Navigation path

Left navigation

Additional tools

(Európai Bizottság)

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 6.

A miniszterek elfogadták a Bizottság nemzetközi bírósági eljárások egyszerűsítéséről szóló reformját

Az európai igazságügyi miniszterek által ma elfogadott reformnak köszönhetően a vállalkozások és a fogyasztók könnyebben tudják majd megoldani határokon átnyúló jogi vitáikat. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke és uniós jogérvényesülési biztos üdvözölte a Tanács döntését, mely következtében új szabályok szerint állapítják meg, hogy mely nemzeti bíróság joghatósága alá tartoznak az egyes nemzetközi ügyek, továbbá hogy az egyik tagállamban hozott bírósági döntéseket miként ismerik el és hajtják végre egy másikban. A reformot az Európai Bizottság javasolta 2010-ben (lásd IP/10/1705, ill. MEMO/10/677).

„Ez a reform vállalkozások és fogyasztók ezrei számára egyszerűsíti az adminisztrációt, csökkenti a 'jogi fejfájást', teszi könnyebbé az üzleti vállalkozást az egységes piacon” –mondta Viviane Reding, uniós jogérvényesülési biztos. „Hálás vagyok a ciprusi elnökségnek a közreműködésért, aminek köszönhetően az új szabályozás még az év vége előtt életbe léphet.”

A Bizottság 2010. decemberi javaslata az egységes piac megerősítését, a bürokrácia csökkentését célozza. A jogszabályjavaslat a költséges végrehajthatóvá nyilvánítási („exequatur”) eljárás eltörlését javasolja, ami a más országban folyó civil és kereskedelmi ügyekben a cégeket egy időigényes és költséges bírósági ítélet előzetes megszerzésére kötelezi. Ennek az adminisztratív követelménynek az eltörlése évente akár 48 millió euró megtakarítását is eredményezhet a vállalkozások és a fogyasztók számára.

A javaslatnak az igazságügyi miniszterek mai, az Európa Tanács keretében tartott ülésén történt elfogadása az Európai Parlament 2012. november 20-i, hasonló eredményű szavazását követte (MEMO/12/875). A rendelet a következő hetekben, az EU Hivatalos Lapjában történő megjelenését követően lép hatályba, alkalmazni pedig az azt követő két év elteltével kell.

További információk

Európai Bizottság – a határozatok elismerése és végrehajtása

http://ec.europa.eu/justice/civil/commercial/judgements/index_en.htm

Viviane Reding, alelnök, a jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar