Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 6.

E-kereskedelem: figyeljünk a tisztességtelen feltételekre, ha letölthető játékot, könyvet, videót vagy zenét vásárolunk – figyelmeztet az EU

Az Európai Bizottság – a szabadságolások és az ajándékvásárlási szezon előtt épp időben – ma tette közzé egy egész EU-ra kiterjedő felmérés eredményeit: az átvilágítás számítógépre vagy mobil eszközre letölthető játékokat, könyveket, videókat és zenéket forgalmazó weboldalakra irányult. Az ellenőrzés szerint ezeknek a weboldalaknak a 75%-a szemlátomást nem felel meg a fogyasztóvédelmi szabályoknak. Ez még aggasztóbb, ha sérülékeny fogyasztók – gyermekek – a célcsoport. A felhasználóknak szerződési feltételek egész labirintusán kell végigkattintgatniuk, hogy megtalálják, mennyit is kell végül fizetniük, a gyermekeket pedig gyakran ingyenesnek kikáltott játékokhoz kapcsolódó termékek vásárlására csábítják. Probléma esetén gyakran körülményes a vevőszolgálat elérése, mivel a weboldalak több mint harmadánál hiányoznak a kapcsolatfelvételhez szükséges adatok. Az érintett vállalatokkal rövidesen felveszik a kapcsolatot a nemzeti végrehajtó hatóságok, hogy lehetővé tegyék számukra helyzetük tisztázását vagy weboldaluk kijavítását.

Tonio Borg, az egészségért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos kijelentette: „A gyermekek ügyesebben mozognak a technika világában: már egészen fiatal korukban tudják, hogyan kell játékokat letölteni. Viszont ha egyszer rászoknak, hogy egy bizonyos termékkel játsszanak, nem könnyű megállítani őket. Szülőként vigyáznunk kell: e játékok felét ugyan ingyenesnek reklámozzák, ám egykönnyen egekbe szökő számlákkal találkozhatunk, amelyek a játékban való haladáshoz szükséges virtuális cikkek árát kérik számon. A ma bemutatott, egész EU-ra kiterjedő összehangolt vizsgálat – sweep, „nagytakarítás” – szerint az ellenőrzött weboldalak többségénél egyáltalán nem könnyű a legfontosabb szerződéses feltételeket megtalálni. A következő hónapokban a nemzeti hatóságok azon fognak dolgozni, hogy ezeket a weboldalakat visszatereljék a szabályos üzemeltetés útjára.”

Eredmények

26 tagállam1, valamint Norvégia és Izland nemzeti hatóságai összesen 333 weboldalt, köztük 159 online játékértékesítőt ellenőriztek. Az összes oldal 76%-át (254-et) jelöltek meg további vizsgálatra, mivel kétségeik támadtak, hogy az oldalak megfelelnek-e az EU fogyasztókat védő jogszabályainak, különösen a reklámozást és a költségekre vonatkozó főbb információkat megállapító szabályoknak, illetve a fogyasztók számára a tájékozott döntést lehetővé tevő digitális tartalom jellemzőire vonatkozó előírásoknak2. A 14 év alatti gyermekeknek játékokat értékesítő 55 oldal 71%-a (vagyis 39) nem tűnt összeegyeztethetőnek az uniós joggal.

A főbb problémák:

  1. Tisztességtelen feltételek: a szerződéses feltételek legyenek világosan láthatóak és tisztességesek. Összesen 230 weboldal (69%) tartalmazott tisztességtelennek minősülő feltételeket, például (i) a kereskedő felelősségének kizárása, ha a letöltés kárt okoz a fogyasztó berendezésében, (ii) annak kizárása, megelőzése vagy megnehezítése, hogy a fogyasztó jogait gyakorolva jogi vagy más orvoslatot keressen, vagy (iii) a fogyasztó megfosztása azon jogától, hogy új terméket kapjon vagy visszatérítést igényelhessen, ha a letöltött termék nem működik;

  2. Az elállástól való jog: a letöltés jellegéből adódóan a fogyasztó elveszíti a szerződéstől való elálláshoz fűződő jogát, miután – beleegyezésével – a letöltés megindult (magyarul a letöltött termék nem küldhető vissza). A kereskedőnek azonban a vásárlás előtt tájékoztatnia kell erről a fogyasztót. Ezt az információt 142 weboldal (az ellenőrzöttek 42%-a) nem tartalmazta;

  3. Hiányos adatok a kereskedő személyazonosságáról vagy címéről: a kereskedőnek a weboldalon kötelessége megadni azonosságát, földrajzi és e-mail címét, hogy a fogyasztó szükség esetén kapcsolatba léphessen vele. Ezeket az alapvető adatokat 121 weboldal (36%) nem tartalmazta.

Az összehangolt ellenőrző akció mellett a Bizottság egy kiegészítő tanulmányt3 is rendelt, amely az alábbiakat tárta föl:

  1. Információhiány a földrajzi korlátokról: előfordulhat, hogy a fogyasztó egy digitális tartalmat kizárólag a letelepedése szerinti országban képes használni, máshol nem; a kereskedőnek tájékoztatnia kell erről. Az ellenőrzött weboldalak 73%-a hallgat erről. Még ahol ez az információ fellelhető, ott is gyakran csak az általános feltételek között jelenik meg, és így nehéz megtalálni.

  2. Az „ingyenesnek” reklámozott játékok később gyakran valamiféle fizetéssel járnak: 10-ből majdnem 9 weboldal elmulasztotta előzetesen tájékoztatni a felhasználókat a fizetős kiegészítőkről vagy játék közben felmerülő beszerzésekről. Ez az információ ugyan gyakran szerepel a szerződéses feltételek között, ám nem az árra nem utal egyértelműen.

Háttér

A „nagytakarítás” (sweep) weboldalak egész EU-ra kiterjedő átvilágítása a fogyasztóijog-sértések megtalálása, és ezt követően a végrehajtás biztosítása érdekében. Az akciót a Bizottság koordinálja, és a nemzeti végrehajtó hatóságok egy időben hajtják végre. A digitális tartalmakra irányuló akcióra 2012 júniusában került sor; 2007 óta ez volt a hatodik „nagytakarítás”4.

Az európai polgárok egyre nagyobb része vásárol digitális tartalmat: az elmúlt 12 hónapban átlagosan az európai fogyasztók 79%-a használt online zenei szolgáltatást, és 60%-a online játékokat. Ágazati források5 szerint a zeneletöltés kereskedelmi volumene 2010-ben 677 millió € volt az EU-ban. A brit, német, francia, olasz, spanyol, holland és belga fogyasztók 2011-ben a becslések szerint 16,5 milliárd €-t költöttek online játékokra. A gyermekeknek szóló és „ingyen játszhatóként” reklámozott játékok egyre nagyobb szeletét adják az EU játékpiacának (a legutóbbi 12 hónapban az összes játék 50%-a tartozott ide).

Mi jön most?

A nemzeti hatóságok már elkezdték a cégek megkeresését, hogy felkérjék őket: adjanak magyarázatot vagy javítsák weboldalaikat. Ennek nem teljesítése jogi lépéseket vonhat maga után, ami pénzbírságot vagy akár a weboldal bezárását is jelentheti. A nemzeti végrehajtó hatóságok 2013 őszéig számolnak be a Bizottságnak, amely jelentést készít az eredményekről.

További információ:

A sweep-akciók weboldala: ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweeps_en.htm

MEMO/12/945

Kövessen minket a Twitteren: twitter.com/EU_Consumer

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

1 :

Erőforráshiány miatt Írország nem tudott részt venni.

2 :

távértékesítési irányelv, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv, e-kereskedelmi irányelv és, tisztességtelen szerződéses feltételekről szóló irányelv.

4 :

A korábbi ágazatok közé tartoztak a légitársaságok, a mobiltelefonok, az elektronikus termékek, az interneten vásárolt jegyek és a fogyasztói hitelek.

5 :

Lásd a 3. lábjegyzetben említett tanulmányt.


Side Bar