Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 4 декември 2012 г.

Авиационна безопасност: Комисията актуализира списъка на ЕС със забранени авиокомпании

Европейската комисия прие днес 20-ата актуализация на европейския списък на въздушните превозвачи, които са предмет на оперативна забрана или ограничения на дейността в рамките на Европейския съюз, по-известен като „списък на ЕС за авиационна безопасност“. Поради сериозни опасения във връзка с безопасността към списъка са добавени въздушните превозвачи, лицензирани в Еритрея. От друга страна, вследствие на подобрение на състоянието на безопасността в Мавритания, стана възможно да се извадят от списъка всички въздушни превозвачи, лицензирани в тази държава. Това се отнася и за превозвача на Йордания ― Jordan Aviation, който също бе изваден от списъка. Напредък бе отбелязан и в Либия, но либийските власти се съгласиха, че на либийските превозвачи няма да бъде разрешено да оперират в Европа до момента, в който бъдат повторно лицензирани изцяло по начин, който удовлетворява Комисията.

Сийм Калас, заместник-председател на Комисията, отговарящ за транспорта, заяви: „Комисията е готова да положи максимални усилия, за да подпомогне държавите, включени в списъка за авиационна безопасност, в изграждането на технически и административен капацитет с цел преодоляване на затрудненията в областта на безопасността по възможно най-бързия и ефективен начин. Радвам се, че една държава и няколко авиокомпании са заличени от списъка. Това е значителен напредък. Безопасността обаче винаги трябва да стои на първо място и не можем да допуснем компромиси в тази област, на което се дължи и решението относно Еритрея.“

Новият списък заменя предишната версия от април 2012 г. и е на разположение за справка на уебсайта1 на Комисията.

Всички въздушни превозвачи, лицензирани в Мавритания, бяха извадени от списъка след изключителния напредък, постигнат от компетентните органи, и изгледите Комисията да проведе посещение с цел проверка на място. Този напредък бе признат в рамките на две успешни мисии, проведени на място от Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО). Тъй като това е първият случай на премахване на пълна забрана, засягаща всички въздушни превозвачи от дадена държава, Мавритания се ангажира да разрешава полети до Съюза само при строго определени условия.

Лицензираната в Йордания Jordan Aviation също бе извадена от списъка след успешното решаване на установените преди това проблеми. Подобренията бяха установени по време на оценката, извършена на място от Комисията.

С оглед предотвратяването на рискове се наложи налагането на оперативна забрана на всички въздушни превозвачи, лицензирани в Еритрея, поради наличието на изключително сериозни опасения във връзка с безопасността, за които бе получено уведомление от ИКАО, както и на липсата на подходящи мерки за намаляване на риска от страна на компетентните органи на Еритрея.

Бяха проведени и засилени консултации с либийските компетентни органи в областта на гражданското въздухоплаване и либийския министър на транспорта. В резултат на това либийските компетентни органи приеха да се запазят доброволните ограничения, приложими за всички въздушни превозвачи, лицензирани в Либия, които ги изключват от списъка на превозвачите, имащи право да извършват полети до ЕС, докато не бъдат повторно лицензирани изцяло в съответствие с международните стандарти за безопасност. Изпълнението на мерките, за които е взето решение от страна на либийските власти, ще продължи да бъде внимателно наблюдавано от страна на Комисията.

Европейският списък за авиационна безопасност бе актуализиран също с цел да се извадят от него някои превозвачи, които са престанали да съществуват, или да се добавят нови превозвачи, създадени наскоро в редица държави ― Република Конго, Демократична република Конго, Екваториална Гвинея, Хондурас, Индонезия, Казахстан, Киргизката република, Филипините и Руанда. Вследствие на това в списъка вече не присъстват превозвачи от Руанда и Хондурас.

На последно място Комисията отчете усилията, положени от компетентните надзорни органи по сигурността в Аруба, Индонезия, Либия, Казахстан, Киргизката република, Мадагаскар, Филипините и Русия за реформиране на системата на гражданското въздухоплаване и по-специално за повишаване на безопасността като гаранция за ефективното и системно прилагане на международните стандарти за безопасност. Комисията е готова да продължи да предоставя активна подкрепа за тези реформи в сътрудничество с ИКАО, държавите — членки на ЕС и Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) с цел да се помогне на някои от тези държави да бъдат извадени от списъка, когато положението във връзка с безопасността се подобри в по-голяма степен.

Комисията продължава изцяло и при всяка възможност да подкрепя по-широкото прилагане на международните стандарти за безопасност и упълномощи ЕААБ да проведе поредица от мисии за оказване на техническа помощ в подкрепа на усилията на компетентните органи в редица държави за повишаване на нивото на безопасност.

Днешното решение на Комисията се основава на единодушното становище на Комитета за авиационна безопасност, който се състои от представители на 27-те държави — членки на ЕС, Хърватия, Норвегия, Исландия, Швейцария и ЕААБ.

Контекст

Актуализираният европейски списък за авиационна безопасност включва всички превозвачи, лицензирани в 20 държави (общо 287 известни въздушни превозвачи), чиято дейност е напълно забранена в Европейския съюз: Афганистан, Ангола, Бенин, Джибути, Екваториална Гвинея, Еритрея, Габон (с изключение на трима превозвачи в режим на ограничения и определени условия), Замбия, Индонезия (с изключение на шестима превозвачи), Казахстан (с изключение на един превозвач в режим на ограничения и определени условия), Киргизката република, Република Конго, Демократична република Конго, Либерия, Мозамбик, Сао Томе и Принсипи, Сиера Леоне, Свазиленд, Судан и Филипините.

Списъкът включва и четирима индивидуални превозвачи: Blue Wing Airlines (Суринам), Meridian Airways (Гана) и Сonviasa (Боливарска република Венецуела).

Освен това списъкът включва 10 авиокомпании, които подлежат на оперативни ограничения и съответно имат право да извършват полети до ЕС при строго определени условия: Air Astana (Казахстан) и Afrijet, Gabon Airlines и SN2AG (Габон), както е посочено по-горе, Air Koryo (Корейска народнодемократична република), Airlift International (Гана), Air Service Comores, Iran Air, TAAG Angolan Airlines и Air Madagascar.

За контакти :

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar