Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. november 30.

Környezetvédelem: a Bizottság elismerésben részesíti az innovatív vízgazdálkodási megoldásokat

Az Európai Bizottság kihirdette az európai uniós környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) idei díjazottjait. A hat nyertes szervezet kimagasló környezettudatosságról és környezetvédelmi elkötelezettségről tett bizonyságot azáltal, hogy úttörő megoldások alkalmazásával javították vízgazdálkodásukat. A díjakat tegnap este, egy Brüsszelben megrendezett ünnepség keretében adták át.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „A víz drága kincs, amire nagyon kell vigyázni. Ezért szívből gratulálok az EMAS-díj kitüntetettjeinek azért, hogy intézményeikben ilyen sikereket értek el a vízgazdálkodás terén. A díjakkal az Európai Bizottság e kivételes környezetvédelmi teljesítmény iránti elismerését fejezi ki. Kérem, folytassák a megkezdett munkát!”

Az idei év 27 indulója közül kiválasztott nyertesek a következők: Abwasserverband Anzbach Laabental (Ausztria), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Németország), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Németország), Lafarge Cement (Egyesült Királyság), Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Olaszország), Bristol City Council (Egyesült Királyság).

A magánszektor díjazottjai és érdemeik

Mikroszervezetek: Abwasserverband Anzbach Laabental (Ausztria) – 1972-ben alapított innovatív szennyvízkezelő szövetség. A csatlakozott közösségek környezetkímélő módon kezelik szennyvizüket, és népszerűsítik a környezetbarát hulladékgazdálkodást a lakosság körében. Minden nem háztartási szennyezőt nyilvántartanak a vízszennyezés megakadályozása érdekében, és tagjaik csak évente értékelt, hitelesített beszállítókkal dolgoznak.

Kisméretű szervezetek: Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Németország) – a balti-tengeri Fehmarn-szigeten található Wulfenerhals kemping és szabadidőpark üzemeltetője. Integrált vízkörforgást biztosító rendszert vezettek be, és egy biológiai szennyvíz-tisztító telepet használnak, amely lehetővé teszi a tisztított használt víz újrafelhasználását a pázsit öntözésére. Emellett víztakarékos eszközöket szereltek a zuhanyozókba, és kizárólag biológiai tisztító- és mosószereket használnak.

Közepes méretű szervezetek: Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Németország) – biosöröket és alkoholmentes italokat gyártó főzde. A vállalat esővíz és tisztított használt víz alkalmazásával csökkenti vízfelhasználását. A Neumarkter Lammsbräu víztakarékossági oktatásban részesíti alkalmazottait, és gondoskodik arról, hogy saját kútjainak igénybevétele felelős módon történjen. Mivel csak ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokkal dolgoznak, szennyvizük sem tartalmaz peszticideket.

Nagyméretű szervezetek: Lafarge Cement (Egyesült Királyság) – az ország legnagyobb cementgyára független vízlábnyomelemzést készíttetett a termékei teljes élettartama során a vízre gyakorolt hatásokról. Ennek következtében javult a cementgyártás vízhatékonysága: a cement (PCE - Portland Cement Equivalent) tonnánkénti vízigénye a 2010-es 1,22 m3-ről 2011-ben 0,142 m3-re csökkent. Új cementek kifejlesztésekor már figyelembe veszik a végfelhasználó vízigényét is.

Az állami szektor díjazottjai és érdemeik

Kisméretű szervezetek: Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Toszkánia, Olaszország) – az önkormányzat megköveteli, hogy víztakarékos eszközöket szereljenek minden újonnan épülő épületbe. Mezőgazdasági fejlesztési terveket is bevezettek az erózió és a talaj elmosódásának megfékezésére. Az önkormányzat minden tőkeberuházás, beszerzés és egyéb tevékenység előtt megvizsgálja a kapcsolódó vízgazdálkodási kérdéseket, valamint környezettudatossági képzéseket tart a környék vendéglátói részére.

Nagyméretű szervezetek: Bristol City Council (Egyesült Királyság) – Bristol város önkormányzata ösztönzi a vízhatékonysági rendszerek használatát, így az esővíz begyűjtését, a fenntartható városi esővíz-csatornázást és a kertművelésben a csökkentett vízfelhasználást. 2009/2010 óta 11%-kal csökkentették a város vízfogyasztását. A jövőbeni városfejlesztésre vonatkozó stratégia fontos vízmegőrzési intézkedéseket tartalmaz. A város folyóinak felszíni vízminőségét pedig helyi kezdeményezések révén javítják.

Előzmények

Az uniós környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) olyan eszköz, amely révén a szervezetek javíthatják környezeti és gazdasági teljesítményüket, és környezetvédelmi eredményeiket ismertté tehetik. Az EMAS alkalmazása jobb teljesítményt, hitelességet és átláthatóságot biztosít a csatlakozott szervezetek számára.

2005-ben az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az EMAS-díjak bevezetésével jutalmazza a csatlakozott szervezetek kitűnő munkáját. Az EMAS-díjakat minden évben más környezetvédelmi szempont alapján ítélik oda a legjobb eredményt elért szervezeteknek.

A 2012. év témája a vízgazdálkodás, vízhatékonyság és vízminőség volt. Idén 14 ország 27 szervezete nevezett. A hat nyertest az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója, Jacqueline McGlade által vezetett szakmai zsűri választotta ki. A díjak átadására Belgiumban, a brüsszeli Ateliers des Tanneurs-ben került sor.

További információ:

http://ec.europa.eu/environment/emas/emasawards/index.htm

EMAS rendelet:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R1221:HU:NOT

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar