Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 3 декември 2012 г.

Берлин печели „Достъпен град“ за 2013 г. — наградата за градовете с най-добри условия за хората с увреждания

Брюксел, 3 декември 2012 г. — Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг връчи днес наградата „Достъпен град“ за 2013 г. на градската управа на Берлин. Наградата се присъжда като признание за комплексния стратегически подход на Берлин в изграждането на достъпна за всички градска среда. Конкурсът за наградата се организира от Комисията заедно с Европейския форум на хората с увреждания и беше представен по повод ежегодната конференция за Европейския ден на хората с увреждания в Брюксел. Целта на наградата е да се насърчат градовете да споделят своя опит и да подобряват достъпността в полза на всички.

Хората с увреждания продължават да срещат твърде много бариери в ежедневието си, но градове като Берлин са начело на усилията за повишаване на достъпността за всички“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. „Достъпността предлага нови възможности за бизнес и може да представлява истински стимул за иновациите и икономическия растеж. Ето защо достъпността е в центъра на европейската стратегия за хората с увреждания и затова подготвяме предложения за европейски акт за достъпност, които възнамерявам да представя през следващата година.“

Журито избра Берлин заради неговата стратегическа и приобщаваща политика за хората с увреждания, по линия на която бяха направени големи инвестиции за превръщането на разделения в миналото град в достъпна градска среда без бариери. Журито изтъкна качествата на транспортната система на Берлин и инвестициите в достъпността за хората с увреждания, направени в рамките на проектите за възстановяване. Комплексният подход на Берлин към достъпността е неизменна част от политиките на градската управа и среща широка подкрепа сред управниците на града.

Останалите финалисти са:

Нант (Франция): възнаграден за цялостния си подход към проектирането на достъпна за всички градска среда и разнообразието от дейности, целящи да повишат осведомеността за достъпността в ежедневието. Нант инвестира в обучения за проектанти и архитекти и поддържа диалог с гражданите, което дава възможност на хората с увреждания да се срещат и да създават общи проекти.

Стокхолм (Швеция): избран за своя дългосрочен, приобщаващ подход за универсален дизайн. Инициативата „Визия Стокхолм през 2030 г.“ има за цел да превърне града, чиято централна част е заета на 30 % от вода, в достъпен за всички град от световна класа. Добри примери за това са пешеходните пътеки, обществените тоалетни и детските площадки, проектирани така, че да са достъпни за деца и родители с увреждания.

Европейците са твърдо убедени, че хората с увреждания трябва да могат да участват пълноценно в обществото. Това показва ново проучване на Европейската комисия, публикувано по повод Европейския ден на хората с увреждания на 3 декември (вж. IP/12/1296).

Контекст

„Достъпност“ означава равноправен достъп на хората с увреждания до физическата среда, транспорта, информационните и комуникационните технологии и системи и други съоръжения и услуги.

Това е третото годишно издание на наградата „Достъпен град“. Първата награда беше присъдена на гр. Авила в Испания (IP/10/1641), а втората — на гр. Залцбург в Австрия (IP/11/1492). В допълнение към победителя и тримата финалисти тази година журито отличи със специално признание:

Памплона (Испания) за достъпната градска среда и устойчивите политики в областта на околната среда. Памплона изработи четиригодишен план за обновяване на местната инфраструктура, включително стария град: бяха снижени бордюрите, бяха монтирани достъпни детски площадки и паркове за физическа активност за хората с увреждания и възрастните хора, а в неравните части на града достъпността е осигурена с помощта на рампи, асансьори и надлези.

Гдиня (Полша) за усилията, които полага за осигуряването на достъпност в обществения транспорт: 97 % от автобусите и 58 % от тролейбусите вече са достъпни за хора с увреждания. В града е въведена също така информационна система с описания и табели с брайлови символи, платформи и информационни табла, достъпни за хора в инвалидни колички.

Билбао (Испания) за употребата на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в полза на хората с увреждания, включително телефонни справочни услуги за хората със слухови или говорни затруднения, терминали със симултанен превод в работещите с граждани служби, както и индукционни вериги за премахване на фоновия шум и подобряване на услугите за хората, използващи слухови апарати.

Талат (Ирландия) за набора от новаторски услуги за подобряване качеството на живот на гражданите с увреждания и възрастните хора. Примерите включват ремонт на улични и тротоарни настилки в рамките на 48 часа, информационни услуги, достъпни пешеходни пътеки, достъпни съоръжения за рециклиране на отпадъци, достъпни библиотеки и наличност на книги в различни формати за лицата с увредено зрение.

За повече информация

Награда „Достъпен град“

www.accesscityaward.eu

Европейска комисия: Хора с увреждания:

http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/index_en.htm

Проучване на Евробарометър — Отношение към достъпността в ЕС:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_360_345_en.htm

Уебсайт на заместник-председателя Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието:

http://ec.europa.eu/reding

За контакти:

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar