Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. december 3.

Berlin nyerte az akadálymentes városokat elismerő 2013-as Access City díjat

Brüsszel, 2012. december 3. – A mai napon Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke Berlin városának adta át a 2013-as Access City díjat. A díjat azért ítélték Berlinnek, mert elismerésre méltó, átfogó és stratégiai megközelítésmódot alkalmaz a mindenki számára akadálymentes város kialakítása érdekében. A díjat a Bizottság az Európai Fogyatékosügyi Fórummal együttműködve szervezi, és átadására Brüsszelben került sor a fogyatékos emberek európai napja alkalmából rendezett éves konferencián. A díj ösztönözni kívánja a városok közötti tapasztalatcserét és azt, hogy mindenki számára előnyös előrelépéseket tegyenek az akadálymentesítés terén.

„A fogyatékosok még mindig túl sok akadállyal szembesülnek a mindennapi életben, de az olyan városok, mint Berlin, példát mutatnak, hogy hogyan tehetők mindenki számára hozzáférhetővé az élet alapvető dolgai” nyilatkozta Redig alelnök, a Bizottság jogérvényesülési biztosa. „Az akadálymentesítés új üzleti lehetőségeket kínál, és ténylegesen ösztönözheti az innovációt és a gazdasági növekedést. Az akadálymentesítés ezért központi elem az európai fogyatékosságügyi stratégiában, és ezért készítünk jelenleg olyan javaslatokat, amelyek egy európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányulnak. Ezt a jövő évben tervezem előterjeszteni.”

A döntőbizottság választása azért esett Berlinre, mert értékelte stratégiai és inkluzív fogyatékosságügyi politikáját és azt, hogy komoly beruházásokat tett a korábban kettéosztott város mindenki számára elérhető, akadálymentes környezetté alakítása érdekében. A döntőbizottság kiemelte a berlini közlekedési rendszert, valamint a felújítási projektek keretében a fogyatékosok számára biztosítandó akadálymentesítés érdekében tett beruházásokat. Az akadálymentesítés átfogó berlini megközelítésmódja teljes mértékben beépül a város szakpolitikáiba, és a döntéshozók széles körű támogatását élvezi.

A döntőbe a következő városok jutottak még:

Nantes (Franciaország): a döntőbizottság értékelte a mindenki számára akadálymentes város kialakítására irányuló átfogó megközelítését, valamint azt, hogy sokféle tevékenységgel igyekeznek tudatosítani, hogyan érvényesülhet az akadálymentesítés a mindennapi életben. Nantes sokat költött a tervezők és építészek képzéseire, és párbeszédet tart fenn a polgárokkal annak elősegítésére, hogy a fogyatékosok találkozzanak egymással és közös projekteket alakítsanak ki.

Stockholm (Svédország): A „mindenki számára történő tervezést” követő hosszú távú, inkluzív megközelítéséért esett rá a választás. „Stockholm 2030-as jövőképe” azt célozza, hogy a központi területét nézve 30 %-ban vízből álló várost mindenki számára akadálymentes, világszínvonalú lakóhellyé alakítsa. Jó példa erre az a számtalan akadálymentes gyalogosátkelő, nyilvános illemhely és játszótér, amelyeket már a fogyatékos gyermekek és szülők is használni tudnak.

Az európaiaknak határozott meggyőződésük, hogy a fogyatékos embereknek biztosítani kell a társadalomban való teljes körű részvétel lehetőségét, mint ez kiderül az Európai Bizottság által december 3-át, a fogyatékos emberek európai napját megelőzően kiadott új felmérésből (lásd: IP/12/1296).

Előzmények

Az „akadálymentesítés” azt jelenti, hogy a fogyatékos személyek másokkal egyenlő mértékű hozzáféréssel rendelkezzenek a fizikai környezet, a közlekedés, az információs és kommunikációs technológiák és rendszerek, valamint más létesítmények és szolgáltatások terén.

Idén harmadik alkalommal ítélik oda az Access City díjat. Első alkalommal a spanyolországi Ávila (IP/10/1641), második alkalommal pedig az ausztriai Salzburg (IP/11/1492) nyerte el. A nyertesen és a három döntősön kívül a zsűri az idén külön dicséretben részesítette az alábbi városokat:

Pamplonát (Spanyolország), az akadálymentes városi környezetért és a fenntartható környezetvédelmi politikákért. Pamplona négyéves tervet alakított ki a helyi infrastruktúra, ezen belül az óváros felújítására: alacsonyabbá tette a járdákat, akadálymentes játszótereket, fogyatékosoknak és időseknek szánt szabadidőparkokat létesített, valamint a város szintkülönbséggel bíró területein rámpákkal, liftekkel és gyaloghidakkal oldotta meg az akadálymentesítést.

Gdyniát (Lengyelország), a tömegközlekedés akadálymentesítésére irányuló folyamatos erőfeszítéseiért: a fogyatékosok már a buszok 97 %-át és a trolik 58 %-át akadálymentesen használhatják. A város Braille-írást alkalmazó információs rendszert, valamint kerekesszékkel közlekedők számára is megközelíthető jelzőtáblákat, hirdetőoszlopokat és tájékoztató táblákat is bevezetett.

Bilbaót (Spanyolország), az információs és kommunikációs technológiák (ikt) fogyatékosok javára való alkalmazásáért. Ezen belül telefonos információs rendszer alakítottak ki a hallás- vagy beszédzavarokkal küzdők számára, szimultán fordítóterminálokat létesítettek a nyilvános hivatalokban, valamint indukciós hurokerősítő-rendszert alkalmaznak, hogy a hallókészüléket használók számára kiszűrjék a háttérzajt és javítsák a szolgáltatásokat.

Tallaght-t (Írország), a fogyatékos lakosok és az idősek életminőségét javító innovatív szolgáltatások széles skálájáért. Ide tartozik például a 48 órás út-és járdajavító szolgálat, tájékoztató szolgáltatások, akadálymentes járdák, akadálymentes újrahasznosító létesítmények, akadálymentes könyvtárak, valamint különböző formátumban elérhető könyvek a látáskárosultak számára.

További információk

Access City díj:

www.accesscityaward.eu

Európai Bizottság: A fogyatékossággal élők:

http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/index_en.htm

Eurobarométer felmérés – európaiak hozzáállása az akadálymentesítéshez:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_360_345_en.htm

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar