Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 6 декември 2012 г.

Министрите приемат реформата на Комисията за намаляване на формалностите при трансгранични съдебни дела

Фирмите и потребителите ще могат по-лесно да решават трансгранични правни спорове благодарение на реформа, приета днес от европейските правосъдни министри. Вивиан Рединг, заместник-председател на Комисията и комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, приветства приемането от Съвета на преработените правила, с които се определя кой национален съд е компетентен при трансгранични дела и как съдебни решения, постановени в една държава в ЕС, се признават и изпълняват в друга държава. Реформата бе предложена от Европейската комисия през 2010 г. (вж. IP/10/1705 и MEMO/10/677).

Тази реформа ще намали формалностите за хиляди потребители и фирми в Европа, като ограничи правните усложнения и улесни бизнес отношенията на единния пазар“, каза Вивиан Рединг, заместник-председател и комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. „Бих искала да изкажа своята благодарност на кипърското председателство за това, че помогна новите правила да бъдат приети преди края на годината.“

Законодателството, предложено от Комисията през декември 2010 г., има за цел да укрепи единния пазар и да намали формалностите. В него се предлага да се премахне скъпоструващата процедура по екзекватура, която изисква от фирмите първо да преминат през процедура, която отнема много време и средства, за да се постанови решение по граждански и търговски дела, признато в друга държава на ЕС. Очаква се, че премахването на тази административна процедура ще спести на фирмите и потребителите до 48 милиона евро годишно.

Днешното приемане на реформата от правосъдните министри, заседаващи в рамките на Съвета на ЕС, идва след вота в Европейския парламент от 20 ноември 2012 г. в подкрепа на реформите (MEMO/12/875). Регламентът ще влезе в сила след публикуването му в Официален вестник на ЕС през идните седмици, а ще започне да се прилага 2 години след това.

За повече информация

Европейска комисия – признаване и изпълнение на съдебни решения

http://ec.europa.eu/justice/civil/commercial/judgements/index_en.htm

Интернет страница на Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия и комисар на ЕС по въпросите на правосъдието:

http://ec.europa.eu/reding

За контакти:

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar