Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 4. joulukuuta 2012

Lentoturvallisuus: Lentoyhtiöiden musta lista ajan tasalle

Euroopan komissio on tänään kahdennenkymmenennen kerran päivittänyt unionin luetteloa lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa on rajoitettu EU:ssa. Tämä luettelo tunnetaan paremmin "EU:n mustana listana". Luetteloon on huomattavien turvallisuusongelmien vuoksi lisätty Eritreassa hyväksytyt lentoyhtiöt. Toisaalta mustalta listalta voitiin poistaa kaikki Mauritaniassa hyväksytyt lentoyhtiöt Mauritanian turvallisuustilanteen parannuttua. Sama koskee jordanialaista lentoyhtiötä nimeltä Jordan Aviation, joka poistettiin myös luettelosta. Libyan osalta havaittiin niin ikään edistystä, mutta Libyan viranomaiset olivat yhtä mieltä siitä, että libyalaisten lentoyhtiöiden ei pitäisi liikennöidä Eurooppaan ennen kuin ne on sertifioitu kokonaan uudelleen komissiota tyydyttävällä tavalla.

Liikenneasioista vastaava komission varapuheenjohtaja Siim Kallas totesi komission olevan valmis auttamaan mustalle listalle joutuneita maita kaikin tavoin teknisten ja hallinnollisten valmiuksien kehittämiseksi ja turvallisuusongelmien ratkaisemiseksi mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. "Olen iloinen, että yksi maa ja monia lentoyhtiöitä on voitu poistaa listalta. Tämä osoittaa merkittävää edistystä. Turvallisuuden on kuitenkin aina oltava etusijalla, emmekä voi hyväksyä sen suhteen mitään kompromisseja. Tästä syystä Eritrea päätettiin lisätä listalle", Kallas lisäsi.

Päivitetty musta lista korvaa edellisen version, joka laadittiin huhtikuussa 2012, ja se on nähtävillä komission verkkosivulla1.

Luettelosta poistettiin kaikki Mauritaniassa hyväksytyt lentoyhtiöt, koska maan toimivaltaiset viranomaiset olivat saaneet aikaan poikkeuksellista edistymistä ja ottaen huomioon tarkastuskäynti, joka komission on määrä piakkoin toteuttaa. Tämä edistyminen todettiin Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) paikalla tekemän kahden onnistuneen tarkastuskäynnin yhteydessä. Koska kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jonkin valtion kaikkia lentoyhtiöitä koskeva toimintakielto poistetaan, Mauritania sitoutui sallimaan EU:hun liikennöitävät lennot ainoastaan tiukoin ehdoin.

Mustalta listalta poistettiin myös Jordaniassa toimintalupansa saanut Jordan Aviation ‑lentoyhtiö, jonka osalta aiemmin määritellyt puutteet oli saatu korjattua. Nämä parannukset havaittiin komission paikalle tekemän arviointikäynnin aikana.

Riskien ehkäisemiseksi kaikki Eritreassa toimintalupansa saaneet lentoyhtiöt oli asetettava toimintakieltoon, koska ICAO:n ilmoittama turvallisuusongelma on edelleen ratkaisematta eivätkä Eritrean toimivaltaiset viranomaiset ole toteuttaneet riittäviä toimenpiteitä riskien alentamiseksi.

Libyan siviili-ilmailuviranomaisten ja Libyan liikenneministeriön kanssa järjestettiin tiiviitä neuvotteluja. Niiden tuloksena Libyan siviili-ilmailuviranomaiset sopivat säilyttävänsä kaikkiin Libyassa hyväksyttyihin lentoyhtiöihin sovellettavat vapaaehtoiset rajoitukset, joilla Libyan lentoyhtiöitä estetään liikennöimästä EU:hun, kunnes ne on sertifioitu kokonaan uudelleen kansainvälisten turvallisuusnormien mukaisesti. Komissio seuraa edelleen tiiviisti Libyan viranomaisten vahvistamien toimenpiteiden täytäntöönpanoa.

EU:n mustaa listaa mukautettiin myös poistamalla siltä seuraavien maiden osalta joitakin lentoyhtiöitä, joita ei enää ollut olemassa, ja lisäämällä sille uusia vasta perustettuja lentoyhtiöitä: Filippiinit, Honduras, Indonesia, Kazakstan, Kirgisia, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Päiväntasaajan Guinea ja Ruanda. Tämän seurauksena listalla ei enää ole yhtään Ruandan eikä Hondurasin lentoyhtiötä.

Komissio tunnustaa lisäksi Aruban, Filippiinien, Indonesian, Libyan, Kazakstanin, Kirgisian, Madagaskarin ja Venäjän turvallisuusvalvontaviranomaisten pyrkimykset uudistaa siviili-ilmailujärjestelmää ja parantaa turvallisuutta sen varmistamiseksi, että kansainvälisiä turvallisuusnormeja sovelletaan tehokkaasti ja johdonmukaisesti. Komissio on yhteistyössä ICAO:n, EU:n jäsenvaltioiden ja EASA:n kanssa valmis tarjoamaan näihin uudistuksiin aktiivista lisätukea, jolla joitain näistä maista autetaan pääsemään pois mustalta listalta turvallisuustilanteen parannuttua entisestään.

Komissio lupaa jatkossakin tukea kansainvälisten turvallisuusnormien noudattamisen parantamista aina kun mahdollista ja on antanut Euroopan lentoturvallisuusvirastolle EASA:lle valtuudet tehdä teknisiä avustuskäyntejä niiden maiden toimivaltaisten viranomaisten tukemiseksi, jotka pyrkivät parantamaan turvallisuutta.

Komission tänään antama päätös perustuu lentoturvallisuuskomitean yksimieliseen lausuntoon. Lentoturvallisuuskomitea koostuu EU:n kaikkien 27 jäsenvaltion sekä Kroatian, Norjan, Islannin, Sveitsin ja EASA:n edustajista.

Taustaa

Ajan tasalle saatetulla mustalla listalla on 20 maan kaikki lentoyhtiöt. Yhteensä näitä tiedossa olevia lentoyhtiöitä on 287, ja ne on asetettu täydelliseen lentotoimintakieltoon Euroopan unionissa. Nämä maat ovat Afganistan, Angola, Benin, Djibouti, Eritrea, Filippiinit, Gabon (lukuun ottamatta kolmea lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Indonesia (lukuun ottamatta kuutta lentoyhtiötä), Kazakstan (lukuun ottamatta yhtä lentoyhtiötä, jonka toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Kirgisia, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Liberia, Mosambik, Päiväntasaajan Guinea, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone, Sudan ja Swazimaa.

Musta lista sisältää myös kolme yksittäistä lentoyhtiötä: Blue Wing Airlines Surinamesta, Meridian Airways Ghanasta ja Conviasa Venezuelan bolivariaanisesta tasavallasta.

Lisäksi musta lista sisältää seuraavat 10 lentoyhtiötä, joihin sovelletaan toimintarajoituksia ja joilla on näin ollen lupa liikennöidä EU:hun tiukoin ehdoin: Air Astana Kazakstanista sekä Afrijet, Gabon Airlines ja SN2AG Gabonista (kuten edellä on mainittu), Air Koryo Korean demokraattisesta kansantasavallasta, Airlift International Ghanasta, Air Service Comores, Iran Air, TAAG Angolan Airlines ja Air Madagascar.

Yhteyshenkilöt:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar