Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 11 декември 2012 г.

Филипини — Европейската комисия предоставя спешна помощ на пострадалите от тайфуна Бофа в размер на 3 млн. евро

След преминаването на тайфуна Бофа през Филипините миналата седмица, което продължи пет дни, и след оценка, при която бяха установени хуманитарни нужди от голям мащаб, днес Европейската комисия отпусна 3 млн. евро за предоставяне на неотложна помощ за най-засегнатите хора, насочена към уязвими групи, като деца, домакинства на самотни жени и възрастни хора.

Филипините са една от държавите, които най-често стават жертви на бедствия, и Бофа беше най-силният тайфун, който засегна страната тази година. Въпреки изключителните и навременни усилия за смекчаване на въздействието от тайфуна от страна на правителството на Филипините преди той да достигне сушата, опустошението и разрушенията, причинени от бурята, бяха огромни. Досега националните органи отчитат повече от 500 загинали, повече от 800 души все още не могат да бъдат намерени и около 300 000 души са били разселени, като почти половината от тях все още се намират в центрове за евакуация.

На 7 декември президентът Benigno Aquino обяви извънредно положение в страната. Към тази дата хората вече бяха започнали да се завръщат по домове си след преминаването на тайфуна и можеше ясно да бъде оценен мащабът на наводненията, прекъсванията на електроснабдяването, калните свлачища и щетите или изцяло унищожените домове на хората. От тайфуна пострадаха хора в много части на страната, като последиците бяха различни по своето естество. Крайбрежните рибарски общности изгубиха лодки и инфраструктура от жизненоважно значение за своето препитание, а царевицата и оризовите полета във вътрешността на страната бяха унищожени, което ще забави поне с шест месеца прибирането на реколтата.

„Искам да изразя моите съболезнования на хората от Филипините за загубите на човешки живот и имущество, които понесоха заради тайфуна. Това е още един пример за нарастващата тенденция на екстремни метеорологични условия, за която трябва да се подготвим и на която трябва да реагираме“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. „Днешното финансиране ще бъде насочено към осигуряването на животоспасяваща помощ за посрещане на нуждите от първа необходимост, като например храна, вода и подслон за най-нуждаещите се хора, в частност деца, бременни жени и възрастни хора. При предоставянето на тази помощ предварително ще се отчитат също така рисковете от бъдещи катастрофи и ще се отделя особено внимание на нуждите на най-уязвимите хора.“

Помощта ще се разпределя от международните хуманитарни партньорски организации на Комисията, които вече бяха в страната преди преминаването на тайфуна. Комисарят допълни: „Най-важна понастоящем е координацията на нашите усилия за оказване на помощ. Тя е от ключово значение, ако искаме да гарантираме, че необходимата помощ достига до най-нуждаещите се хора възможно най-бързо.“

Контекст

От 1997 г. насам Европейската комисия е предоставила 33 млн. евро под формата на хуманитарна помощ за Филипините в отговор на природни бедствия. Хуманитарната помощ от ЕС също е допринесла за вземането на необходимите мерки по отношение на подготвеността и превенцията в тази държава, която често става жертва на бедствия. От 1998 г. насам по Програмата за подготвеност при бедствия (DIPECHO) на Комисията бяха финансирани проекти на стойност 7,7 млн. евро във Филипините, а за периода 2012—2013 г. по тази програма се предоставят допълнително 11 млн. евро за района на Югоизточна Азия, включително за проекти в Индонезия, Камбоджа, Лаос, Виетнам и Бирма/Мианмар.

За повече информация

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Следвайте комисар Георгиева в Twitter и Facebook:

https://twitter.com/kgeorgievaeu

http://www.facebook.com/KristalinaGeorgieva

За контакти:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar