Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия и Световна програма по изхранване — Съобщение за пресата

30 млн. евро за един милион деца в Сахел — Европейската комисия и Световната програма по изхранване обединяват сили за борба със задаващата се продоволствена криза

Рим, 15 февруари 2012 г. — Европейската комисия и Световната програма по изхранване (СПИ) на ООН ще увеличат своите съвместни усилия в борбата с глада сред най-уязвимото население, а именно жените и децата, като подпишат споразумение за хуманитарна помощ в размер на 30 млн. EUR.

Целта на СПИ е да предостави хранителна помощ на 8 милиона души в района на Сахел, като в следващите месеци тези нови средства ще подпомогнат програми за изхранване на един милион деца на възраст под две години, както и половин милион бременни и кърмещи майки, които страдат от недохранване.

В района на Сахел отчетливо се виждат ранни предупредителни сигнали и в момента правим всичко възможно, за да се намалят последиците от лошата реколта и да се избегне нова голяма продоволствена криза“, заяви Кристалина Георгиева, комисар на ЕС по хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Европейската комисия е един от най-големите хуманитарни донори в света, а СПИ е най-големият източник на спешна хранителна помощ, така че нашето партньорство е нещо естествено, нашият съюз е силен и сътрудничеството ни е донесло подкрепа за много страдащи мъже, жени и деца по време на много продоволствени кризи“.

Бързо изтича времето, през което имаме възможността да спасим милиони от недохранване в Сахел“, заяви изпълнителният директор на СПИ Жозет Ширан. „Европейската комисия осигурява жизненоважни ресурси, от които СПИ се нуждае, за да предприеме бързи действия за спасяването на човешки животи сред уязвимите жени и деца, изложени на най-голям риск от глад, причинен от тази регионална суша.

Средствата ще помогнат за предотвратяване на недохранването чрез увеличаване на хранителната помощ през следващите месеци. Целта е да се предвидят и намалят последиците от продоволствената криза, която според данни на Комисията заплашва 12 милиона души в Сахел.

Миналата седмица Европейската комисия увеличи финансирането за продоволствената криза в Сахел на около 275 млн. EUR. СПИ има за цел да осигури хранителна помощ за около 8 милиона души в Нигер, Чад, Мали, Сенегал, Буркина Фасо, Мавритания и Камерун. Зачестяването на сушите в региона означава, че населението е имало малко време за възстановяване от предишни продоволствени кризи. Спестяванията на домакинствата са изчерпани и домашният добитък не е бил възстановен. СПИ вече закупува хранителни продукти и разгръща предварителни екипи в региона, преди да се достигне връхната точка на гладния период, когато храната ще бъде оскъдна, а цените на местните пазари — високи.

Контекст

До момента пет държави от района на Сахел (Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер) са обявили бедствено положение и призоват за международна помощ.

Предоставените средства представляват още една съвместна стъпка, осъществена през 20-годишното партньорство между Европейската комисия и СПИ. СПИ навършва 50 години тази година, а Службата на Комисията за хуманитарна помощ (ECHO) навършва 20 години.

През 2011 г. Европейският съюз канализира над 1 млрд. EUR хуманитарната помощ чрез Световната програма по изхранване, от които 175 млн. EUR са предоставени директно от Комисията.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Службата на Комисията за хуманитарна помощ и гражданска защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Световната програма по изхранване на ООН:

www.wfp.org

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar