Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 30 november 2012

Milieu: Commissie bekroont innovatieve oplossingen waterbeheer

De Europese Commissie heeft de winnaars van dit jaar bekendgemaakt van de prijzen die in het kader van het "European Eco-Management and Audit Scheme" (Europees milieubeheer- en milieuauditsysteem = EMAS) worden uitgereikt. De zes winnende organisaties munten uit in respect voor en instandhouding van het milieu en in innovatieve oplossingen ter verbetering van hun waterbeheer. De prijzen werden gisteravond uitgereikt tijdens een ceremonie in Brussel.

Milieucommissaris Janez Potočnik: "Water is een kostbaar goed waarmee zorgvuldiger moet worden omgesprongen. Het verheugt mij dus ten zeerste dat ik al de organisaties die de EMAS-prijzen in de wacht hebben gesleept, mag feliciteren met de door hen bedachte oplossingen op het gebied van waterbeheer, waarmee zulke indrukwekkende resultaten worden neergezet. Met deze prijzen wil de Europese Commissie haar waardering uitdrukken voor de uitstekende milieuprestaties op dit gebied. Ga zo door!"

De winnaars van dit jaar, die uit 27 inzenders werden geselecteerd, zijn: Abwasserverband Anzbach Laabental (Oostenrijk), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Duitsland), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Duitsland), Lafarge Cement (Verenigd Koninkrijk), Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Italië), Bristol City Council (Verenigd Koninkrijk).

Winnaars uit de particuliere sector en hun verwezenlijkingen

Micro-organisaties: Abwasserverband Anzbach Laabental (Oostenrijk) is een in 1972 opgerichte organisatie die innovatieve oplossingen voor het zuiveren van afvalwater heeft bedacht. De bij deze organisatie aangesloten leden zuiveren hun afvalwater op een ecologisch verantwoorde manier en promoten milieuvriendelijke afvalverwijdering bij het grote publiek. Bedrijven die niet-huishoudelijk afvalwater produceren, worden geregistreerd om gevaarlijke vervuiling van het water te voorkomen en de leden van de organisatie werken slechts samen met gecertificeerde bedrijven die jaarlijks worden geëvalueerd.

Kleine organisaties: Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Duitsland) is verantwoordelijk voor het beheer van het "Wulfenerhals camping and holiday park" op het eiland Fehmarn in de Oostzee. Deze organisatie heeft een geïntegreerd waterkringloopsysteem geïnstalleerd en een biologische waterzuiveringsinstallatie waarmee gerecycleerd afvalwater kan worden hergebruikt voor het besproeien van het gazon. Ze heeft ook voorzieningen geïnstalleerd waarmee in de douches water kan worden bespaard en ze maakt uitsluitend gebruik van biologische schoonmaak‑ en wasmiddelen.

Middelgrote organisaties: Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Duitsland) is een brouwerij die biologische bieren en niet-alcoholische dranken produceert. De brouwerij bezuinigt op water door van regenwater en van gerecycleerd water gebruik te maken. Neumarkter Lammsbräu instrueert zijn werknemers op het vlak van waterbesparing en ziet erop toe dat het water van de bronnen die eigendom zijn van de brouwerij op verantwoorde wijze wordt gebruikt. De brouwerij maakt enkel gebruik van ecologische grondstoffen zodat geen pesticiden in haar afvalwater terechtkomen.

Grote organisaties: Lafarge Cement (VK), de grootste cementfabriek van het VK, verrichtte onderzoek naar de ecologische voetafdruk van de totale hoeveelheid water die voor de volledige levenscyclus van haar producten nodig was. Dat leidde tot een efficiënter waterverbruik bij haar cementproductie: 1,22m3 water per ton PCE (Portland Cement Equivalent) in 2010, tegenover 0,142m3 water per ton PCE in 2011. Bij het bedenken van nieuwe cementsoorten houdt het bedrijf nu ook rekening met het water dat de eindgebruiker nodig heeft.

Winnaars uit de openbare sector en hun verwezenlijkingen

Kleine organisaties: Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Toscane, Italië): deze gemeente eist dat in alle nieuwe gebouwen waterbesparende technologie wordt geïnstalleerd. De gemeente heeft ook verbeteringen op het gebied van de landbouw voorgesteld die erosie en het wegstromen van water moeten beperken. De gemeenteraad houdt nu rekening met aspecten van waterbeheer wanneer hij beslissingen neemt in verband met kapitaalinvesteringen, aanbestedingen en andere activiteiten en organiseert milieutraining voor de toeristische sector.

Grote organisaties: Bristol City Council (VK) promoot programma's voor efficiënter watergebruik waarin onder meer de opslag van regenwater, duurzame stedelijke afwatering en een lager waterverbruik bij het tuinonderhoud door de stadsdiensten aan bod komen. Op die wijze daalde het waterverbruik van Bristol sedert 2009/2010 met 11 %. In de strategie voor de toekomstige stadsontwikkeling is er plaats ingeruimd voor belangrijke beleidsmaatregelen voor het behoud van water. De kwaliteit van het oppervlaktewater van de rivieren in heel de stad wordt ook verbeterd door lokale initiatieven.

Achtergrond

Het Europees milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS) is een beheersinstrument voor organisaties die ernaar streven hun milieuprestaties en financiële prestaties te verbeteren en over hun verwezenlijkingen op milieugebied te communiceren. EMAS zorgt bij geregistreerde organisaties voor betere prestaties en meer geloofwaardigheid en transparantie.

In 2005 besloot de Europese Commissie het door EMAS geleverde uitstekende werk te honoreren door de invoering van de EMAS-prijzen. De EMAS-prijzen worden jaarlijks uitgereikt en houden een erkenning in van de uitstekende verwezenlijkingen op één bijzonder gebied van milieubeheer.

Het thema voor de prijzen van 2012 is "Waterbeheer met inbegrip van waterefficiëntie en waterkwaliteit". Dit jaar werden 27 organisaties uit 14 Europese landen genomineerd. Er werden 6 winnaars geselecteerd door een jury van deskundigen die werd voorgezeten door Jacqueline McGlade, uitvoerend directeur van het Europees Milieuagentschap. De prijzen werden uitgereikt tijdens een ceremonie die plaatsvond in de "Ateliers des Tanneurs" in Brussel, België.

Nadere informatie:

http://ec.europa.eu/environment/emas/emasawards/index.htm

EMAS-verordening:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R1221:EN:NOT

Contact :

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar