Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 6 december 2012

Ministers aanvaarden hervormingsvoorstel Commissie voor vermindering administratieve rompslomp in grensoverschrijdende rechtszaken

Ondernemingen en consumenten zullen grensoverschrijdende juridische geschillen eenvoudiger kunnen oplossen dankzij een hervormingsvoorstel dat de Europese ministers van Justitie vandaag hebben goedgekeurd. Vicevoorzitter van de Europese Commissie en EU-commissaris voor Justitie Viviane Reding is verheugd dat de Raad zijn goedkeuring heeft gehecht aan de hervormde regels om te bepalen welke nationale rechterlijke instantie bevoegd is in grensoverschrijdende rechtszaken en hoe uitspraken in een ander EU-land worden erkend en ten uitvoer gelegd. De hervorming werd in 2010 door de Europese Commissie voorgesteld (zie IP/10/1705 en MEMO/10/677).

"Dankzij deze hervorming zal de administratieve rompslomp voor duizenden consumenten en ondernemingen in heel Europa worden beperkt, waardoor de juridische hoofdbrekens verminderen en het eenvoudiger wordt om op de interne markt zaken te doen", aldus vicevoorzitter en EU-commissaris voor Justitie Viviane Reding. "Ik dank het Cypriotische voorzitterschap dat er mee voor heeft gezorgd dat de nieuwe regels vóór het einde van het jaar konden worden goedgekeurd."

Met de regels die de Commissie in december 2010 heeft voorgesteld, wil zij de interne markt versterken en de administratieve rompslomp verminderen. In het voorstel wordt de dure "exequaturprocedure" afgeschaft, een tijdrovende en dure gerechtelijke procedure die ondernemingen moeten doorlopen om een rechterlijke beslissing in burgerlijke en handelszaken in een ander EU-land te laten erkennen. De afschaffing van deze administratieve procedure zou de ondernemingen en consumenten naar verwachting een jaarlijkse besparing van 48 miljoen EUR opleveren.

De goedkeuring van vandaag door de ministers van Justitie in de Raad van de EU volgt op de stemming in het Europees Parlement van 20 november 2012 waarbij de hervormingen werden aangenomen (MEMO/12/875). De verordening zal in werking treden na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU in de komende weken; twee jaar daarna zal zij van toepassing zijn.

Meer informatie

Europese Commissie – erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen

http://ec.europa.eu/justice/civil/commercial/judgements/index_en.htm

Homepage van Viviane Reding, vicevoorzitter van de Europese Commissie en EU-commissaris voor Justitie:

http://ec.europa.eu/reding

Contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar