Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 30. marraskuuta 2012

Komissio palkitsi kekseliäitä vesihuoltoratkaisuja

Euroopan komissio on julkistanut tämän vuoden voittajat Euroopan ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmää koskeneessa EMAS-kilpailussa. Palkitut kuusi organisaatiota edustavat huippuosaamista ympäristönsuojelun ja ympäristöystävällisen käytön alalla, sillä niillä on käytössään kekseliäitä ratkaisuja vesihuoltonsa parantamiseksi. Palkinnot jaettiin Brysselissä eilen illalla.

Ympäristöasioista vastaavan komission jäsenen Janez Potočnikin mukaan vesi on arvokas luonnonvara, josta on pidettävä parempaa huolta. ”Olen iloinen voidessani onnitella EMAS-kilpailun voittajia korkeatasoisesta vesihuollostaan. Nämä palkinnot ovat Euroopan komission antama tunnustus erinomaisesta ympäristötehokkuudesta tällä alalla. Toivon, että voittajat jatkavat työtään entiseen tapaan ympäristön hyväksi”, Potočnik lisäsi.

Tämän vuoden voittajat valittiin 27 ehdokkaan joukosta. Voittajat ovat Abwasserverband Anzbach Laabental (Itävalta), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Saksa), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Saksa), Lafarge Cement (Yhdistynyt kuningaskunta), Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Italia) ja Bristol City Council (Yhdistynyt kuningaskunta).

Yksityisen sektorin voittajat ja niiden saavutukset

Mikro-organisaatio: Abwasserverband Anzbach Laabental (Itävalta) on innovatiivista viemäröintiä edistävä yhdistys, joka perustettiin vuonna 1972. Jäsenyhteisöt puhdistavat viemärinsä ekologisesti kestävällä tavalla ja tiedottavat kansalaisille ympäristöystävällisestä jätteiden loppukäsittelystä. Ne rekisteröivät kotitalouksia lukuun ottamatta kaikki saastuttajat vaarallisen veden pilaantumisen estämiseksi ja tekevät yhteistyötä ainoastaan vuosittain arvioitavien hyväksyttyjen toimittajien kanssa.

Pienet organisaatiot: Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Saksa) hoitaa Wulfenerhals-nimistä leirintä- ja lomakeskusta Itämerellä sijaitsevalla Fehmarnin saarella. Keskuksessa on integroitu vedenkierrätysjärjestelmä ja biologinen veden käsittelylaitos, jonka avulla se voi käyttää kierrätettyä jätevettä ruohokenttiensä kasteluun. Lisäksi suihkuihin on asennettu vettä säästävät mekanismit ja siellä käytetään ainoastaan biologisia puhdistus- ja pesunesteitä.

Keskisuuret organisaatiot: Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Saksa) on panimo, joka tuottaa orgaanisia oluita ja alkoholittomia juomia. Yrityksessä säästetään vettä käyttämällä sadevettä ja kierrätettyä vettä. Neumarkter Lammsbräu neuvoo työntekijöitään veden säästämisessä ja varmistaa, että sen omistamista lähteistä saatavaa vettä käytetään vastuullisesti. Koska panimossa käytetään pelkästään ekologisia raaka-aineita, sen jäteveteen ei kulkeudu torjunta-aineita.

Suuret organisaatiot: Lafarge Cement (Yhdistynyt kuningaskunta) on Yhdistyneen kuningaskunnan suurin sementinvalmistaja, joka teetätti riippumattomalla taholla tutkimuksen tuotteittensa vesijalanjäljestä koko niiden elinkaaren aikana. Tämän ansiosta vedenkäytön tehokkuus parani yrityksen sementinvalmistuksessa, sillä vuonna 2010 se käytti tonnia kohden 1,22 m3 vettä (Portland Cement Equivalent), kun kyseinen luku oli vain 0,142 m3 vuonna 2011. Uusia sementtejä kehittäessään yritys ottaa nyt huomioon loppukäyttäjän tarvitseman veden määrän.

Julkisen sektorin voittajat ja niiden saavutukset

Pienet organisaatiot: Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Toscana, Italia) vaatii, että kaikissa uudisrakennuksissa on käytettävä vettä säästäviä tekniikoita. Se on myös laatinut maatalouden kehittämissuunnitelmia eroosion ja valumisen vähentämiseksi. Se ottaa huomioon vesihuoltoon liittyvät näkökohdat tehdessään päätöksiä pääomasijoituksista, hankinnoista ja muusta toiminnasta sekä järjestää ympäristökoulutusta matkailualalle.

Suuret organisaatiot: Bristol City Council (Yhdistynyt kuningaskunta) tehostaa vedenkäyttöä esim. keräämällä talteen sadevettä, laatimalla käyttöön taajamien kestävää viemäröintiä koskevia suunnitelmia ja vähentämällä veden kulutusta kaupungin puutarhanhoito-ohjelmassa. Tämän ansiosta veden kulutus on vähentynyt Bristolissa 11 prosenttia vuodesta 2009/10 alkaen. Kaupunkisuunnitteluun sisältyy vesiensuojelua koskevia tärkeimpiä politiikkoja. Lisäksi kaupunkialueella olevien jokien pintaveden laatua pyritään parantamaan paikallisilla aloitteilla.

Tausta

Euroopan ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmä (EMAS) on hallinnointiväline, jolla organisaatiot pyrkivät parantamaan ympäristötehokkuuttaan ja taloudellisia tuloksiaan ja ilmoittamaan ympäristön kannalta merkittävistä saavutuksistaan. EMAS parantaa rekisteröityjen organisaatioiden suorituskykyä, luotettavuutta ja avoimuutta.

Vuonna 2005 Euroopan komissio päätti myöntää EMAS-palkintoja tunnustukseksi EMAS-järjestelmään rekisteröityneiden organisaatioiden erinomaista työstä. EMAS-palkinnot ovat vuosittain myönnettävä tunnustus ympäristöasioiden hallinnan jonkin osatekijän erinomaisesta osaamisesta.

Vuonna 2012 palkinnon teemana oli ”Vesihuolto, vesitehokkuus ja veden laatu”. Tänä vuonna ehdokkaiksi nimettiin 27 elintä 14:stä Euroopan maasta. Palkintolautakunta, jonka puheenjohtajana oli Euroopan ympäristökeskuksen pääjohtaja Jacqueline McGlade, valitsi kuusi voittajaa. Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Brysselissä Belgiassa ”Ateliers des Tanneurs”:n tiloissa.

Lisätietoja:

http://ec.europa.eu/environment/emas/emasawards/index.htm

EMAS-asetus:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R1221:FI:NOT

Yhteyshenkilöt:

Joe Hennon (+32-2) 295 35 93

Monica Westeren (+32-2) 299 18 30


Side Bar