Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

sporočilo za medije

Bruselj, 30. novembra 2012

Okolje: Podelitev nagrad Komisije za inovativne rešitve za upravljanje voda

Evropska komisija je razglasila letošnje dobitnike nagrad evropskega sistema za okoljsko ravnanje in presojo (EMAS). Šest zmagovalnih organizacij je pokazalo odličnost pri spoštovanju in ohranjanju okolja ter pri uporabi inovativnih rešitev za izboljšanje upravljanja voda. Nagrade so bile podeljene na sinočnji slovesnosti v Bruslju.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je povedal: „voda je dragocen vir zato moramo z njo bolje ravnati. Zelo me veseli, da lahko čestitam nagrajencem nagrade EMAS za izredne rezultate, ki so jih njihove organizacije dosegle pri vprašanjih upravljanja voda. S to nagrado Evropska komisija izraža priznanje njihovi izjemni okoljski uspešnosti na tem področju. Nadaljujte z dobrim delom!“

Letošnji zmagovalci med 27 nominiranci so: Abwasserverband Anzbach Laabental (Avstrija), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Nemčija), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Nemčija), Lafarge Cement (Združeno kraljestvo), Občina Tavarnelle Val di Pesa (Italija) in Bristolski mestni svet (Združeno kraljestvo).

Zmagovalci iz zasebnega sektorja in njihovi dosežki

Mikro organizacije: Abwasserverband Anzbach Laabental (Avstrija) je združenje za inovativne naprave za čiščenje odplak, ustanovljeno leta 1972. Skupnosti, ki so članice združenja, odplake čistijo na ekološko varen način in prebivalce spodbujajo k okolju prijaznemu odstranjevanju odpadkov. Da bi se izognili nevarnemu onesnaženju voda, združenje prijavi vse negospodinjske onesnaževalce, člani združenja pa sodelujejo samo s certificiranimi dobavitelji, ki se vsako leto ocenijo.

Male organizacije: Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Nemčija) upravlja počitniško naselje in kamp Wulfenerhals na otoku Fehmarn v Baltskem morju. Organizacija je uvedla integriran sistem vodnega cikla in biološko čistilno napravo, ki omogoča ponovno uporabo reciklirane odpadne vode za zalivanje trat. V prostore za prhanje so namestili mehanizme varčevanja z vodo, za čiščenje in pranje pa uporabljajo le biološka sredstva.

Srednje organizacije: Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Nemčija) je pivovarna, ki proizvaja organska piva in brezalkoholne pijače. Podjetje varčuje z vodo tako, da uporablja deževnico in reciklirane vode. Neumarkter Lammsbräu svoje zaposlene izobražuje glede varčevanja z vodo in zagotavlja odgovorno uporabo vode iz vrelca, katerega lastnik je. Ker uporabljajo samo ekološke surovine, njihove odpadne vode ne vsebujejo pesticidov.

Velike organizacije: Lafarge Cement (Združeno kraljestvo) je največja cementarna Združenega kraljestva, ki je naročila neodvisno oceno ekološkega odtisa njihovih proizvodov, in sicer v njihovem celotnem življenjskem ciklu, na vodo. To je privedlo do boljše učinkovitosti rabe vode pri procesu izdelave cementa: 1,22 m3 vode na tono PCE (Portland Cement Equivalent) v letu 2010, medtem ko je bilo v letu 2011 porabljene le 0,142 m3 vode na tono PCE. Pri razvoju novih vrst cementa zdaj upoštevajo količino vode, ki jo potrebuje končni uporabnik.

Zmagovalci iz zasebnega sektorja in njihovi dosežki

Male organizacije: Občina Tavarnelle Val di Pesa (Toskana, Italija) zahteva, da se tehnologije za varčevanje z vodo namestijo v vseh na novo zgrajenih zgradbah. Občina je prav tako uvedla načrte za izboljšave v kmetijstvu, ki bi omogočili zmanjševanje erozije in odtekanja. Občinski svet vidike upravljanja voda upošteva tudi pri odločanju o kapitalskih naložbah, javnih naročilih in drugih dejavnostih ter organizira okoljska usposabljanja za gostinsko‑hotelirski sektor.

Velike organizacije: Bristolski mestni svet (Združeno kraljestvo) spodbuja sheme učinkovite rabe vode, ki vključujejo zbiranje deževnice, trajnostno mestno odvajanje vode in zmanjšano porabo vode v mestnih programih hortikulture, kar je porabo vode v Bristolu od leta 2009/2010 zmanjšalo za 11 %. Strategija za prihodnji razvoj mesta vključuje ključne politike za ohranjanje vode. Kakovost rečnih površinskih voda v mestu se tudi izboljšuje z lokalnimi pobudami.

Ozadje

Evropski sistem za okoljsko ravnanje in presojo (EMAS) je orodje upravljanja za organizacije, katerega cilj je izboljšanje njihove okoljske in finančne uspešnosti ter obveščanje o njihovih okoljskih dosežkih. EMAS vodi k večji uspešnosti, verodostojnosti in preglednosti registriranih organizacij.

Leta 2005 se je Evropska komisija odločila, da bo nagradila odlično delo organizacij, ki so registrirane v EMAS, in sicer z uvedbo nagrad EMAS. Nagrade EMAS vsako leto potrjujejo izredne dosežke na določenem okoljskem področju.

Tema nagrade za leto 2012 je „Upravljanje voda, vključno z učinkovito porabo vode in kakovostjo vode“. Letos je bilo nominiranih 27 organizacij iz 14 evropskih držav. Šest zmagovalcev je izbrala žirija, sestavljena iz strokovnjakov, ki ji je predsedovala Jacqueline McGlade, izvršna direktorica Evropske agencije za okolje. Slovesna podelitev nagrad se je odvijala v dvorani „Ateliers des Tanneurs“ v Bruslju.

Več informacij:

http://ec.europa.eu/environment/emas/emasawards/index.htm

Uredba EMAS:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R1221:SL:NOT

Kontakta:

Joe Hennon (+32 22953593)

Monica Westeren (+32 22991830)


Side Bar