегнати от конфликта райони.

За повече информация

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Комисар Георгиева в Twitter и Facebook:

https://twitter.com/kgeorgievaeu

http://www.facebook.com/KristalinaGeorgieva

За контакти:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar