Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 3 december 2012

Berlijn krijgt Access City Award voor het toegankelijker maken van steden voor gehandicapten

Brussel, 3 december 2012 – Viviane Reding, vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft vandaag de Access City Award 2013 uitgereikt aan Berlijn. Berlijn krijgt de prijs voor zijn breed en strategisch toegankelijkheidsbeleid. De prijs is een initiatief van de Europese Commissie en het Europees Gehandicaptenforum. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse conferentie naar aanleiding van de Europese Dag van mensen met een handicap in Brussel. De prijs moedigt steden aan om hun kennis te delen en de toegankelijkheid voor iedereen te verbeteren.

"Mensen met een handicap ondervinden nog te veel moeilijkheden. Steden als Berlijn tonen ons hoe we het dagelijkse leven voor iedereen toegankelijker kunnen maken," aldus vicevoorzitter en EU-commissaris voor Justitie Reding. "Door een betere toegankelijkheid worden nieuwe commerciële kansen gecreëerd en worden innovatie en economische groei gestimuleerd. Daarom vormt toegankelijkheid de kern van de Europese gehandicaptenstrategie en werken we aan voorstellen voor een Europese toegankelijkheidswet. Ik wil die voorstellen volgend jaar indienen.”

De jury bekroonde Berlijn voor zijn strategisch en inclusief gehandicaptenbeleid. De vroeger verdeelde stad investeerde zwaar in een toegankelijke en drempelvrije leefomgeving. De jury legde de nadruk op het openbaar vervoer van Berlijn en op het feit dat de stad investeert in toegankelijkheid voor gehandicapten bij wederopbouwprojecten. Die allesomvattende toegankelijkheidsaanpak is stevig verankerd in het beleid en krijgt de volledige steun van de besluitvormers.

De andere finalisten zijn:

Nantes (Frankrijk): voor de totaalaanpak bij het ontwikkelen van een stad die toegankelijk is voor iedereen en voor een waaier aan bewustmakingsactiviteiten rond toegankelijkheid in het dagelijkse leven. Nantes heeft geïnvesteerd in opleidingen voor ontwerpers en architecten en is voortdurend in dialoog met de inwoners, zodat mensen met een beperking elkaar kunnen ontmoeten en gezamenlijk projecten kunnen opzetten.

Stockholm (Zweden): voor de inclusieve lange-termijnaanpak volgens het Design for All-concept. Met “Vision Stockholm in 2030” wil de stad, waarvan het centrum voor 30% uit water bestaat, een voor iedereen toegankelijke plek van wereldformaat worden. Voorbeelden zijn oversteekplaatsen voor voetgangers, openbare toiletten en speelplaatsen die toegankelijk zijn voor kinderen en ouders met een handicap.

Voor Europeanen is het van groot belang dat gehandicapten volledig kunnen deelnemen aan de samenleving. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van de Europese Commissie met het oog op de Europese Dag van mensen met een handicap op 3 december (zie IP/12/1296).

Achtergrond

'Toegankelijkheid' houdt in dat gehandicapten net zoals anderen toegang hebben tot de fysieke omgeving, vervoer, informatie- en communicatietechnologie en -systemen en andere faciliteiten en diensten.

De jaarlijkse Access City Award werd voor de derde maal uitgereikt. De eerste keer ging de prijs naar Avila in Spanje (IP/10/1641), de tweede keer naar Salzburg in Oostenrijk (IP/11/1492). De jury koos niet alleen drie finalisten en een winnaar, maar had ook speciale vermeldingen voor:

- Pamplona (Spanje) voor een toegankelijk stadsbeleid en een duurzaam milieubeleid. Pamplona stelde een vierjarenplan op voor de renovatie van de plaatselijke infrastructuur, ook in de oude stad. Stoepen werden verlaagd en er kwamen speelplaatsen en fitnessparken die toegankelijk zijn voor gehandicapten en ouderen. Hellingen, liften en voetgangersbruggen vormen een oplossing voor de niveauverschillen in de stad.

- Gdynia (Polen) voor zijn voortdurende inspanningen om het openbaar vervoer toegankelijk te maken. 97% van de bussen en 58% van de trolleybussen zijn nu toegankelijk voor gehandicapten. De stad heeft een informatiesysteem met brailleschrift en met wegwijzers, informatiezuilen en borden die bereikbaar zijn voor rolstoelgebruikers.

- Bilbao (Spanje) voor de inzet van informatie- en communicatietechnologie (ICT) ten voordele van gehandicapten, waaronder een telefonische informatiedienst voor mensen met hoor- of spraakproblemen, terminals voor simultaanvertaling in openbare gebouwen en ringleidingen voor mensen met een hoorapparaat.

- Tallaght (Ierland) voor een aantal innovatieve diensten die de levenskwaliteit verbeteren van inwoners met beperkingen, onder wie ouderen. Voorbeelden zijn onder meer een dienst die wegen en stoepen binnen 48 uur herstelt, informatiediensten, toegankelijke paden voor voetgangers, toegankelijke voorzieningen voor recyclage, toegankelijke bibliotheken en boeken in verschillende formaten voor mensen met een visuele handicap.

Voor meer informatie

Access City Award

www.accesscityaward.eu

Europese Commissie: mensen met beperkingen:

http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/index_en.htm

Eurobarometer-enquête – standpunten over toegankelijkheid in de EU:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_360_345_en.htm

Internetpagina van vicevoorzitter Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie:

http://ec.europa.eu/reding

Contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar