Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE EL

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 30 november 2012

Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht strijden om de titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2018

De jury die de Nederlandse kandidaat-steden voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 moet beoordelen, is vandaag in Amsterdam bijeengekomen en heeft bij de preselectie Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht voor de titel voorgedragen. De geselecteerde steden zullen nu hun kandidatuur verder stofferen met het oog op de tweede, definitieve ronde. De jury komt in september 2013 opnieuw bijeen om de stad aan te bevelen die in 2018 samen met Valletta (Malta) Culturele Hoofdstad van Europa moet worden.

Androulla Vassiliou, EU-commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, zei hierover: "De voorstellen van de vijf concurrerende Nederlandse steden waren zonder uitzondering heel goed en ik wens Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht hartelijk geluk met hun voordracht. Samen met Erasmus, waarvoor ik ook verantwoordelijk ben, is het evenement 'Culturele Hoofdstad van Europa' een van de meest succesvolle EU-initiatieven sinds de start in 1985. De titel levert aanzienlijke culturele, economische en maatschappelijke voordelen op en het is dan ook geen verrassing dat er in Nederland hevig om werd gestreden. Ik ben er zeker van dat de selectieprocedure de ontwikkeling op lange termijn van de drie voorgeselecteerde steden zal versterken."

Volgens het Besluit van het Europees Parlement en de Raad dat de criteria voor de Culturele Hoofdstad van Europa bepaalt (1622/2006/EG), organiseren Nederland en Malta het evenement in 2018. De Maltese hoofdstad Valletta werd op 12 oktober voor de titel aanbevolen (IP/12/1099).

Nederland heeft eind 2011 geïnteresseerde steden opgeroepen om te kandideren. Vijf steden zijn daarop ingegaan: Den Haag, Eindhoven, Leeuwarden, Maastricht en Utrecht.

Na Guimarães (Portugal) en Maribor (Slovenië) dit jaar worden Marseille (Frankrijk) en Košice (Slowakije) Culturele Hoofdstad van Europa in 2013; dan volgen Umeå (Zweden) en Riga (Letland) in 2014, Bergen (België) en Plzen (Tsjechië) in 2015, Wrocław (Polen) en Donastia-San Sebastián (Spanje) in 2016. Voor 2017 heeft de jury Aarhus (Denemarken) en Paphos (Cyprus) voorgedragen als Culturele Hoofdsteden van Europa.

Achtergrond

De jury die aanbevelingen formuleert bij de preselectie, bestaat uit 13 leden, waarvan zeven benoemd door de Europese instellingen en zes door de betrokken lidstaat. De volgende juryleden zijn benoemd door de Europese instellingen:

  • benoemd door de Europese Commissie: Manfred Gaulhofer (Oostenrijk), directeur-generaal van Graz 2003 en leider van talrijke Europese projecten; Sir Jeremy Isaacs (Verenigd Koninkrijk), televisieproducent en voormalig directeur van de Royal Opera, Covent Garden;

  • benoemd door de Raad: Erna Hennicot-Schoepges (Luxemburg), voormalig minister van Cultuur en voormalig lid van het Europees Parlement, de Vergadering van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), nu aan het hoofd van verscheidene nationale en internationale culturele organisaties; Constantin Chiriac (Roemenië), voormalig vicevoorzitter van Sibiu 2007 en huidig directeur van het nationaal theater, Radu Stanca;

  • benoemd door het Europees Parlement: Jordi Pardo (Spanje), verantwoordelijk voor culturele projecten op internationaal niveau; Steve Green (Verenigd Koninkrijk), deskundige en onderzoeker cultuurbeleid;

  • benoemd door het Comité van de Regio's: Elisabeth Vitouch (Oostenrijk), lid van de Commissie cultuur en opleiding van het Comité van de Regio's en lid van de Weense gemeenteraad.

In het huidige systeem om de Culturele Hoofdsteden van Europa aan te wijzen, bestaat de selectieprocedure uit twee ronden: een preselectie, waarna er een shortlist van kandidaat-steden wordt opgesteld, en negen maanden later een definitieve selectie. De geselecteerde steden worden dan officieel aangewezen door de Raad van ministers van de EU.

Meer informatie

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and actions/capitals/european-capitals-of-culture_en.htm

Europese Commissie: Onderwijs en Opleiding

Androulla Vassiliou's website

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)


Side Bar